7 motive sa renunti la job

Posted by

antreprenoriat 7 motive sa renunti la job Am intalnit in ultima vreme oameni care, desi aveau ceva castiguri din blog, isi cautau un job. In loc sa isi concentreze eforturile pe maximizarea castigurilor si gasirea de noi surse de venit, preferau sa renunte pe motiv ca e greu si ca un job le simplifica viata. Pana la urma e ok si asa, nu toti sunt facuti sa fie antreprenori.

Dar am zis ca nu strica sa iti dau cateva motive, zic eu, intemeiate pentru a alege calea antreprenoriatului si nu a angajatului. Motive care te-ar putea face sa intelegi de ce e mai bine intr-un fel sau altul. Indiferent care este drumul pe care ti-l alegi.

1. Iti vinzi timpul pe bani

Asta este una din cele mai proaste afaceri pe care le poti face. Am scris in urma cu doi ani despre asta si despre cati bani valoreaza viata ta. Puteti citi articolul de atunci aici.

2. Rasplata muncii tale se imparte cu altii

Cred ca esti constient ca din banii tai, o mare parte se duce pe taxe platite atat de angajator, cat si de tine, ca angajat. Si asta nu e tot. Din aceeasi munca trebuie platite si spatiul pe care biroul tau il ocupa si alte cheltuieli pe care le are o companie. Si majoritatea castigurilor raman la proprietarul companiei. Deci te intreb: De ce ai vrea sa muncesti pentru altii? Iti place sa faci acte caritabile? Esti constient ca nu doar faci acte caritabile, dar nici macar nu poti alege directia in care se duc acesti bani.

3. Jobul este o sursa de venit sigura

Acesta este unul din lucrurile stupide pe care le aud cel mai des. Ce ma amuza este faptul ca il aud de la oameni care sunt deja anuntati ca firma lor se inchide. Chiar de curand, o prietena ma ruga sa ii spun daca stiu ceva locuri de munca disponibile pe social media, ca firma la care lucra ea s-a inchis. Cand i-am spus ca as putea avea ceva pentru ea in regim de colaborare, a spus ca nu e interesata, ca ea vrea un job stabil. Desi tocmai avusese un job “stabil”, care a disparut peste noapte. Cand un sef iti poate spune chiar maine “Esti concediat”, ti se pare asta ca este ceva stabil.

Care sunt sansele sa iti pierzi jobul de pe o zi pe alta si care sunt sansele ca din mica ta afacere in care sa zicem ai 10 contracte, de maine sa dispara toate 10? Pot veni vremuri grele, pot disparea, 2-3-5, dar nu toate 10 dintr-o data.  Si in timp ce unele contracte se incheie, ai timp sa gasesti noi clienti si sa faci noi contracte.

4. Experienta capatata devine destul de limitata

In general, atunci cand ai un job, nu faci decat sa repeti ceea ce stii sa faci deja si, chiar daca exista locuri unde poti invata lucruri noi, chiar si atunci experienta este limitata la jobul respectiv. In antreprenoriat ai parte mereu de noi provocari, si asta nu face decat ca experienta ta sa se imbogateasca.  Mai gandeste-te la faptul ca poate peste 20-30 de ani, jobul tau nici nu va mai exista. Si atunci la ce ti-a folosit toata experienta in acest domeniu?

De exemplu, eu sunt programator, si chiar daca am experienta in cateva limbaje, asta nu m-a ajutat deloc sa stiu ce inseamna planificarea financiara. Imi aduc aminte si acum cand un fost sef imi spunea atunci cand ma auzea ca ma tot plang de faptul ca nu imi ajung banii, ca poate nu stiu eu sa ii cheltui cu cap. Atunci am vrut sa-l iau la bataie. Acum am invatat ca pot sa ma descurc cu jumatate din suma care atunci nu-mi ajungea, iar cealalta jumatate sa o pun deoparte pentru calatorii sau alte vise si proiecte personale.

5. Cresterea veniturilor este foarte dificila

In principiu, atunci cand te angajezi, practic faci un contract prin care, pentru timpul si experienta ta, ceri o suma de bani. Pentru ca aceasta suma de bani sa creasca, dupa o vreme trebuie sa faci mai mult decat ti se cere. Asta poate insemna ore in plus la birou, lucru de acasa si mult mai mult timp vandut companiei la care esti angajat. Si toate aceste eforturi nici macar nu sunt platite, pentru ca dureaza o vreme pana primesti acea crestere salariala si de abia de atunci esti platit pentru experienta si atributiile pe care le ai in plus fata de jobul initial.

6. Autonomia

Faptul ca poti sa faci ce vrei si nu ai nicio constrangere, te poate face sa te simti altfel. Faptul ca trebuie sa faci ceea ce iti dicteaza un sef, poate acumula in timp multa frustrare. Mai mult decat atat, daca nu reusesti sa intelegi strategia de dezvoltare a firmei, ai putea crede ca alegerile sefului tau sunt foarte gresite si din nou acumulezi tensiune din aceasta cauza.

7. Libertatea

Pentru mine e cel mai important motiv, as fi inceput cu el daca nu m-as fi gandit ca nu toata lumea intelege aceasta nevoie de libertate. Libertatea in decizii, libertatea in directiile in care vrei sa mergi si posibilitatea de a schimba oricand drumul.  Pentru mine este unul din cele mai importante lucruri. Am avut-o candva, atunci cand nu stiam nimic despre ce inseamna antreprenoriat, sper sa o redobandesc in curand.

Inca iti mai doresti un loc de munca?

Dupa toate motivele de mai sus, sunt curios daca inca iti mai doresti sa fii angajat sau calea antreprenoriala pare mult mai buna? Imi poti raspunde lasand un comentariu mai jos sau pe e-mail, daca vrei ca raspunsul tau sa nu fie public. Eu sper insa ca te-am convins ca avantajele unei initiative antreprenoriale sunt net superioare statutului de angajat.