7 pasi pentru a ne atinge mai usor obiectivele

Posted by

Obisnuim, mai ales la inceput de an, sa ne alegem cateva obiective pe care sa le atingem pe parcursul anului urmator. De cele mai multe ori insa, fie uitam de o parte din obiective, fie vechile obisnuinte ne fac sa le amanam sau sa consideram ca nu pot fi atinse. Orice obiectiv, oricat de ambitios ar fi, poate fi atins cu un plan bun si cu un efort sustinut si constant din partea celui care isi propune sa-l atinga.

“Daca poti visa un lucru, inseamna ca il si poti face.” – Walt Disney

Am sintetizat mai jos cativa pasi prin care va puteti atinge mai usor obiectivele si care sunt meniti sa va ajute sa le realizati.

1. Stabilirea obiectivelor

Construieste o lista cu obiectivele tale, fie ca sunt obiective pe termen scurt sau pe termen lung, fa o lista cu ele pentru a putea le constientiza mai bine si astfel vor incepe sa prinda forma.

La acest pas trebuie sa fiti atenti la formularea obiectivelor si va sfatuiesc sa incercati sa faceti asta intr-un mod cat mai clar cu putinta. „Bani mai multi” sau „Clienti mai multi” nu reprezinta intotdeauna un obiectiv foarte clar pe care creierul nostru sa il poata rezolva. Astfel incat va sfatuiesc sa puneti pe lista obiective cat mai clare si mai masurabile.

De exemplu, unul din obiectivele mele pe urmatoarele 6 luni de zile este sa ajung sa am un profit lunar de 1000 de euro lunar. Acesta este un obiectiv masurabil, usor de inteles de catre creierul meu si care poate fi atins (nu zic ca e usor).

2. Analiza obiectivelor

Analizeaza lista de obiective si intreaba-te in primul rand daca le poti atinge pe toate. Fa o analiza realista a lor si o estimare a eforturilor necesare pentru atingerea obiectivelor si vezi daca intr-adevar le poti atinge pe toate; daca nu, renunta la o parte din ele.

In afara de estimarea legata de timp, analizeaza si resursele de care ai nevoie pentru a atinge respectivele obiective.

Daca mergand pe exemplul de la pasul 1, pentru atingerea obiectivului de 1000 de euro lunar am nevoie de 10 ore zilnic, mai imi pun inca 2 ore zilnic pentru mers la sala ca sa slabesc (obiectiv personal) si inca 2 ore pentru a citi in fiecare zi o carte, voi observa ca e aproape imposibil sa ating toate aceste 3 obiective si va trebui sa renunt la o parte din ele.

3. Prioritizarea obiectivelor

Astfel ajungem la pasul 3 (dupa analiza obiectivelor), si anume, la prioritizarea lor. Mai ales ca noi, antreprenorii, avem multe obiective, multe idei noi, multe proiecte de realizat. E aproape imposibil sa facem tot ce ne dorim cand avem planuri asa de mari si atunci un pas important in atingerea obiectivelor este prioritizarea lor.

Stabileste care sunt cele mai importante si ocupa-te cu precadere de acelea. De exemplu, nu zice nimeni sa renunti la cele 2 ore de sala sau la cele 2 ore de lectura, dar avand o prioritate scazuta, ai putea sa le alternezi astfel incat de 3 ori pe saptamana sa dedici 2 ore sportului si de 4 ori pe saptamana sa aloci aceleasi doua ore cititului.

4. Realizarea unui plan, cu milestone-uri si o perioada fixa de timp pentru fiecare obiectiv

Odata ce ai lista cu obiective, stii cam care sunt resursele necesare pentru a atinge obiectivele respective si deja le stii pe cele care sunt prioritare, astfel ca e momentul sa te apuci sa faci un plan pentru atingerea lor. Fa o strategie masurabila care sa te ajute sa atingi obiectivul si, de asemenea, alege o perioada fixa de timp in care acesta sa fie atins.

De exemplu, obiectivul meu de mai sus, acela de a avea un profit lunar in companie de 1000 de euro, e de fapt un obiectiv mai vechi, care a fost impartit in obiective mai mici, primul obiectiv fiind acela de a fi cu firma pe zero+ in primele luni (adica oricat de putin, dar sa fie pe profit), de a ajunge la un 500 de euro pe luna in cea de-a doua faza (obiectiv atins luna trecuta) si bineinteles, in cea de-a treia faza, acela de a atinge obiectivul final. Bineinteles ca planul meu initial are o intarizere de cateva luni, dar stiu ca daca mentin acest obiectiv, chiar daca nu il ating in 12 luni de zile, probabil il voi atinge la scurt timp dupa aceea. Deja cred ca ati inteles ca a fost un obiectiv foarte clar stabilit pentru o perioada de 12 luni de zile. Probabil o parte dintre voi stiti prea bine si perioada si de ce acest obiectiv este important pentru mine.

5. Mentine obiectivele la vedere

Avem obiceiul sa uitam anumite obiective, motiv pentru care e bine sa le ai tot timpul in vedere. Fie ca punem stickere cu ele pe pereti, pe monitor, pe birou, fie ca le punem din cand in cand in calendar, e bine sa existe ceva care sa ne reaminteasca periodic care sunt obiectivele noastre prioritare si sa ne permita astfel sa nu le ignoram.

Daca obiectivul tau este sa iti cumperi o masina, ai putea foarte bine sa iti cumperi macheta respectivului model pe care sa o ti pe birou. In felul acesta iti vei amintii in fiecare zi care este obiectivul tau si te vei focusa mai bine pe atingerea lui.

6. Monitorizarea progresului pentru fiecare obiectiv

Un pas foarte important in atingerea unui obiectiv este monitorizarea progresului si stabilirea unor indicatori care sa masoare cat mai bine progresul facut.

De exemplu, daca obiectivul meu in companie ar fi sa fac bani multi, nu as putea monitoriza progresul pe care l-am facut in aceasta directie. Bani multi pot fi si 1000 de euro si 100.000 de euro. Poate ca bani multi inseamna 200 de euro si atunci inseamna ca mi-am realizat demult obiectivul initial si ar trebui sa imi stabilesc un alt obiectiv.

7. Reevalueaza obiectivele

Din cand in cand, reevalueaza obiectivele, vezi progresul facut, vezi daca obiectivele respective mai prezinta interes pentru tine. Vezi care obiective nu mai prezinta interes si, eventual, renunta la ele. Vezi de asemenea care din ele nu merg conform planului si ce trebuie schimbat pentru a putea sa-ti atingi obiectivul.

De exemplu, obiectivul meu de 1000 de euro profit lunar in companie nu este prea realizabil conform planului initial, motiv pentru care am inceput sa dezvolt, de aproximativ o luna, un nou proiect care ar putea sa duca in final la realizarea acestui plan; de asemenea, am mai facut cateva ajustari in luna decembrie, care au si dat rezultate, ceea ce ma determina sa continui mai departe cu planul meu.

2 comments

  1. De fapt iti trebuie o vointa de fie si sa te asiguri ca nu vor exista prea multe lucruri/persoane care-ti va bruia agenda. In general cand ai prieteni/rude care apeleaza la tine mai mereu, in special cand se plictisesc si n-au cu cine-si omora timpul, e destul de greu cu respectatul agendei. Mai e si varianta sa te distantezi, dar asta va duce inevitabil la racirea relatiilor, deci insingurare. Da, vei cunoaste oameni noi, dar ei nu-ti vor fi prieteni, ci cunostinte de conjunctura.

    1. Cred ca daca iti sunt cu adevarat prieteni inteleg ca intre 8:00 si 18:00 esti la job. Chiar si asa reusesc sa ajut foarte multi oameni, mai ales in ultima perioada, dar nu ma defocuseaza de la obiectivele mele.

Comments are closed.