7 pasi pentru a ne disciplina

Posted by

O sa tratez lucrurile, bineinteles, din punct de vedere antreprenorial, desi intotdeauna am considerat ca majoritatea lucrurilor bune care se aplica in antreprenoriat, se aplica si in viata. Si cum in antreprenoriat ai nevoie de disciplina pentru a putea reusi, am zis sa vin cu 7 pasi care pe mine ma ajuta sa fiu mai disciplinat.

Bineinteles ca in mintea majoritatii oamenilor, cuvantul „disciplina” nu are conotatii pozitive, majoritatea dintre noi ne gandim fie la strictetea regulilor din armata, fie la momentele cand in scoala sau acasa ni se spunea tot timpul ca trebuie sa fim disciplinati. Si poate ca disciplina nu produce cele mai frumoase asocieri in mintea noastra, dar in mod cert disciplina produce rezultate pozitive si ne imbunatateste modul de viata.

Prin urmare, disciplina in antreprenoriat este importanta, te ajuta sa progresezi si impreuna cu cei 7 pasi pentru cresterea productivitatii pot produce rezultate cu adevarat semnificative. De asemenea, o sa mentionez si de aceasta data sa iei dintre sfaturi doar pe cele de care crezi ca ai tu nevoie si sa le adaptezi pentru a de bucura cu adevarat de beneficiile oferite.

1. Fa ceva zilnic

Unul din primii pasi pe care trebuie sa-l faci pentru a te disciplina, este acela de a-ti alege un task pe care sa il faci zilnic. Pot fi 30 de minute in care sa citim, poate fi orice alt lucru care crezi ca te ajuta la dezvoltarea afacerii tale, dar trebuie sa fie facut zi de zi, pe o perioada indelungata de timp.

De exemplu, un exercitiu de disciplina pentru mine este scrisul pe blog; si chiar daca in 99% din cazuri este vorba despre placere si relaxare, exista momente cand sunt foarte obosit, nu am chef sa scriu, caut si gasesc zeci de motive pentru a nu scrie intr-o anumita zi si asa mai departe. Pana acum, de la inceputul anului mi-a reusit asta zi de zi si sper eu ca voi reusi in continuare.

2. Daca ai ratat o zi, o iei de la zero

Este o regula invatata de la maestrul meu (nu cred ca am sa detaliez vreodata pe blog despre asta). El zicea asa: indiferent de exercitiile pe care le faci zilnic, daca ai ratat o zi, se anuleaza totul si o iei de la zero. Cred ca ati vazut asta si prin filme cand e vorba de alcoolici, care la fel numara zilele de cand nu au mai consumat alcool.

In cazul exemplului de mai sus, daca am ratat o zi, o iau cu numaratoarea de la zero. Cand ma gandesc la regula asta, parca nu-mi mai vine sa ratez nicio zi, cred ca asta e principalul motiv pentru care aceasta regula e foarte buna.

3. Fa-ti reguli

Probabil ar fi trebuit sa fie primul sfat. Desi eu le dau o mare importanta, probabil ca nu toata lumea considera ca in viata trebuie sa ai un set strict de reguli pe care sa le respecti. Pentru mine e vital sa am acest set de reguli, pentru ca ma stiu foarte nedisciplinat si acesta este unul din lucrurile care ma tine acolo unde trebuie sa fiu. Probabil ca persoanele mai disciplinate nu simt o nevoie atat de mare de a avea reguli foarte stricte.

In plus, exista si un revers al medaliei: atunci cand ai reguli stricte, iti limitezi intr-un fel modul de gandire, asa ca trebuie sa alegi cu grija regulile pe care vrei sa le respecti cu sfintenie, sa analizezi bine din cand in cand daca o parte din aceste reguli nu trebuie schimbate si de asemenea iti trebuie o analiza destul de buna atunci cand hotarasti daca exista suficiente motive pentru a incalca propria regula.

4. Analizeaza-ti obiceiurile

Toti avem obiceiuri bune si obiceiuri proaste. E bine ca din cand in cand sa facem o analiza a lor si sa incercam sa inlocuim o parte din obiceiurile pe care le consideram rele sau proaste, cu altele care sa ne ajute sa progresam si sa ne dezvoltam.

Un obicei mai putin bun pe care il aveam si pe care l-am inlocuit cu obiceiul de a citi, il gasiti detaliat in acest articol. Mai sunt si altele, dar si aici cred ca mai am de lucrat si sunt multe lucruri de imbunatatit.

5. Fa-ti un program saptamanal

E bine sa ai cat mai clar stabilite: ora la care te trezesti, ora la care te duci la somn, cate ore esti dispus sa muncesti pe zi, cate ore le petreci cu familia, cate ore le dedici anumitor task-uri pe care trebuie sa le faci zilnic. Ati putea considera ca e un program zilnic, dar l-am extins pe perioada unei saptamani pentru a va da posibilitatea de a avea un program diferit in weekend si sa nu-l lasati la voia intamplarii.

Eu va spun sincer ca mai am de lucrat la acest capitol, dar chiar si asa, ma scol zilnic in jur de ora 8-9 dimineata. Incerc sa ma culc seara pe la 12 sau 1. Am dedicat o ora sau doua seara activitatilor cu familia, de cele mai multe ori asta insemnand un film la televizor. Am decis ca macar o zi din weekend sa fie dedicata timpului petrecut cu prietenii sau familia. Abia astept sa vina primavara, pentru a putea face iesiri pe munte sau in natura.

6. Nu mai amana task-uri

Odata ce ai un program saptamanal si in el, pe langa lucrurile generale despre care ti-am povestit mai sus, tot felul de task-uri, vei ajunge in functie de cat de disciplinat esti, sa amani o parte din ele. Cred ca este inevitabil sa nu se intample acest lucru, dar cu cat amani mai rar lucruri, cu atat iti va fi mai usor si vei deveni o persoana disciplinata. Mai bine renunti la anumite obiective decat sa le amani la nesfarsit. Nu aduce nici un fel de beneficii daca amani lucrurile de pe o zi pe alta.

De asemenea, desi tine mai mult de punctul 5, incearca sa masori cate task-uri reusesti sa faci pe zi si sa incepi sa iti programezi saptamanal un numar de sarcini pe care le poti duce. In teorie, as putea spune ca imi pot dedica 4 ore pe zi pentru a scrie articole si ca 4 articole pe zi nu e niciun fel de problema, in practica stiu ca nu voi reusi decat maxim 2 si atunci nu are rost sa imi programez 2, dintre care 2 sa le aman pentru urmatoarea zi, cand voi avea 6 articole de facut, apoi dupa inca o zi de amanari, voi avea 8 articole si astfel in cateva zile voi ajunge sa plang la propriu de lipsa de timp si de imposibilitatea de a ma descurca in tona de lucruri pe care le am de facut in calendar.

7. Persevereaza zi de zi

Mintea noastra e lenesa si va incerca mereu sa ne opreasca din tentativele noastre de a avea o viata ordonata si disciplinata. De aceea e bine sa ne tinem tari si sa urmam zi de zi pasii pe care ni i-am impus. Daca vi se par grei anumiti pasi dintre cei de mai sus, faceti macar o parte dintre ei la inceput si cu timpul adaugati noi si noi reguli si pasi de urmat.

Daca pui in fiecare zi o caramida, in cativa ani vei avea o casa. Probabil ca la inceput e foarte greu sa faci asta, dar odata ce incepi sa faci asta zi de zi, nu doar ca vei ajunge cu timpul sa pui o caramida pe zi, dar vei ajunge sa faci si alte lucruri care in final vor duce la constructia casei.

One comment

  1. Chiar daca e greu de aplicat, in teorie planul de mai sus e foarte usor. la urma urmei nu trebuie sa urmezi regulile facute de altii, ci cele facute de tine. daca esti sincer cu tine dar si un pic exigent in acelasi timp, ar trebui sa obtii rezultate extraordinare. Tie incepe sa ti se intample lucruri extraordinare de cand ai renuntat la job. Tocmai pentru ca incerci sa urmezi regulile auto-impuse. Si asta se vede de la o zi la alta. Am si eu nevoie sa fiu atat de strict cu mine. sper sa imi iasa la un moment dat.

Comments are closed.