[Concurs] Antreprenoriatul e ceva cu care te nasti sau care se invata?

Posted by

Am auzit de-a lungul vremurilor multe pareri despre acest subiect. Am vazut foarte multi antreprenori care sustin ca te nasti antreprenor, dar si cativa care sustin ca antreprenoriatul se poate invata. Daca ma intrebati pe mine, as zice ca unii oameni se nasc cu o curiozitate anume si cu dorinta de a rezolva probleme si ca in unele cazuri acesta curiozitate duce in directia antreprenoriatului, dar foarte bine poate duce si in cu totul alte directii.

Asa ca, impreuna cu cei de la Libraria Online Libris, va lansam o provoare prin care sa ne spuneti (intr-un comentariu) care este parerea voastra pe aceasta tema. O incercare de a raspunde la intrebarea: Te nasti sau devii antreprenor?

As putea zice despre mine ca m-am nascut cu antreprenoriatul in sange, dar adevarul este ca, fara sa invat foarte multe despre antreprenoriat, tot antreprenoriatul ala „din sange” nu valoreaza absolut nimic, la fel cum o idee nu valoreaza nimic, cata vreme nu te apuci sa lucrezi la ea.

Un diamant neslefuit arata ca un bolovan oarecare si probabil un necunoscator ca mine nici nu i-ar da mare atentie. De aceea consider ca, desi te nasti antreprenor, ai intotdeauna nevoie sa inveti pentru a putea transforma bolovanul prafuit intr-un diamant oarecare. In plus, orice bucata de stanca, slefuita si prelucrata cum trebuie, poate arata minunat, chiar daca in interiorul ei nu s-a ascuns niciodata un diamant.

pietre_slefuite

Cel mai convingator comentariu poate castiga o carte extraordinara despre antreprenoriat: Cei care schimba Jocul si in care veti gasi povestile unor antreprenori romani de succes si din care eu, unul, am avut foarte multe de invatat. De asemenea, puteti citi aici parerea mea despre carte, pe care am citit-o in urma cu cateva luni.

Concursul se desfasoara in perioada 13-23 ianuarie 2015 si castigatorul il vom anunta printr-un update la articol.

UPDATE 24 ianuarie 2015: Desi au fost foarte multe raspunsuri care m-au incantat si a fost foarte greu sa aleg, mi-a placut foarte mult raspunsul lui Tibi si mai ales intrebarea pusa de acesta: Te nasti sau devii curios pe parcursul vietii? O intrebare la care o sa ma gandesc zilele urmatoare in incercarea de a afla momentul in care curiozitatea mea a luat nastere si mi-a influentat intreaga viata, pentru ca da, sunt o fiinta curioasa.

23 comments

  1. Eu nu cred ca exista un raspuns concret aici. Bineinteles ca unii oameni se pricep pur si simplu la asta fara sa invete tainele antreprenoriatului.. totusi, nu toti sunt atat de norocosi astfel incat exista si vorba aceea conform careia „nimeni nu se naste invatat” si astfel avem nevoie de cartile de antreprenoriat care ne ajuta sa devenim antreprenori atunci cand nu ne-am nascut cu aceasta abilitate in sange.

  2. Cred ca poti deveni un antreprenor bun si fara prea multa carte. Eu cred ca unii chiar se nasc cu antreprenoriatul in sange. Ar putea fi ceva ereditar. Sigur ca experienta vine pe parcurs. Consider ca din carti inveti sa slefuiesti cunostintele acumulate din practica in ceea ce priveste antreprenoriatul. Parerile sunt impartite, dar asta este punctul meu de vedere. Unii se nasc pentru a fi antreprenori, altii invata toata viata pentru a deveni antreprenori. Eu mi-am comandat trei carti anul trecut despre afaceri si la inceputul acestui an am inceput sa le citesc. Sper sa nu ma prinda batranetea angajat. Sper sa pot avea propria afacere la un moment dat.

  3. Și, și. :)) E ca un virus: toți îl avem, dar se declanșează numai în anumite condiții (curaj, nebunie, disponibilitate de resurse, plictiseală, încercarea moarte n-are, etc.). E musai să-l și cultivi, măcar pentru a te pune în concordanță cu partenerii de piață, dar mai ales pentru că regulile jocului se tot schimbă. Mai în glumă, mai în serios, mai cinstit sau mai puțin cinstit, oricine poate deveni antreprenor. Important e pe ce perioadă?

  4. Cred ca un antreprenor adevarat calatoreste prin viata cu intrebarea ,, Ce ar fi daca..?” in minte mereu, iar acest factor este cel decisiv cand ne intrebam daca te nasti sau devii antreprenor. Poate cel mai bine ar fi sa ne intrebam, te nasti sau devii curios?

    Antreprenoriatul, poate fi predat, ca orice materie, pe bancile scolii. Asta inseamna ca exista, asa cum exista cantareti si actori, antreprenori. Dar la fel cum un cantaret are nevoie de ureche muzicala nativa pentru a avea succes in domeniul sau, si un antreprenor poseda anumite calitati, care, desi poate nu sunt ereditare, si le-a format in prima perioada a vietii.

    A avut o familie care sa ii fi mentinut dorinta de curiozitate? Care l-a sustinut si in momentele cele mai grele? Care l-au invatat ca din orice greseala poti invata ceva?
    A fost pus la incercare de viata?

    Un antreprenor ADEVARAT se remarca in situatiile limita.

    Desi poti invata foarte bine ce sa faci in acele situatii la scoala, la fel ca la o simulare de cutremur, cand esti pus in fata situatiei EXPERIENTA DE VIATA este decisiva.

  5. Cu siguranta devii antreprenor. Evident pot exista mai multi factori care sa te ajute sa devii antreprenor, gen familia cu bani, parinti sa fie antreprenori, sa stai in cercul mai multor antreprenori, dar cu siguranta asta se invata, la fel cum invatam si sa scriem etc.

  6. Lucrurile trebuie puse in balanta.Te nasti cu numite calitati,pe care le dezvolti intr-un mediu propice.Degeaba vrei tu sa faci afaceri, daca nu ai notiune de baza, esti visator,mana larga, faci investitii care nu iti acopera costurile.. Un copil crescut in spiritul antreprenorial stie de mic cu ce se manaca lumea afacerilor,dar persistenta lui si aplecarea sre aceasta lume sunt decisive.Poti fi doxa de carte ,indoctrinat cu termeni bussines, dar sa alegi sa faci ceva diferit deoarece nu iti face placere sa faci afaceri

  7. Cred ca intrebarea ta se aseamana putin cu „Ce a fost intai? Oul sau gaina?”. Si legandu-ma de deruta pe care o provoaca aceasta dilema, am sa scuz lipsa unui raspuns concret si la tema data:

    Cred ca antreprenorul este un homo ultrasapiens, programat pentru performanta, dar predispozitia nativa pe care o are nu este suficienta pentru ca el sa concretizeze initiative, in ciuda abilitatilor. N-am sa dau restul vinei pe noroc, si pe context, adica pe pregatirea lui, pe autoconstientizarea acestui „dar” si actionarea in aceasta directie.

    Cred ca e posibil ca un antreprenor sa ajunga la performanta si fara sa aiba dramul nativ de talent, pentru ca de multe ori cei inzestrati se lasa pe tanjala si nu muncesc suficient, dar un om pasionat poate compensa prin implicare si intuitie.

    Asadar, tind mai mult spre cea de-a doua varianta, cu toate ca as completa asa: cum te cresti, asa te ai!

  8. Cret ca te nasti cu abilitatea de a fi antreprenir, cu flerul pentru afaceri, cu curajul pentru a intreprinde. Poti invata, dar nu stiu daca vei avea un succes atat de mare ca si un antreprenos inzestrat de la natura.

  9. „Te nasti sau devii antreprenor?”. Acest lucru este 50 % la 50%. Sunt unii oameni care se nasc cu aceasta abilitate dar sunt unii care devin pe parcursul vietii..! Poti sa te inasti antreprenor dar sa nu stii cum sa iti dezvolti capacitatile in acest domeniu si invers poti sa nu il ai in singe dar cu timpul dinduti interesul si dorinta prin invatatura si practica poti sa devii specialist in acest domeniu..! Aceasta este ca si intrebarea- ce a aparut mai intii oul sau gaina..?

  10. Devii antreprenor pe parcursul vietii.De ce spun asta?Pentru ca este nevoie sa iti dezvolti capacitatea de a comunica,empatia,leadershipul,marketing-ul,in general tot ce tine de relatiile interumane si sa testezi suficiente domenii pana s-o gasesti pe cea in care alegi sa activezi .Este posibil sa fii inzestrat cu o licarire a catorva abilitati care te-ar ajuta sa fii antreprenor,cum am fi perseverenta,tenacitatea,dorinta permanenta de a invata,atentia la detalii,planificarea pe termen lung si implementarea,insa toate acestea necesita timp de implicare,practica si schimbare permanenta.Nu ai cum sa posezi toate aceste calitati si aptitudini inca de la nastere,de care are nevoie un antreprenor care doreste sa ramana permanent motivat indiferent de rezultatele obtinute.

  11. Unii se nasc cu acest talent in afaceri, iar altii isi doresc sa devina antreprenori numai ca trebuie sa munceasca si sa invete foarte multe fata de o persoana care are acest fler de mic copil.

  12. Eu cred ca te nasti cu talentul de antreprenor si spun asta pentru ca eu cred cu tarie capentru a transforma o idee in succes este nevoie de o anumita abilitate,creativitate,pentru atingerea obiectivelor in afaceri,sa ai capacitatea de a inova nu de a copia si a aplica strategii proprii.Trebuie sa crezi cu tarie in potentialul afacerii talesi sa fii dispus sa renunti la avantajele statutului de angajat avind toleranta mare la riscsi schimbari neprevazute si nu in ultimul rind sa ai putere financiara de investitie.

  13. Antreprenoriatul e ceva cu care te nasti sau care se invata?
    As spune: cate putin din fiecare, fara a putea da niste proportii exacte. Cred ca fiecare dintre noi am intalnit, vazut, cel putin o data in viata, persoane care au harul de a atrage oameni in jurul lor, persoane cu abilitati persuasive, de comunicare, al caror discurs contine din plin pronumele „EU”, persoane care se dau drept exemplu si enumerarea ar putea continua. Consider ca o parte dintre caracteristici le aducem cu noi o data cu sosirea in aceasta lume, o alta parte o asimilam de pe urma educatiei, studiilor iar o alta vine ca rezultat al experientei de viata, interactiunilor cu oameni potenti, personalitati puternice care ne-au marcat: asta asa, in linii mari. Am auzit, adesea chiar, antreprenori ajunsi sus, pe culme care pun o bucata din succesul si realizarea lor pe seama influentei unor…mentori, aflati candva in viata lor. Este atat de important sa ai de la cine invata, cu atat mai mult cu cat de talent nu duci lipsa, sa ai alaturi oameni care sa-ti devina modele si sa-ti insufle tainele succesului. Insa, pentru aceasta, trebuie, pe de-o parte, sa-ti doresti si, pe de alta parte, sa ai cu ce. Nu toti ne nastem cu minti logice sau, din contra, cu inclinatii spre domenii precum filosofie, literatura. Nu toti ne nastem cu capacitatea de a fi leader ori cea de organizare. Putem fi leaderi in perioada de la gradinita iar la maturitate sa avem viata unor permanent subordonati. Putem avea minti stralucite in clasele primare iar mai tarziu sa nu depasim granitele mediocritatii. Dupa cum, avem si exemplele unor mari personalitati de corigenti la scoala si, mai tarziu, deveniti mari genii. Sunt atatia factori care contribuie la formarea unui adevarat antreprenor. Talentul, munca, perseverenta, ambitia, taria de caracter, curajul sunt doar cateva dintre cerinte. Daca ar fi doar factorul genetic si cel al deprinderilor, ar fi destul de usor. Este nevoie si de o anume sansa, dar si de talentul de a profita de ea, de a o cultiva, intretine si de a dori sa atingi performanta si succesul, recunoasterea oamenilor pentru ca, mai tarziu, sa ajungi si tu, la randul tau, mentorul unui viitor ucenic in tainele antreprenoriatului.
    Sper ca nu am uitat ceva. In orice caz, subiectul este mult mai complex decat ne-am putea imagina. Nu degeaba s-au scris destul de multe carti pe aceasta tematica, carti din care multi dintre noi am avea ce invata si aplica in caz de necesitate.

  14. Dupa cum stim cu totii ca „nevoia te invata” asa cred ca devii antreprenor. Viata si jungla urbana in care traim ne invata sa ne folosim instinctele si toate abilitatile constructiv, sa facem bani din piatra seaca. Daca ne mai si inspiram din surse avizate si mai facem si o scoala de profil, avem toate sansele sa devenim un antreprenor bun.

  15. eu cred ca putin din fiecare .te nasti cu anumite abilitati ,dar ai nevoie si de studiu.

  16. Devii antreprenor! Daca te nasti si nu devii, atunci nu iti foloseste la nimic ca te-ai nascut antreprenor. Trebuie sa te nasti antreprenor si sa ai viziunea, mintea si dorinta sa devii antreprenor si sa iti foloseasca acest lucru.

  17. Pe această temă se pot face dezbateri zile în şir. Se pot aduce argumente pro şi contra pentru ambele situaţii.
    Totuşi, părerea mea este că anumite persoane au asta „în sânge”. Sunt anumite calităţi pe care le moşteneşti. Dar totuşi, asta nu este suficient, este nevoie de mult mai mult. Ai nevoie de anumite calităţi, pe care ţi le formezi în timp, ţi le „educi”.

  18. Eu totusi cred ca orice chestie in viata asta se poate invata, dar iti trebuie putina ambitie, curaj, si inca ceva curiozitate. Astfel, daca ai aceste calitati insotite si de ceva rabdare, totul vine de la sine, la un moment.

  19. Fiecare persoana detine o anumita doza de antreprenoriat, din gena.Dar depinde de dezvoltarea fiecaruia daca se fa folosi de ea sau nu .

  20. Toti ne nastem cu acelasi capacitati doar ca depinde de fiecare ce doreste sa isi „reaminteasca” sa intreprinda in viata. La baza toti stim tot ce a fost, tot ce este si tot ce va fi.

  21. Pentru antreprenoriat iti trebuie un „simt” aparte, un „nas rafinat” cu care sa poti mirosi afacerile profitabile. Altfel spus, te nasti cu aceasta inclinatie, la fel cum violoncelistul desavarsit da clasa unu lautar urechist. E adevarat, poti invata sa canti la vioara, dar talentul va face diferenta.

Comments are closed.