Evaluarea comportamentelor antreprenoriale

Posted by

In urma cu o saptamana, am dat un test de evaluare a comportamentului meu ca antreprenor. Si, desi au fost doar cateva intrebari, 20 parca, rezultatul a fost uimitor, dupa ce am citit raportul, am zis ca fie Vlad Stan ma cunoaste de-o viata, fie testul asta e chiar foarte tare. Si cum Vlad nu ma stie, decat asa ce am mai stat de vorba din cand in cand 10-15 minute si 3 seminarii despre antreprenoriat, nu ramane decat varianta a doua.

Pe scurt, graficul arata cam asa… si arata clar cum reactionez in conditii de stres si nu numai.

evaluare antreprenoriala Haotik

Si sfaturile date sunt de studiat mai mult decat atent. Cel mai mult mi-a placut aia cu fa un curs de managementul conflictelor, e ca si cum ai spune, esti atat de vulcanic, incat nu te ajuta sa citesti o carte, trebuie sa faci scoala ca sa iti si iasa partea asta. Acum probabil intelegeti de ce ma aprind uneori.

– rezerva-ti cateva minute pe zi pentru a analiza comportamentul in situatii care nu ti-au fost favorabile; puteai sa te comporti altfel? Care ar fi fost rezultatele?
– exerseaza zilnic sa intrebi colegii sau partenerii cum ar proceda ei intr-o anumita situatie. Gandeste-te la rezultatele care s-ar obtine.
– citeste carti despre leadership participativ sau despre formarea echipelor, informeaza-te despre metode eficiente de delegare si responsabilizare
– fa un curs de managementul conflictelor
– informeaza-te si invata tehnici de relaxare si echilibrare
– participa la cursuri sau citeste tutoriale despre instrumente de planificare si productivitate.
– numara pana la 10 inainte de a oferi un raspuns la o provocare, foloseste timpul ca sa te gandesti la raspunsuri multiple.
– exerseaza sa faci liste cu ceea ce ai de facut sau cu pasii unui proiect. Aloca responsabili pentru fiecare punct, altii decat tine.
– fa un plan (oarecare) pe saptamana si urmeaza-l exact. Vezi care sunt rezultatele.

Cand ziceau bloggerii ca-s cam dictator autoritar, spuneam ca li se pare lor si ca nu e asa. Dar si la test a iesit acelasi lucru, din pacate.

In cazul tau, excesul se manifesta in conditii de presiune cand ai tendinta sa exacerbezi tipul de comportament Intreprinzator-Competitiv si devii Autocrat-Impulsiv. In acelasi timp, neglizezi avantajele comportamentului Realist Organizator care, in presiune ajunge la un scor minim.
Iti recomandam sa exersezi comportamentul Suportiv-Participativ, devenind mai receptiv la nevoile celorlalti si comportamentul Realist-Organizator care te poate ajuta sa-ti fundamentezi mai bine deciziile si construiesti procese functionale. Fiind comportamente cu scor scazut in cazul tau, s-ar putea sa le percepi la ceilalti ca pe un defect. Ca antreprenor, abilitatea de a-ti implica echipa in luarea deciziilor si de a
acorda incredere si responsabilitate este deosebit de utila. De asemenea, planificarea si realismul te pot ajuta sa eviti riscuri si pierderi inutile datorate impulsivitatii. Evita sa te comporti ca un dictator atotstiutor. Nu le stii pe toate. Incurajeza si promoveaza ideile echipei si nu va mai fi nevoie sa iti asumi singur atatea responsabilitati.

Ca o concluzie, nu te nasti nici antreprenor; si asta se poate invata ca orice alt lucru.

2 comments

Comments are closed.