Fluxul banilor – primul pas (partea I)

Posted by

Multa lume evita sa discute despre bani, finante sau alte lucruri de genul asta si prefera de cele mai multe ori sa se vaite de lipsa lor. Majoritatea acestor oameni, care se vaita, nu inteleg ca un efort minim de a intelege ce se intampla cu banii le-ar putea schimba viata in bine. Plecand de la ideea ca majoritatea dintre noi traim cu impresia ca banii se duc din buzunarele noastre la fel de repede precum vin, m-am gandit sa fac o comparatie cu aceea a unei ape curgatoare, de aici si titlul de mai sus: Fluxul banilor.

De cele mai multe ori, precum o apa curgatoare, banii curg in si din buzunarele noastre iar noi nu avem niciun fel de control asupra lor. E ca si cum ne-am afla pe maginea unui rau si am privi neputinciosi cum curge, fara sa putem face nimic. De cele mai multe ori credem ca rezolvarea este intr-un flux mai mare de bani, desi daca ne-am afla pe marginea unui fluviu, nu am asista la fel de neputinciosi la curgerea lui. Din contra, as spune ca, in masura in care fluxul e mai puternic, si controlul lui este mult mai greu de realizat.

Apa oricum curge si nici cei mai puternici munti din lume nu au reusit sa reziste, iar raurile si-au creat drumul in mii de ani drept prin inima lor. La fel si banii, vor curge mereu din mana voastra si nu veti reusi niciodata sa opriti aceasta curgere a lor. Dar asta nu inseamna ca nu puteti beneficia din plin de aceasta curgere. Ganditi-va cat e de simplu sa faceti o mica hidrocentrala pe cursul unui mic rau de munte si cat de complicat ar fi sa ridicati un baraj si o hidrocentrala care sa blocheze un fluviu. O hidrocentrala sau un baraj are doua scopuri: produce curent si opreste incetineste curgerea raului.

La fel se intampla si cu banii, ii puteti folosi ca pe o resursa pentru a va imbunatati viata si, mergand in spiritul comparatiei de mai sus, ganditi-va ce usor e sa controlati veniturile si cheltuielile atunci cand sunt la un nivel mic, in comparatie cu momentul in care ati avea de controlat un adevarat fluviu. Ganditi-va ca cineva foarte bogat de cele mai multe ori are nevoie de avocati, bodyguarzi si multe alte resurse pentru a-si pastra fluviul, cat si propria persoana in siguranta. Cu alte cuvinte, niciodata un flux mai mare de bani nu rezolva problema banilor, daca nu stiti sa controlati curgerea lor.

Pentru a putea avea controlul unui rau, trebuie sa vedeti in primul rand care sunt sursele de unde vine apa si mai ales unde curge. Poate vecinul tocmai si-a facut un canal de irigatie care se alimenteaza din raul vostru, sau poate in sezonul ploios apa de pe culmile muntilor se scurge catre raul vostru.

Asadar, primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru a putea controla fluxul banilor este sa va notati cat mai exact care sunt veniturile si cheltuielile voastre, luna de luna, an de an. Am intalnit deseori persoane care isi notau cheltuielile timp de o luna sau doua, observau mici nereguli pe acolo si incercau sa faca mici reglaje, care la final de luna sa nu ii mai bage in datorii si credeau ca au rezolvat problema. Din pacate nu e chiar asa, puteti avea o imagine de ansamblu abia dupa ce ati colectat timp de un an aceste date, nu intamplator „pe la americani” salariul este calculat anual si nu lunar, cum obisnuim noi sa facem.

De asemenea, daca ati colectat timp de 2-3 ani aceste date, incepeti sa aveti, usor, usor si un surplus de bani si credeti ca nu mai aveti nevoie de aceste informatii, dar va spun de pe acum ca este o mare greseala. Cursul unui rau se schimba de-a lungul timpului, la fel si fluxul banilor si de aceea va trebui sa va notati zi de zi, luna de luna, an de an, veniturile si cheltuielile voastre. Eu fac foarte usor asta cu ajutorul unei aplicatii pe telefonul mobil, Andro Money, dar in cadrul unei familii este recomandat un tabel in google docs, in care ambii membri ai familiei sa poata adauga date. Chiar daca aveam toate datele in AndroMoney, nu-mi oferea o imagine de ansamblu destul de clara, asa ca le-am mutat si intr-un tabel, organizate pe categorii. Dupa ce am vazut beneficiile pe 2015, folosindu-ma de datele colectate de la inceputul anului 2013, am creat inca doua tabele pentru 2013 si 2014, in care pot vedea clar ce s-a intamplat cu banii mei in acei ani. Desi vorbesc aici strict de banii propriei companii, pe telefonul sotiei se afla o alta baza de date AndroMoney cu cheltuielile familiei. Momentan am destul de multa bataie de cap cu finantele companiei, ca sa mai stau sa analizez si finantele personale.

Deci, ca sa recapitulam, primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a putea avea un control mai exact al banilor este sa notezi toate veniturile si toate cheltuielile pe care le ai; si asta timp de multi ani, adica in principal cam toata viata.

Ma opresc deocamdata aici, voi continua zilele urmatoare cu partea a doua, in care va voi invata despre cum poti sa incepi sa iti construiesti „barajul” care sa retina o parte din fluxul banilor tai, iar in partea a treia despre beneficiile pe care le poti avea de pe urma primilor doi pasi si calea catre venituri pasive.

Comments are closed.