Idei de afaceri: Dulceata lu’ Razvan

Posted by

dulceata_lu_razvan Stiu ca atunci cand vorbim de start-up-uri, toata lumea vorbeste de tehnologie si chestii total diferite de afacerea despre care o sa va vorbesc astazi. O afacere cu …. dulceata.

Razvan Rusu este un tanar de 24 de ani din Reghin, care poate spune ca a reusit sa construiasca o afacere pornind de la zero. Nici nu a iesit bine de pe bancile facultatii, ca a si pus bazele unei mici fabrici de dulceata, undeva intr-un sat cu 1000 de locuitori din judetul Mures.

„Ideea mi-a venit în urma unei cercetări pe care o fă­ceam în satul Idicel-Pădure, ju­deţul Mureş. Eram pe dea­luri şi am văzut că sunt mulţi cireşi care au fructele necu­lese şi mi-a venit ideea să fac dulceaţă din ele. Mi-am vân­dut telefonul şi am lucrat o lună pentru un prieten ca să pot să încep afa­cerea“ declara tanarul pentru Ziarul Financiar.

dulceata_lu_razvan_borcane

Capitalul initial al afacerii a fost de 1200 de lei, bani obtinuti din economii personale si din vanzarea smartphone-ului pe care il detinea. Fiecare banut castigat l-a investit in aceasta afacere, iar la finalul anului a reusit sa aiba spre vanzare 1200 de borcanase cu dulceata.

Pentru ca a crezut in afacerea lui, a fost intai la Salonul International al Alimentelor Paris, iar apoi la Londra in cadrul Targului de alimente IFE, a gasit si un investitor dispus sa investeasca in afacerea lui. Cu cei 15.000 de euro primiti de la investitor si cu banii castigati in primul an al afacerii, a inceput construirea unei mici fabricute care sa produca un volum mai mare de dulceata.

In prezent, fabrica produce lunar peste 1000 de borcane de dulceata. Acestea sunt vandute in procent de 60-65% de catre retailerul Mega Image sub brand propriu, iar restul sunt vandute sub brandul Dulceata lu’ Razvan.

Daca vreti sa aflati si mai multe despre afacerea lui, va invit sa vizionati si prezentarea pe care a sustinut-o la TEDx Reghin:

De asemenea, ca orice afacere care se respecta, exista si o pagina de facebook a brandului, care a strans deja 1300 de fani.

Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca este inca mult loc pe piata in acest domeniu. E loc pentru inca multe fabricute de genul celei de mai sus si pe langa faptul ca este o afacere buna, este si o metoda prin care ne putem promova tara. Va aduceti aminte de Ciocolata din Venezuela?

In concluzie, atunci cand va ganditi la start-up-uri, nu va mai ganditi doar la softuri geniale, dispozitive high tech sau alte nebunii tehnologice si uitati-va in jur si ganditi-va unde gasiti cel mai usor resursele care sa va ajute la construirea si cresterea unei afaceri.

Voi ati investi intr-o asemenea afacere? Sau, daca nu e o afacere online, nu pare o afacere buna? Ce credeti?

8 comments

  1. Eu cred ca afacerile de acest gen sunt mult mai probabil sa reziste decat o afacere online…pentru ca internetul este intr-un fel saturat…

  2. Vad pe pagina de FB a ZF „Un reghinean de 24 de ani face aici dulceaţă din care vinde de 3.500 de euro în fiecare lună”. Acum referitor la ultima ta intrebare, m-am uitat la tot clipul, Razvan Rusu este o persoana frumosa, face parte din categoria oamenilor care nu au pic de rautate, din aceasta cauza si datorita sistemului prin care produce dulceata, afacerea lui nu mai poate sa creasca foarte mult, decat daca casuta respectiva se transforma intr-o hala in care lucreaza 50 x tanti Florica moment in care nu mai are nimic special. Eu nu as investi intr-o astfel de afacere, venitul este prea mic, posibilitatile ca acesta sa creasca mai mult se apropie de 0.

    De ce a investit acel domn Mihnea? Pentru ca i-a placut omul Razvan si a vrut sa-i indeplineasca visul, pentru investitori de talia lui acesti bani sunt maruntis.

    1. Deja a construit o mica fabricuta. De ce nu ar replica afacerea si in alte sate din Romania. Si nu trebuie nimic special. E ok sa fie produsa si intr-o hala de 500 de oameni.

  3. De ce nu, o afacere care cred eu poate fie una foarte de succes. De exemplu, sunt tari unde sunt foarte apreciate produsele romanesti. Stiu ca o sa citeasca acest articol Razvan, asa ca te felicit. Bravo!

  4. Cred ca poti sa comanzi si direct la el si sa ti le trimita prin posta, nu am idee dar am vazut pe pagina lui de facebook ceva borcane in cutii puse de unde ma gandesc ca are si ceva metode de distributie.

  5. In romania sunt zone unde sunt fructe care nu sunt valorificate in special cele de padure
    In Romania sunt peste 3000 de comune daca 1000 ar fi in zone unde se preteaza afacere lui Razvan inseamna cel putin 3000 de angajati.E mult e putin? Razavan ar trebui sa isi puna la dizpozitie experienta sau sa se extinda in zone unde exista potential. Sunt sigur ca ar fi destule comunitati care sa doreasca o asemenea afacere si destui romani care sa investeasca.Vb aceea un leu pentru ateneu.

Comments are closed.