bergenbier degustare bere

In vizita la fabrica de bere Bergenbier – Ploiesti

Posted by

Dupa cum stiti, am fost invitat impreuna cu alti bloggeri ploiesteni la fabrica de bere Bergenbier in „vizita de lucru”, cu ocazia inaugurarii oficiale a unei noi statii de biogaz. Ocazie cu care am vizitat si fabrica sau, cel putin, o parte din ea. O vizita destul de scurta pentru ca, desi procesul in sine e foarte complicat si atent supravegheat, in realitate lucrurile sunt mult mai simple.

Intai a fost o scurta conferinta de presa, unde ni s-au prezentat diverse date despre investitiile care se fac in mod constant in fabrica. Aici, pe langa multe date tehnice, mi-a placut foarte mult ideea de a avea ziua energiei, o zi din luna dedicata rezolvarii problemelor energetice si optimizarii consumului de energie. De asemenea, am ramas placut impresionat de grija lor atat pentru mediu, cat si pentru un consum responsabil.

Vizita in fabrica nu a fost foarte lunga, sau nu stiu de ce, eu ma asteptam sa vad mult mai multe „jucarii” decat are fabrica. Desi procesul de fabricare al berii nu e simplu, nu are nevoie de zeci de instalatii care sa faca enorm de multe chestii. Am fost in sectia de fierbere, unde cateva cazane uriase te impresionau fara drept de apel. Apoi, in zona dedicata liniilor de productie, la statia de biogaz unde suflanta de aer, care ne asteptam sa fie ceva la fel de masiv precum restul instalatiilor, avea in realitate aproximativ asa, ceva de genul 1 m x 1 m. Mica si scumpa.

Daca va intrebati la ce e buna acesta instalatie de biogaz, va pot spune ca produce 500.000 de metri cubi de biogaz pe an si se obtine o economie a consumului de gaze naturale de 7% pana la 10%.

A urmat o mica sesiune de degustat berea si am inteles ca pasii care trebuie efectuati pentru a degusta berea sunt:

  1. mirosirea acesteia in pahar;
  2. agitarea ei ca si cum ar forma o mica tornada pentru a simti mai bine mirosul de bere;
  3. mirosirea in profunzime, dupa partea cu agitarea;
  4. inghitirea berii (diferita fata de degustarea vinului, deoarece stimulii pentu gustul amarui se afla undeva in partea din spate a limbii);
  5. in mod normal, in circa 30 de secunde, gustul de amareala trebuie sa dispara.
Ce as mai adauga e ca am primit cadou un pahar editie speciala Stella Artois World Draught Masters 2011 si am fost foarte fericit, pentru ca pe cel din editia 2010 mi l-a spart cineva si tare mult i-am simtit lipsa. Asa ca o sa fiu foarte fericit sa beau diseara o bere Staropramen din acest pahar. Stella s-a baut saptamana trecuta, dar acum ca avem pahar, revenim la vechiul obicei.
La eveniment au participat, pe langa ziaristi, cativa bloggeri de la Bucuresti: Chinezu, Marius Matache, Claudiu Ciobanu,  Ivo Bobal si cativa bloggeri din Ploiesti: George, Vali, Dragos.

Si, nu in ultimul rand, vreau sa multumesc celor de la DC Communication pentru invitatie.

2 comments

  1. Am fost si eu anul trecut, in calitate de „presa” .. a fost foarte fain.
    Ma asteptam ca vizitele de genul asta la fabrici sa ma faca sa renunt la consumarea produselor.. cum s-a intamplat la fabrica de Cola, unde nu suportam mirosul si mi s-a parut dubioasa locatia. Fabrica Bergenbier e ok.

    Iar cireasa de pe tort la bergenbier a fost protocolul, degustarea apoi cadourile.. 6 pahare bergenbier, six pack de bere + o sapca…cam grijulii cu presa :d

Comments are closed.