Jawbone UP24, un instrument util pentru monitorizarea activitatii zilnice

Posted by

Citisem despre Jawbone UP24 pe internet, o vazusem si in functiune la un prieten, in urma cu cateva luni si vazusem si graficele lui de somn; si chiar imi doream una, nu atat pentru monitorizarea activitatilor de peste zi, cat a celor de peste noapte. Cu alte cuvinte, atunci cand reusesc sa am un somn de calitate, performantele mele in urmatoarea zi cresc semnificativ.

Nu-s tocmai genul de om pasionat de fitness, de miscare, de sport, dar pentru mine monitorizarea somnului este foarte importanta. Chiar si fara bratara, incepusem sa analizez anumite circumstante in care am un somn agitat, pentru ca e foarte usor sa dai vina pe stres pentru un somn agitat, dar de fapt pot fi multi alti factori care il pot influenta. De exemplu, eu am niste banuieli legate de doi factori care imi creeaza un somn agitat, o cantitate importanta de Coca-Cola, bauta dupa 10 seara, de obicei ma culc dupa ora 24:00 si, de asemenea, tind sa cred ca somnul este influentat si de calitatea oxigenului din camera.

Momentan sunt la stadiul in care colectez si analizez date si, dupa o perioada mai lunga, o sa vin probabil sa va povestesc si despre rezultatele efective. Consider ca trebuie o perioada destul de indelungata de analiza a datelor, pentru a putea trage cateva concluzii. Iar daca reusesc sa determin acei cativa factori care imi perturba somnul, este tot ce imi doresc de la bratara.

Pentru mine a fost foarte interesant sa port ceva la mana; in vremea adolescentei purtam foarte multe chestii, de la matanii pana la tot felul de impletituri lucrate manual. Asta pana intr-o zi cand nu le-am mai suportat. De atunci nu am mai reusit sa port ceva la mana, motiv pentru care nu ma vedeti purtand ceas. Am incercat de cateva ori si l-am dat jos dupa primele 3-4 ore.

O alta chestie interesanta a fost ca ma tot uit la ea, faptul ca am ceva „agatat” de mana, ma determina sa ma uit la ea, ca la un ceas, sperand sa-mi indice ceva. Un instinct care nu stiu de unde provine, pentru ca ceasuri nu am purtat cred ca niciodata la mana, de fapt nici nu-mi amintesc sigur, posibil sa fi avut prin liceu.

Dupa primele doua zile in care am experimentat aproape tot ce poate face bratara (are cateva functii interesante despre care o sa va vorbesc mai jos), tendinta mea a fost sa vreau mai mult de la ea, sa vreau mai multe tipuri de vibratii, sau de ce nu si leduri si de asemenea sa vreau sa pot face push la notificarile de pe telefon catre ea (atunci cand sunt legate una de cealalta).

Bratara in sine functioneaza independent, nu este un accesoriu al telefonului, de aceea nu a fost proiectata sa vibreze la notificarile de pe telefon, probabil asta ar afecta drastic autonomia bratarii.

jawbone_up24

Jowbone UP24, functii si caracteristici

Pe langa functiile standard pe care le are bratara, adica monitorizarea activitatii zilnice, numarul de pasi, si eventual, miscarile pe care le facem in timpul somnului, bratara vine cu alte cateva functii interesante.

Prima a fost aceea de ceas desteptator, e foarte interesant sa nu te mai trezeasca alarma ceasului sau a telefonului mobil, ci o chestie care vibreaza usor la mana ta. In plus, o astfel de „alarma” permite partenerului de viata sa doarma linisit in continuare, fara a fi deranjat de soneria telefonului tau. A fost mai putin placut cand „am visat” pe la 4 dimineata ca a vibrat bratara si nu-mi dadeam seama daca o fi ora 6 si trebuie sa ma trezesc sau doar mi s-a parut, nu aveam telefonul pe langa mine sa ma uit la ceas si sa decid ca pot sa ma bag inapoi la somn, linistit. Am stiut dupa graficele de somn ca pe la 4 dimineata m-am trezit.

O alta functie interesanta e cea de reminder, desi trebuie folosita cu atentie, ca daca pui 100 de remindere, sigur nu o sa mai stii de ce vibreaza bratara si probabil o sa devina enervanta. Eu am folosit-o pentru „bed time”, pentru a nu mai sta la calculator pana noaptea tarziu. De asemenea o sa ma gandesc la alte cateva activitati importante de peste zi, pe care le pot programa in interiorul bratarii. Pentru fiecare notificare de tip reminder, ai si o notificare pe telefonul mobil, de unde poti afla detaliile notificarii. Daca programezi una la pranz, pentru masa de pranz, una la ora de terminare a programului (ca sa nu pierzi trenul, cum e cazul meu) si una seara pentru mersul la culcare, cred eu ca nu vei avea nevoie de telefon ca sa stii de ce vibreaza bratara.

Idle alert este o alta functie utila sa te „traga de maneca” in cazul in care lucrezi mult la birou si uiti sa te mai ridici de pe scaun. Am setat sa-mi atraga atentia dupa o ora, daca nu am facut miscare. Inca nu mi-am dat seama cum determina idle time, ca totusi si la birou ma misc, dar tot e mai buna decat nimic.

Activity alert este o functie pe care inca nu am folosit-o. Cum va spuneam, nu-s chiar un tip activ, cred ca e foarte utila celor care au un program stabil de sport (alergat, sala etc.).

Stopwatch sau functia de cronometru, utila pentru a monitoriza in mod special o activitate separata, de exemplu, in cazul meu, cand ma dau cu placa de skateboard; am de gand sa ies zilele astea.

Power Nap o functie super utila, din pacate nu reusesc sa gasesc o solutie pentru a putea avea parte de astfel de power nap, ca tare mi-ar prinde bine uneori. Sunt curios daca poate monitoriza corect un astfel de somn scurt in tren, cand exista anumite vibratii pe care bratara le va receptiona. Oricum, gasesc foarte utila functia, pentru ca e foarte important sa tragi un somn bun de 15-20 de minute si nu mai lung, stiu ca daca e mai lung, face mai mult rau decat bine. Bratara poate determina mult mai exact cand ai adormit si care este momentul cel mai bun pentru a te trezi.

Dincolo de functiile bratarii, aplicatia de pe telefon (se gaseste atat pentu iOS, cat si pentru Android) permite si alte tipuri de monitorizari cum ar fi greutatea pe care o ai si un plan pentru a ajunge la greutatea pe care ti-o doresti, permite adaugarea altor prieteni cu care sa te poti lua la intrecere in activitatile sportive si rapoarte despre evolutia ta.  Sper la un moment dat sa ma ajute sa mai scad in greutate, obiectiv momentan amanat din motive personale.

De asemenea, tot cu ajutorul aplicatiei, poti monitoriza kilocaloriile pe care le acumulezi din mancare, lucru care mi se pare aproape imposibil in Romania. In Japonia scria mare si clar pe fiecare bento cate kcalorii avea. Prietenii mei spun ca in timp incepi sa inveti sa aproximezi cate kcal are o portie mare de cartofi prajiti cu friptura.

Nu doar ca va recomand bratara, se regaseste la Orange la pretul de 129 euro, dar am sa cumpar una si Danutei, ca ea are probleme si mai mari cand vine vorba de somn, dar are si obiceiul sa iasa mai des decat mine din casa pentru activitati sportive.