Nu ajuta pe cei ce nu vor sa fie ajutati!

Posted by

help De cele mai multe ori, ofer ajutorul meu neconditionat persoanelor pe care le vad dornice sa se ridice la un alt nivel. Uneori e vorba de simple sfaturi, alteori de chestii care necesita atat timp, cat si implicare din partea mea. In 99% din cazuri, rezultatul este zero. Mai mult, din cauza aceasta, de multe ori sunt catalogat drept ala care le stie el pe toate si care vrea sa se laude ce destept este.

Mai nasol este cand cineva vrea sa deschida o afacere, sa zicem ca vrea sa vanda barabule pe net. Ii arunci repede un wordpress unde sa isi expuna barabulele de vanzare si astepti ca el sa puna articolele in care sa descrie marfa si pretul la care poate fi achizitionata. Dar te trezesti ca respectivul nu mai e interesat de afacere si ai muncit ca prostul degeaba. Ba mai mult, iti auzi si vorbe de genul „porcaria aia numesti tu site?”.

Exemplele pot fi numerate si din diferite directii. De la un simplu sfat, o recomandare sau chestiuni mai complexe. Intotdeauna insa rezultatul este acelasi. Timp pierdut pentru tine, eventual te mai alegi si cu ceva critici si frustrari, dupa ce stii ca ai incercat sa ajuti si primesti „carne” drept recompensa.

Cred ca alt bun exemplu sunt articolele legate de antreprenoriat pe care le pun pe blog. Sunt atatia cei care mi-au multumit pe mail sau chiar si in comentarii la respectivele articole si, cu toate acestea, sunt unii care imi reproseaza ca ma laud cu antreprenoriatul, de parca a fi antreprenor e vreun motiv de lauda, si care ma critica vehement.

In ultima vreme, am devenit mai zgarcit la sfaturile pe care le dau si mai atent, as putea spune. Daca ai nevoie sa te ajut cu ceva, s-ar putea sa iti spun sa revii maine, in felul asta testand daca intr-adevar crezi cu adevarat ca te pot ajuta cu ceva. De asemenea, am inceput sa cer bani pentru foarte multe chestii pe care le fac, pentru ca atunci cand cineva plateste pentru un serviciu pe care eu il ofer, cu siguranta sansele ca sa fie multumit de mine sunt mult mai mari.

Asa ca sfatul meu este sa asteptati sa vi se ceara ajutorul si sa testati cumva ca cel care vi-l cere chiar este interesat de ajutorul respectiv. In felul acesta, veti scapa de frustrari inutile si de eforturi irosite in zadar.

7 comments

  1. Tu ai de invatat o chestie: sa ai obrazul mai gros. E total aiurea sa iti schimbi ideile sau stilul doar pentru ca x si y au o treaba cu tine. Problema e a LOR nu a ta. E ca si in liceu, cand nu indraznesti sa raspunzi la ore, ca rad de tine prostii clasei ca esti tocilar. Cui ii pasa?

    Stii ceva? Impartaseste. Vrei sa faci ceva? Fa! Invata sa-i ignori pe bagatorii de seama si ramai sa ii ajuti pe aia cativa care au nevoie de tine. Si eu am oameni care-mi citesc articolele de freelancing si sunt cativa care sunt acum freelanceri de succes dupa ce mi-au citit articolele scrise de prin 2009 incoace (de cand m-am apucat si eu serios de asta)

    Exista si destepti care nu pierd ocazia sa ma muste de fund pe alte situri, dar cui ii pasa? Conteaza persoana mea, familia mea si afacerea mea. Si da, cititorii mei, care considera articolele alea utile. In rest …

  2. Depinde ce vrei de fapt, daca vrei ca lumea sa te i-a de pomana si / sau de prost poti sa iti oferi ajutorul. Iar daca vrei ca oamenii sa te respecte, ii lasi sa iti ceara ajutorul.

  3. Eu de obicei cand am cerut ajutor mi s-a oferit neconditionat si la fel am oferit si eu in cazurile in care stiam cu ce se mananca. Idee este ca nu tot timpul dai de oameni cu suflet si carora le pasa, in sensul ca sunt recunoscatori. 🙂

  4. Nu e vorba de a imi fi mie recunoscatori. Daca zici ca vrei sa faci un avion si te ajut cu bani vreau sa vad ca zbori peste 2-3 ani cu avionul construit de tine nu sa imi spui ca de fapt eu sunt de vina ca tu ai renuntat sa mai faci avionul ala, ca ti-am spus eu ca trebuie si motor ca sa zboare si tu nu vroiai sa crezi asta.

  5. Din pacate asa sunt oamenii, manifesta interes catre o directie pe care nu vad clar si cer ajutor de la oricine, cu asteptarea de a primi ajutorul neconditionat! Dupa ce ii ajuti si ajung pe drumul cel bun renunta sau ajung acolo dar uita de indrumarile tale si le catalogheaza ca pe niste deraiaje!

  6. Nu e nici o diferenta intre a presupune ca are nevoie cineva de ceva si un email venit spam. Oamenii uras sfatosii(cei care dau sfaturi) la fel de mult ca emailurile nesolicitate.

    Nu vorbesc de articole, articolele sunt adresate planetar, de asta sunt online, vb de cazul cand ii spui cuiva, „fa aia..”

  7. De cati psihologi este nevoie ca sa schimbe un bec?

    De unul singur, dar becul trebuie sa vrea cu adevarat.

    Corect 🙂

Comments are closed.