Stim sa fim freelanceri?

Posted by

Toata lumea viseaza sa stea acasa si sa munceasca din fotoliu. Unii chiar au talent si se pricep sa faca chestii de calitate asa ca fac niste bani stand acasa. Cu toate astea a fi freelancer nu e intodeauna usor si nu consta doar in a face chestii misto.

1. Extimeaza-ti foarte corect timpul de lucru. Altfel vei da preturi gresite, te vei trezii ca o chestie estimata prost si care se face in 2-3 zile defapt iti ia 2-3 saptamani si ai cerut pe ea 50 de euro. Daca crezi ca poti traii cu 100 de euro din doua astfel de proiecte atunci e ok. Asa ca calculeaza foarte bine cat ai de munca si cat timp o sa iti ia un proiect.

2. Respecta deadline-urile. Daca nu le respecti probabil clientii nu vor apela a doua oara la tine chiar daca ai facut treaba buna. De asemenea uneori deadline-urile sunt foarte importante pentru client desi tu poate nu vezi intodeuana asta. Daca mie imi trebuie un afis care trebuie sa apara intr-o revista si nu e gata la timp nu mai apare in revista sau catalogul unui eveniment, dupa aceea oricat de bun ar fi afisul respectiv este egal cu zero. Daca vreau sa derulez o campanie de craciun iar tu imi dai bannerele dupa craciun vor fi in cel mai rau caz bune de refolosit abia la anul de Craciun. Oricum cred ca ai inteles ideea.

3. Asigurate ca ai o zona libera dupa terminarea unui proiect pentru testing si debuging. Oricat de bine si de detaliat ar fi pus pe hartie un priect, tot ar putea exista scapari, buguri, mici corectii. Daca ai inceput deja un alt proiect nu o sa ai timp de asta, sau fie stai de ele si intarzi cu deadline-ul la noul proiect. Fie muncesti 16 ore pe zi si iti termini sanatatea si nervii. La un proiect de 3 saptamani las cam o saptamana dupa predarea lui pentru mici reparatii si corecturi. In cazul unor modificari mai mari care costa le programez intr-un inverval de timp pe care il am disponibil.

4. Nu-ti lua proiecte mai multe decat poti duce. In freelancing sunt zone moarte si zone in care curg atatea comenzi incat pari ca o sa ajungi milionar. Nu lua proiecte la gramada cu gandul ca le rezolvi tu cumva pe toate. Chiar daca o saptamana tragi in disperare cu 3 proiecte simultan iti garantez ca saptamana urmatoare abia vei putea face ceva la un singur proiect. Evalueaza cat poti muncii si nu incerca sa faci mai mult decat poti. Oboseala si suprasolicitarea duc la mai multe greseli in proiect, munca de slaba calitate, sau un timp mai indelungat pentru a face anumite task-uri.

5. Planifica tot ce ai de facut pe perioade de timp cat mai indelungate. Planificarea e unu din elementele de succes ale unui freelancer. Nu conteaza ca acum ai de munca 3 proiecte si o duci foarte bine, ia vezi pentru luna viitoare ai ceva de munca? Daca nu pica nimic ce faci? Din ce traiesti? Daca vine un nou proiect incearca sa-l iei si sa ii explici clientului ca abia la data de (peste 3 saptamani) vei incepe lucrul la el. Daca ii convine asa atunci bine, daca nu treci mai departe. In felul asta o sa ai zone cat mai mici de timp in care nu ai nimic de lucru.