Webstock dupa Webstock (2010)

Posted by

Live bloging am facut, bine, rau, cu fraze mai putin intortocheate, cu multa oboseala, cu multa munca, dar a trecut, s-a dus, si cel mai important e ce ramane dupa eveniment. Ca sa notezi live ce se intampla e destul de simplu, necesita ceva efort si atentie dar ai ideile la botul calului, le notezi sau notezi ce intelegi din ele si cam asta e tot.

Important e cand te trezesti a doua sau a treia zi si pui in balanta ce ai invatat nou, pe cine ai cunoscut, si cu ce ai plecat de la eveniment. Uni am auzit ca au plecat cu un HTC, sa le fie rusine pentru asta. Alti am plecat cu cunostinte, cu idei, cu un alt nivel de educatie.

Nu o sa incep cu ce m-a impresionat cel mai mult ci cu un exemplu care mi-a dat de gandit cel mai mult. E vorba de proiectul lui Bogdan Bocese, TimeOp. Nu este o idee noua, nu este o idee geniala, am avut-o si eu la un moment dat chiar am pus-o pe hartie dar nu am fost in stare sa o realizez sau nu am avut timp. Diferenta majora intre proiectul meu si proiectul baietilor de la TimeOp insa e modul de a vinde si modul de a vedea proiectul. Eu il vedeam ca un soft gratis, care sa spioneze  mai mult ce face angajatul, si cam atat, eventual ceva adsense pe el si poate ies si ceva bani. Proiectul lor e vazut ca un tool de project management, cu rapoarte eficiente, cu model de abonament. Desi ideea e aceeasi la baza, proiectul lor este alceva, ceva cu adevarat util si care se poate vinde/monetiza. Asta e diferenta dintre sucesul unora in afaceri si insuccesul meu. Gandesc lucrurile la un nivel enteprise, ca vor avea sau nu succes e greu de spus, dar sansele au crescut in mod semnificativ avand un astfel de model de gandire, mult mai complex, mult mai analitic decat al meu.

Cum am reusit sa fac diferenta intre ele, in ultima perioada am facut ceva prezentari ale unui tool foarte puternic de project management, lucrez cu alte doua la firma, am inceput sa inteleg ce insemana si partea asta si normal ca acum vad si eu lucrurile altfel, dar acum unu doi ani cu siguranta vedeam un proiect mult mai simplist decat il vad in ziua de azi. De aceea un tanar anteprenor, oricat de geniala ar fi ideea lui, daca nu are un nivel de interactiune cu oameni din online busines, nu va putea concepe un proiect cu adevarat bun. Cum sa faci un tool de time and project management cand nici nu sti ca exista astfel de tool-uri?

Apoi clar la prezentari super tari intra Dragos Manac si CEO…ceva de la Vodafone, Marco Kind. Amandoi au stiut sa trezeasca lumea din adormire. Dragos Manac mi-a enumerat pe rand fiecare greseala pe care am facut-o cu firma de-a lungul anului. Ma rog el enumera greselile pe care le fac romanii in business si online business, dar cred ca eu chiar le-am facut pe toate. Imi aduc aminte de investitia in echipamente de ultima ora, ca las ca scot eu bani, de proiectele pe long term sau de reinventat roata, ca e mai bine sa fie facut inhouse. Ce mai daca omul asta scrie o carte cu siguranta o sa o cumpar. Marco Kind m-a impresionat cu promisiunea scaderii tarifelor la internetul oferit in roaming. Sa asculti problemele oamenilor si sa poti promite ca vei rezolva asta e un lucru mare zic eu. Asta daca nu avea deja in minte sa comunice cumva asta. Stiu ca o decizie de scadere a tarifelor atunci cand ai milioane de clienti nu se ia asa in 5 minute si sunt tot felul de studii care se fac ca sa permita asta.

De asemenea mi-a placut prezentarea lui Ionut Oprea care era clar orientata catre bloggeri, catre modul in care sunt evaluati, ce trebuie sa faca bloggeri si cum te folosesti de influenta si notorietatea lor pentru a avea toata lumea de castigat. „Pune bloggerul sa faca ceea ce stie el cel mai bine sa faca” – asta deja am invatat-o pe deasupra din cele 3 idei enumerate de el in cursul prezentarii.

Dincolo de chestile care mi-au ramas adanc in minte sunt sigur ca mi-au mai ramas si alte lucruri micute care vor face conexiuni in creierul meu haotic si vor da nastere la idei noi. Probabil unele dintre lucrurile invatate la eveniment zac undeva in adancul creierului asteptand sa se maturizeze si sa iasa la suprafata.

Dincolo de chestile invatate, de munca depusa, de oboseala acumulata vine si partea de social media, bine stiu ca sunt saturati de cuvantul asta asa ca o sa tai si o sa ii zic barfa.

Si aici m-am intalnit si am stat de vorba cu ceva persoane care le stiam deja: Titus, Corina, David, Sorin Rusi, Miruna, Ceelea, Pintica, Ioana Anescu, eCostin, Bobby Voicu (de la care am smuls o promisiune de care va zic altadata) si Inoxy (cu care am stat de vorba vreo ora pana sa imi dau seama defapt cine e) , dar am si cunoscut persoane noi: Elena Ravenita (si are si motor), Madalina Miron, Laura Balut si care or mai fi fost si deja i-am uitat, mai era un tip din Ploiesti (Mihnea Beldescu), si au mai fost si altii. Mi-i aduc aminte.

Am reusit sa ratez la mustata sa ma revad cu Minixie, RazvanBB sau sa fac cunostinta cu @psaico @raluxa si alti.

Ce urmeaza, sa ma refac, sa fac statisticile alea de mi-au mancat viata, vedeti probabil in urmatorul articol la ce ma refer, si sa ma pun mai departe pe munca la proiectele mele. Multumiri lui Cristi pentru faptul ca ma invita la evenimentele organizate de el si felicitari pentru acest eveniment.

P.S. Nu tipati inca, o sa pun linkuri catre twitter, fb, blog sau ce mai aveti voi zilele urmatoare, daca uit atunci veniti sa ma trageti de urechi.