3.2 kWp putere instalata

Posted by

Azi am facut in sfarsit un nou upgrade la sistem. Astfel, dupa ce ajunsesem la 2.5 kWp putere instalata, de azi am 3.2 (aproape 3.3) kWh in conditii ideale de temperatura, lumina si pozitionare.

Din pacate, sau din fericire, lucrurile nu se opresc aici. Sunt abia la jumatate cu numarul de panouri pe care le vreau instalate in final pe atelier, am acoperit partea dinspre vest, urmand ca din primavara sa incep sa ma ocup si de partea dinspre est, alte 12 panouri.

De asemenea, urmeaza sa fac upgrade la ceva cabluri si sa instalez inca vreo cateva sigurante in sistem, pentru ca daca pana acum sistemul era mic si nu prezenta pericole, deja lucrurile devin mult mai serioase, voltaj mai ridicat, amperaj si el destul de mare si atunci trebuie luate anumite masuri de precautie.

Prin urmare, am decis sa schimb cablurile de la baterie cu unele mai groase si sa montez sigurantele DC atat pe circuitul de la baterii, cat si pe circuitul de la panourile fotovoltaice.

Nu va faceti un sistem dupa capul vostru

Instalatiile electrice pot fi periculoase, chiar si in sistem DC (curent continuu) si, cu atat mai mult, cand vorbim de curent alternativ. Desi eu mi-am facut totul singur, exista lucruri pe care nu le stiti, cum ar fi:

  • am studiat cel putin 6 luni de zile inainte de a cumpara primul regulator sau primul panou. Am studiat fizica, electronica, dar si pareri de pe unele bloguri.
  • am platit pentru consultanta si chiar si acum, in unele momente, ma consult cu specialisti din domeniu inainte de a face anumite lucruri. 
  • am programat deja o expertiza de la o firma specializata care vine si vede ce am facut eu si spune daca e ceva ce nu am facut bine. Cu alte cuvinte, la final dar si inainte de finalizarea sistemului, cineva isi pune semnatura ca este conform reglementarilor in rigoare.
  • bonus: tatal meu este inginer electronist, desi sincer nu ma bazez 100% pe el, dar de asemenea supravegheaza tot ce fac pe zona asta, doar ca nu e la curent cu reglementarile legale, de aceea ati vazut ca uneori mai intreb pe facebook diverse lucruri legate de reglementari si nu de modul in care se calculeaza grosimea cablurilor sau alte chestii tehnice.
  • bonus 2: cumnatul meu este electrician, dar lucreaza prin alte tari momentan, asa ca nu mi-am permis sa-l intreb, desi in final de cele mai multe ori vreau confirmarea de la cel putin 3 specialisti pana ma asigur ca lucrurile sunt chiar ca la carte.

Ce urmeaza?

Trecerea sistemului pe 48V, adica schimbarea inversorului si regulatorului, partea faina e ca noul regulator se va putea lega la internet pentru a trimite valorile pe care le masoara si astfel pot sa incep serios sa lucrez la partea de automatizare a casei. Am mai progresat putin, dar la nivel teoretic, momentan tot manual controlez prizele de la distanta in lipsa anumitor senzori.