301 SEO Redirect pentru bloguri

Posted by

Observ cu bucurie ca tot mai multi bloggeri tind sa treaca in partea profesionala a unui blog si pentru ca iau lucurile in serios unu din primii pasi pe care ii fac este sa se mute de pe wordprees sau blogspot catre un domeniu propriu, sau sa treaca de la un domeniu .info .net si mai stiu eu cu ce denumire la unu .ro cu numele lui in denumirea domeniului.

Desi ai zice ca stie toata lumea cu ce se mananca acest 301 SEO Redirect, am constatat ca nu e chiar asa, stim noi astia de traim de ceva ani buni in online, dar un blogger incepator, care a descoperit bloggingul acum cateva luni si trece pe domeniul prorpriu s-ar putea sa nu stie aceste lucruri si chiar daca poate s-au scris inca din 2007, consider ca e necesar sa o fac si eu acum pentru ca sa educ tanara blogosfera.

Ce alte tipuri de redirect mai exista si ce inseamna ele:

301 Moved Permanently – blogul este mutat permanent la alta adresa
302 Found (HTTP 1.1) / Moved Temporarily (HTTP 1.0) – exista cateva cazuri in care se foloseste si e mai indicat acest tip de redirect. In special cand nu ai mutat continutul vechi pe noul blog
307 Moved Temporarily (HTTP 1.1 Only) –
Meta Refresh – nu e indicat din punct de vedere SEO, este destul de lent, dar uneori nu ai ce face decat sa o folosesti

Cum facem redirect?

Cel mai bine se face din .htaccess si asta e metoda pe care o recomand in mod clar intodeauna atunci cand este posibila sa fie aplicata. De exemplu la wordpres.com stiu ca trebuie platita o taxa pentru a face redirect iar la blogspot se poate face doar Meta Refresh. Pune un fisier in radacina blogului tau care sa contina codurile de mai jos si sa aiba denumirea .htacces

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
rewritecond %{http_host} ^vechiul_domeniu.com [nc]
rewriterule ^(.*)$ http://Haotik.ro/\ [r=301,nc]

Daca nu merge sa faceti 301 SEO Redirect, o sa trebuiasca sa apelati la alte metode de redirect, cea foarte cunoscuta fiind cea cu ajutorul functilor javascript.

Aspectul la care o sa va rog sa fiti foarte atenti cand faceti redirectul este faptul ca redirectul se poate face catre domeniu, sau catre domeniu + parametrii. Si ca sa intelegeti mai bine ce am vrut sa spun o sa iau trei exemple.

Cazul A: toate linkurile duc la noul domeniu.

www.old_domain.com/un_titlu.html -> www.haotik.ro
www.old_domain.com/alt_titlu.html -> www.haotik.ro

Cazul B: linkurile vechi duc la noile linkuri.

www.old_domain.com/un_titlu.html -> www.haotik.ro/un_titlu.html
www.old_domain.com/alt_titlu.html -> www.haotik.ro/alt_titlu.html

Cazul C: o extindere a cazului B cand noile linkuri au alt permalink

www.old_domain.com/un_titlu/ -> www.haotik.ro/un_titlu.html
www.old_domain.com/alt_titlu/ -> www.haotik.ro/alt_titlu.html

Ultimul caz necesita cunostinte destul de avansate pentru a face redirectul de exemplu in cazul de mai sus redirectul ar avea linia de cod :

rewriterule ^(.*)$ http://Haotik.ro/\.html [r=301,nc]

Cazul cu Meta Refresh este si mai complicat, si probabil o sa scriu un articol separat despre el in curand. Maine o sa vin cu un alt tip de redirect, valabil doar pentru blogurile romanesti, si care consider eu ca trebuie facut imediat dupa ce faceti 301 SEO Redirect.

7 comments

 1. Unele lucruri sunt facute cu cap, asa ca ramane cu haotik.ro in interior.

 2. mersi fain de tutorial. chiar ma si intrebam cum fac un redirect. vorba aia, o sa schimb domeniul in ceva timp si aveam nevoie sa imi fie pastrat seo whateva :)))

 3. …un redirect poti face si prin MetaTags (de introdus in zona <head> – </head>, mai ales ca nu depinde nici de server, nici de domeniu.
  ex: <META HTTP-EQUIV=”refresh” content=”1;URL=URL”>

  …unde 1 este timpul de asteptat in secunde, iar URL, este calea unde va fi redirectionat utilizatorul, ce poate fi locala (index2.html) sau absoluta (http://haotik.ro/index2.html)

 4. Ştiu eu de ce a lăsat el „haotik.ro” acolo, dar nu vă spun că pentru trafic în caz de uită cineva să modifice :))))

 5. Vezi ca ai incurcat borcanele si induci oamenii in eroare. Nu exista 310 redirect, ci 301 🙂
  „Daca nu merge sa faceti 310 SEO Redirect,”

Comments are closed.