Amsterdam, ziua 2: dezorientare spatiala, Desdemona Simulator si Heineken Experience

Posted by

Cea de-a doua zi a inceput la fel de „bine” ca prima, autostrada era blocata datorita unui accident grav, petrecut pe la ora 5 dimineata si a trebuit sa facem un ocol de aproape doua ore. Desi ne cam grabeam, eu am fost incantat sa vad casele aflate pe marginea drumului in localitatile din jurul Amsterdamului, atat de incantat ca m-as muta si maine in una din ele.

Lectii de dezorientare spatiala

Inainte de a ne urca in simulator, am avut parte de un curs fascinant despre sistemul nostru de echilibru, despre modul in care ne orientam in spatiu si despre modul in care functioneaza urechea interna. Un curs care mi-ar fi placut sa fie la fel de bine explicat in liceu, sau poate ca a fost, dar nu am fost eu suficient de interesat de el.

Au urmat cateva exercitii practice care ne-au amuzat teribil. Incercati si voi sa scrieti cateva cuvinte cu ajutorul unei oglinzi fara sa vedeti textul sau sa priviti intr-un punct fix al oglinzii. Veti vedea cat de usor puteti deveni dezorientati. De asemenea, ne-am jucat cu un fel de ochean care prezenta imaginile invers. A fost foarte amuzant si aproape imposibil sa gasim usa de la capatul holului privind prin acest ochean.

Desi stiam si de alte experimente psihologice care suprascriu anumite parti din creier, a fost incredibil sa observ cat de usor poate fi pacalit creierul uman (de data aceasta era vorba doar de sistemul nostru de echilibru) si mai ales sa experimentez pe propria piele acest lucru.

Desdemona Simulator

Dupa pauza de masa, a urmat una din cele mai tari experiente pe care le poti avea in aceasta viata. O sa vedeti in curand filmarea cu mine in simulator. Nu stiu ce as putea sa va povestesc despre „dihania” cu care m-am jucat astazi, pentru ca nu prea imi gasesc usor cuvintele. Sa simti o forta de 3G timp de 20 de secunde nu se compara cu niciun roller coaster din lume. Sunt roller coaster-e care ating 5-6 G forta pentru 2-3 secunde. Dar pentru a rezista 20 de secunde, ai nevoie de putin training care sa te invete ce trebuie sa faci in astfel de situatii.

Chiar si asa, la un moment dat am simtit cum creierul meu incepe sa fie total dezorientat si de asemenea e greu sa va explic ce inseamna o forta de 3G care apasa timp de 20 de secunde asupra corpului tau. De asemenea, in antrenamentul de maine, am inteles ca vom avea parte de 4G timp de 20 de secunde, abia astept (desi spun asta cam cu jumatate de gura).

Heineken Experience

Dupa amiaza ne-am oprit sa vizitam vechea fabrica Heineken, transformata astazi intr-un muzeu exceptional, cu multe chestii interesante in interior. Despre unele dintre ele o sa va povestesc in curand intr-un articol separat, pentru ca merita a fi tratate intr-un mod special. Despre altele o sa va povestesc aici.

Cazanele in care se depune hameiul si se fabrica berea sunt asemanatoare cu cele de azi, asa cum le-am vazut atunci cand am vizitat fabrica de bere de la Ploiesti. Dincolo de asta, muzeul are cateva sectiuni interesante in care poti realiza poze in mod interactiv, iti poti personaliza propria sticla de bere sau experimenta ce inseamna sa fii DJ, fotbalist sau alte momente din istoria Heineken. E si o lectie despre antreprenoriat muzeul acesta, dar despre asta va povestesc dupa ce ajung acasa.

Comments are closed.