Amsterdam, ziua 3: Vliegend Museum, 4G forta si gravitatie zero

Posted by

Daca ziua de ieri a fost wow, ziua de azi a fost… sincer, chiar nu prea mai reusesc sa gasesc cuvintele pentru a exprima momentele pe care le traiesc. Stiu ca la un moment dat eram cu capul in jos, vedeam pamantul si apa deasupra capului meu si am spus cu voce tare, sau in gand: „Vreau sa raman aici!”. Sunt foarte multe de povestit, am sa va spun pe scurt cate ceva acum si am sa revin cu mai multe materiale zilele urmatoare.

Vliegend Museum

In incinta aeroportului, exista un mic muzeu construit cu ajutorul mai multor pasionati de avioane. Cu acest prilej, am putut afla foarte multe despre istoria avioanelor, am putut vedea replica primului avion din lume, construit de catre fratii Wright, avion care a zburat doar cativa metri pentru 30 sau 40 de secunde pentru prima oara in 1905.

Am aflat de asemenea foarte multe despre motoarele care propulseaza aceste avioane, despre cum este masurata forta gravitationala si viteza intr-un avion in ziua de azi si de asemenea unul din avioane era echipat cu un instrument de masurare a vitezei destul de amuzant, o sa il vedeti in poza.

M-am intristat putin cand in toata istoria aceasta a aviatiei, prezentata de catre muzeograful de serviciu, nu au aparut deloc numele lui Traian Vuia sau cel al lui Henri Coanda. Am sa tratez asta intr-un articol separat in curand.

Lectii de zbor acrobatic

Prezentarea a durat aproape o ora, timp in care am invatat din nou lucruri interesante despre fortele care se aplica unui avion, dar si unei navete spatiale, despre problemele care pot aparea in timpul zborului si despre fortele care ne pot afecta in timpul zborului. Am invatat ca exista acceleratie gravitationala atat pe verticala, cat si pe orizontala, despre ce inseamna 3G si despre faptul ca 4G se resimte asupra corpului de doua ori mai puternic decat 3G.

Dupa aceasta, a urmat zborul propriu-zis. Prima parte a constat in antrenamentul de care au parte persoanele care urmeaza sa plece in spatiu si in restul timpului am facut cateva looping-uri, intoarceri si alte cateva figuri pe care nu stiu sa le traduc in romana.

Senzatiile din aceste momente: de nedescris. O sa revin cu filmarile zborului cand voi beneficia de o conexiune mai rapida la internet.