Amintiri din Amsterdam

Posted by

Amsterdam, a.k.a Taramul Fagaduintei. Locul unde poti face cam orice, legal. Un oras ce imbina vechiul cu noul, cladirile maiestoase si o atmosfera „la inaltime”, Amsterdamul ramane un must seen, fiind imposibil sa nu te regasesti in cel putin o atractie.

Pe cand m-a lovit mania cu arta, prietena mea olandeza s-a gandit ca de ziua mea sa ma plimbe prin marea Olanda. Zis si facut! Ne-am apucat de planuit cum sa facem asta posibil. Puse pe cautat si rascautat, cu o saptamana inainte de plecarea propriu-zisa, cu biletele la preturi foarte mari si fara prea multi bani in buzunar, am dat si peste un site cu bilete ieftine de avion si unde  am reusit sa gasesc bilet la un pret numai bun pentru bugetul nostru. Multa alergatura, dar in sfarsit ajunsa in Amsterdam cu multe lucruri de facut in foarte putin timp, m-am pus pe vizitat si fotografiat.

In inima orasulului, in Piata Dam, zace de cateva sute de ani Palatul Regal, care initial a servit pe post de Primarie. Un loc bun de unde te poti orienta si poti incepe vizita orasului.

La Muzeul Madame Tussauds, muzeul figurilor de ceara, coada parea sa nu se mai sfarseasca. Dar a meritat asteptarea, foamea indurata si ploaia, avand in vedere ca arat chiar bine langa Angelina Jolie si Lady Gaga. Muzeul ramane una dintre cele mai populare atractii turistice din lume, si pe bune motive.

Cand vremea a inceput sa tina cu mine, nelipsita a fost si plimbarea pe canalele orasului. In Amsterdam sunt peste 100 de canale și 1000 poduri. Indiferent de compania aleasa aproape toate tururile dureaza o ora si isi merita banii din plin. Ti se ofera generos detalii despre oras, despre arhitectura, dar si despre companiile maritime ce si-au avut sediul aici.

Casa Annei Frank nu s-a lasat mai prejos. Pentru cei au citit „Jurnalul Annei Frank”, aceasta casa este mai mult decat un simplu loc de vizitat; este un pasaj spre istorie. Cu putina imaginatie si cu pielea de gaina, cunoscatorii privesc altfel acest loc, simtind pur si simplu trairile adolescentei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, nici turistii curiosi nu scapa de frica imbibata in peretii Anexei Secrete.

Trecute si prin istorie, mergem incet catre muzeele de arta, celebrul Muzeu Van Gogh si Muzeul Rijksmuseum, unde peste 8 mii de piese de arta se bucurau de atentia a milioane de turisti. Alaturi de aceste muzee de renume, isi are locul binemeritat si Muzeul Lalelelor, acestea fiind un simbol al Olandei.

Strazi-Amsterdam-1

Pentru cei nu atat de pasionati de arhitectura, Amsterdam straluceste noaptea. Cine a spus ca un oras romantic nu poate fi si putin obraznic. Cartierul Rosu te seduce din prima clipa si satisface orice tip de privire. In acest cartier rau famat, noaptea te simti invaluit de mister si atras de luminile rosii ce pun in evidenta toate tipurile de doamne si domnisoare, ce iti fura ochii. Nici femeile nu se lasau mai prejos, admirand alaturi de barbati femeile expuse in vitrine, unele chiar intrand in celebrele bordeluri.

Din experienta nu au lipsit nicidecum rastamanii, cantaretii ce faceau atmosfera pe strazi, magazinele din care nu te puteai abtine sa nu cumperi ceva, restaurantele pentru toate nationalitatile, travestitii, morile de vant si celebrii saboti olandezi giganti in care toata lumea isi facea poze.

Un lucru pe care il ador la orasul asta este faptul ca nu inceteaza sa uimeasca in fiecare zi vizitatorii, satisface toate tipurile de varsta si orientare, pasiuni si fantezii, un oras al artei in adevaratul sens al cuvantului. O excursie de neuitat, multe intamplari amuzante, lucruri invatate si cafele degustate; cu siguranta un loc unde vreau sa ma intorc pentru a-l savura inca o data.

One comment

Comments are closed.