Antreprenori vs Oameni de afaceri

Posted by

Da stiu o sa ziceti ca tot aia. Dar nu mai e. Poate nu a fost niciodata. Poate ca presa a ajutat si mai mult la separarea celor doua notiuni.  La mine s-au separat de mult si daca primul cuvant ma duce cu gandul la niste oameni minunati a caror prezenta sau prezentari iti schimba viata cel de-al doilea ma duce cu gandul la un singur lucru care poate fi spuns intr-un singur cuvant: becali.

Toata discutia asta a pornit defapt de la un articol de al lui Marius Ghenea scris in urma cu cateva zile, se pare ca e suparat de faptul ca presa pune prea usor titlulatura de om de afaceri asupra oricui. Eu zic ca nu ar trebuii sa se ingrijoreze, noi ultimii oameni ramasi pe taramuri romanesti care mai speram ca se poate face ceva am separat demult anteprenorii de oamenii de afaceri.

Am pus un fragment mai jos din articolul lui, dar il puteti citi integral aici si merita citit.

Daca acestia ar fi fost medici specialisti, ingineri sau profesori universitari, li s-ar fi mentionat aceste titluri, insa cum ei sunt doar fosti ospatari sau gestionari cel mult cu studii medii si acelea facute la seral, nu li se poate spune asa in titulatura, probabil ca le-ar leza personalitatile, de unde si solutia de rezerva “om de afaceri”.

In continuare nu o sa va vorbesc despre oameni de afaceri, in general cand acestia apar pe la televizor am prostul obicei sa schimb canalul, mi-e scarba de ei si nu vreau sa stiu cu cine se cearta, de ce. Singura stire la care m-as uita cu placere cand e vorba de ei ar trebuii sa sune ceva de genu: „celebrul om de afaceri ….. a fost impuscat astazi in jurul orelor….”. In rest sunt o lume de care caut sa ma feresc si sa o tin undeva intr-un fundal indepartat cat mai departe de elementele cu care imi construiesc propria lume si de care incerc sa ma inconjor.

Cand vine vorba de Antreprenori insa se schimba treaba. Sunt puncte de reper in lumea mea, sunt stele care stralucesc si uneori simpla prezenta a lor ma face sa stralucesc, sa asipr si sa traiesc. Cand auzi astfel de oameni vorbind, in tine se misca ceva, si astfel capeti o energie misterioasa care te propulseaza inainte. Mi-e si frica sa numesc astfel de oameni de frica sa nu cumva sa uit sa numesc vreunu, si nu ca s-ar supara vreodata vreunu din ei ca l-am uitat dar m-as supara eu pe mine insumi pentru ca am putut face o asemenea greseala.

Spuneam in urma cu ceva vreme ca anteprenoriatul nu este despre bani ci despre libertate. Iar cand in preajma ta ai astfel de oameni liberi (ce paradox, in general timpul lor e foarte limitat) nu poti sa fi altfel decat inspirat, si plin de dorinta ca intr-o buna zi sa fi putut realiza macar un sfert din cat au facut ei.