Antreprenoriatul nu este despre bani, ci despre libertate

Posted by

antreprenoriat_libertate Intotdeauna ne lasam manati de viata in furtuni care nu sunt ale noastre, si pentru ca intotdeauna ne dorim mai mult, uitam sa fim fericiti, doar de dragul de a face mai multi bani, sperand ca intr-o buna zi, cu acesti bani ne vom putea cumpara fericirea. Ne putem cumpara sanatatea, ne putem cumpara chiar si timp, dar nu ne vom putea cumpara niciodata fericirea.

Cand spui ca mergi la o discutie despre antreprenoriat, te gandesti in primul rand la ce chestii destepte vei mai invata ca sa faci mai multi bani, ca sa iti optimizezi mai bine timpul si sa scoti un profit mai mare. Nu ne gandim nicio clipa la faptul ca nu vrem sa muncim 16 ore pe zi si ne gandim doar la cum putem face ca in cele 16 ore pe zi, cat suntem treji, sa putem face si mai mult. Fara sa ne dam seama ca zi de zi, constant, aceasta atitudine ne oboseste si ne scade productivitatea, puterea de creatie si toate celelalte calitati care ne-ar putea oferi o viata mai buna.

Astfel uitam ca antreprenoriatul nu este despre bani, ci despre libertate. Si daca toti visam la acea libertate, ce fel de antreprenor de succes e acela care are foarte multi bani, dar munceste in continuare din zori si pana tarziu in noapte? In capcana de a face cat mai multe lucruri interesante, uitam de noi si ne trezim la un moment dat ca viata noastra nu mai e a noastra, ca este doar o insiruire de evenimente puse intr-o agenda, unde chiar si cina cu sotia de ziua ei este pusa acolo si nu dureaza decat 3 ore, pentru ca dupa aceea avem alt lucru important de facut.

In loc sa facem ceea ce ne dorim, ajungem sa fim sclavii propriilor idei care ne subjuga, ne limiteaza si ne tin la un moment dat pe loc, prinsi intr-un cerc vicios din care credem ca nu putem iesi. Ai impresia ca toate afacerile se vor darama fara tine, fara sa detii tu controlul lor absolut si ca nimeni nu poate face treaba asta mai bine decat tine. Gresit, sunt altii care o pot face mai bine decat tine si o pot face pentru tine.

Antreprenorii nu sunt baietii destepti care fac bani, aceia sunt doar „baietii destepti” si in general fac afaceri cu statul. Antreprenorii sunt oameni carora le place aventura, libertatea si cautarea de noi solutii la problemele pe care le gasesc in drumul lor prin viata. Vor sa inoveze, sa creeze si sa gaseasca noi solutii, eu i-as numi mai repede niste mici inventatori ai afacerilor. Si de multe ori se chinuie sa lase deoparte logica si calculele matematice pentru a urma un alt drum. Un drum care poate fi un succes sau un esec. Un esec din care antreprenorii vor invata ceva si vor merge mai departe.

Un antreprenor utilizeaza cu maestrie timpul si banii pentru a face lucruri pe care altii le-au catalogat drept imposibile. Desi par mici magicieni, nu sunt, si tot ce realizeaza ei se bazeaza pe un singur element la fel de important ca insasi maestria lor: Oamenii.

 ––//––

P.S. Articolul a fost publicat pe mondays.ro initial, insa din pacate site-ul respectiv nu mai exista. Am reusit sa recuperez articolul scris de mine in urma cu trei ani din arhiva internetului si l-am postat mai sus. De asemenea, puteti citi aici una din reactiile generate la vremea respectiva de acest articol.

6 comments

  1. Antreprenor la cota 2000 să fiu, să am inspiraţie într-o traistă, s-apăs pe taste din plăcere şi să-mi verific conturile bancare atunci când e furtună. Să fac drumeţii, din vârf în vârf şi să plec privirea către societate în semn de amintire!

  2. Si ce te oprste sa faci asta? Iti trebuie un modem de internet, un panou solar, un cort si eventual dai o fuga la stana unde pentru 2-3 tigari iti da sigur ciobanul o bucata de branza.

  3. Cand pleci cu sanse mici de reusita si cu bani putini, si cu toate astea reusesti sa iti faci cunoascuta afacerea, atunci ai toate premisele sa te numesti antreprenor…bun articol.

Comments are closed.