Au șanse antreprenorii să-și rezolve problemele cu lipsa forței de muncă prin muncitorii străini?

Posted by

Discut frecvent cu antreprenori sau diverse persoane cu putere de decizie din diverse companii. De mai multă vreme tot aud de problemele din piața forței de muncă, însă, în ultimul timp tot mai mulți se plâng că nu mai găsesc angajați sau că cei pe care îi găsesc nu sunt serioși. Cea mai bună soluție pare a fi aducerea de muncitori străini din țările non-comunitare. Iar pentru asta tocmai a mai anunțat guvernul că și la anul vor fi eliberate 100 000 de avize de muncă pentru cetățeni străini. De asemenea, există tot felul de păreri despre muncitorii străini: că sunt harnici, leneși, că nu te înțelegi cu ei, ba că au învățat repede limba română, că au fugit, că durează mult să-i aduci, că e multă bătaie de cap sau, din contră foarte simplu. Au mai scris și alții despre subiect.

M-am documentat și eu puțin și am găsit câteva lucruri interesante pe această temă.

Cu cine să lucrezi?

Sunt zeci, poate chiar sute de firme sau agenți care se ocupă cu plasarea forței de muncă din străinătate. Sunt diferențe destul de mici între ofertele lor în ceea ce privește costurile. Cum îi aleg pe cei cu care merită să colaborez? În primul rând îi elimin pe cei care nu sunt vizibili online. O firmă care are site, prezență constantă pe rețelele de socializare și mai este afișată și în primele 2-3 pagini ale motoarelor de căutare, organic sau chiar cu plată, este mult mai de încredere decât una pentru care ai doar un număr de telefon sau o adresă fizică. Cei cu prezență online au și recenzii din partea clienților, și nu se tem să-și expună rezultatele pentru că sunt reale și au o afacere legitimă. După această triere mai rămân doar câteva agenții demne de încredere.

Cea care mi-a atras atenția este firma de recrutare One Staff. Ei au dezvoltat un nou model de business, inovativ pe acest segment, bazat pe o platformă online unde poți vedea sute, sau poate chiar mai mulți muncitori străini. Fiecare candidat are afișate câteva date despre el: experiență, salariu dorit, țară de origine, meserie și un video în care se prezintă și arată cum muncește. Sudorii au video când sudează, mecanicii când repară ceva la o mașină, electricienii, pun tablouri electrice și tot așa, fiecare prezintă o frântură din munca sa, astfel încât să arate potențialului angajator ce știe să facă. Practic este prima dată când văd așa ceva la o platformă de recrutare. Până acum am văzut maxim un CV pe diferite rețele de recrutare, însă oamenii ăștia au mers la un alt nivel. Dacă intri pe https://onestaff.ro/muncitori-straini/, vezi exact despre ce este vorba. Astfel angajatorii văd aici posibili candidați și îi selectează, solicitând agenției de recrutare și interviu video cu aceștia sau direct întocmirea actelor pentru aducerea muncitorilor în țară. Agenția face și ea diverse recomandări în timpul procesului de selecție, după ce află care sunt nevoile angajatorului, pentru . Practic, procesul de selecție a muncitorilor durează foarte puțin, de la una la 3-4 zile, în comparație cu alte firme care se ocupă de astfel de servicii.

Cum motivezi muncitorii străini?

După ce selectezi muncitorii și ajung în țară, pentru a te asigura că aceștia își fac treaba, sunt productivi și te poți baza pe ei trebuie să le oferi condiții decente de cazare, tichete de masă, o atmosferă de lucru ok și salariul promis. În felul acesta procedează toți cei care se declară mulțumiți de muncitorii asiatici angajați.

Având în vedere că angajații români sunt greu de găsit și că mulți dintre ei sunt neserioși, asiaticii par a fi cea mai bună soluție în acest moment. Ce părere aveți?