Automata (2014)

Posted by

Desi se preconiza ca un film interesant, Automata mai avea nevoie, zic eu, si de putina actiune. Un film interesant, dar despre care nu pot sa spun ca a fost wow. O teorie a unei lumi post-apocaliptice, in care robotii ajuta omenirea sa se refaca, niste roboti destul de inteligenti pentru restul tehnologiei folosite in film, pentru ca de vreme ce aveau procesoare atat de puternice incat sa permita sarcini aproape de aptitudinile umane, mi-e greu sa cred ca nu puteau construi o lume mai buna.

De asemenea, filmul se termina destul de brusc si fara sa aiba un final foarte clar, lasand spectatorul sa aleaga singur daca viziunea prezenta inca de la inceputul filmului, copilul de pe tarmul oceanului, este trecutul sau viitorul omenirii.

Mi s-a parut foarte mult ca filmul se bazeaza pe cele 3 principii ale roboticii de Asimov; ma rog, in film sunt prezente doar doua, iar a doua este un pic modificata, dar tot cam in aceeasi zona bate.

Automata-Movie

Principiile lui Asimov sunt foarte interesante la prima vedere, dar cam neaplicabile in practica, pentru ca in momentul in care ai un computer sau o retea neuronala atat de inteligenta, incat sa fie constienta de sine, cu greu as putea crede ca nu-si poate modifica propriile legi sau chiar daca nu le modifica, este greu de crezut ca evolutia ei ar putea fi stopata de asemenea legi.

Cred ca am mai discutat despre asta si despre credintele mele, cand v-am vorbit de filmul Transcendence, desi stiu ca specialistii isi pun inca o groaza de intrebari legate de cum va arata viitorul omenirii in momentul in care robotii vor trece de un anumit nivel de inteligenta, sau vor deveni constienti de sine.

Pana una, alta, va invit sa vizionati filmul la cinematograf si sa-mi spuneti dupa vizionare ce parere v-a lasat.

3 comments

  1. Da, pare un film frumos ce merita urmarit, dar totusi seamana excesiv de mult cu I, Robot. Ce il are in rol principal pe Will Smith. Nu crezi?

    1. Hmm… nu m-am gandit nici o clipa ca ar putea semana ci iRobot… ala era totusi diferit desi ideea in sine ai putea spune ca seamana. Pana la urma trateaza aceasi problema, o masina super inteligenta care transcende puterea de intelegere a omului. Poti sa zici ca seamana si cu Transcendence de asemenea.

  2. Un film complet ştiinţifico-fantastic, care demonstreaza si exploreaza in acelasi timp complicaţiile şi pericolele potenţiale create de combinaţia dintre inteligenţa umană şi maşină. Per total, daca ar fi ,, sa-mi asculte cineva parerea,, este un film destul de OK fata de altele de gen care par niste fake-uri copiate …

Comments are closed.