Cand punem linkuri catre altii?

Posted by

Stiu, o sa spuneti ca daca imi pun intrebarea asta e grav, dar nu e vorba de acele momente, de bun simt 2.0 cand e de la sine inteles ca trebuie sa pui link si de cateva cazuri mai speciale, in care eu unu consider ca nu trebuie sa pun link. Poate gresesc dar voi lua cateva exemple clare si o sa va las pe voi sa va dati cu parerea daca trebuie sau nu pus un link in articol in cazul respectiv.

Cazul A: Articolul e deja scris.

Uneori stim ca avem articole in draft, alteori scrise si programate sa apara peste cateva zile. De exemplu daca duminica stiu ca ziua de joi o sa fie foarte incarcata, si am un articol in draft cu continut cu perisabilitate scazuta, il scriu si il pun la publicare joi. Intre timp cineva scrie un articol despre o problema asemanatoare, de exemplu se interaba „Cum folosesti RSS feed?” iar eu ii raspund pe twitter ca o sa gaseasca linkul la mine pe blog joi dimineata. Apare articolul, nu exista un link in el catre blogul acelei persoane iar eu devin brusc un nesimtit 2.0. Ar trebuii sa ma explic in fata cuiva sau pur si simplu sa-mi vad mai departe de treaba?

Cazul B: Avem uneori aceleasi idei.

Cineva intreaba pe twitter cum foloseste si ea RSS, lucru care oricum l-am prezentat la un blogmeet prin 2010 si despre care am un tutorial inceput in draft inca inainte sa inceapa Livia sa intrebe in stanga si in dreapta despre asta. A scris si Kriogen un articol legat de asta, presupunand ca nu imi ia inca 3 luni sa termin articolul si il public maine, devin iar nesimtit 2.0 pentru ca nu pun un link catre Kriogen?

Cazul C: Un link nerelevant

Un alt caz interesant e acela cand punem un link catre un articol, obtinem in felul asta un trackback desi nu suntem tocmai pe subiect. Si ca exemplu o sa iau linkurile de la cazul B, primul arata prezentarea mea de la blogmeet-ul din 2007, al doilea duce la Kriogen pe blog, obtin un trackback de la el din blog, dar cititorul daca va da click pe link crezand ca obtine mai multe informatii despre acelasi subiect v-a ajunge doar la un articol in care cineva intreaba ce RSS folositi. Da comentariile de la articol ar putea fi relevante, poate nu e cel mai bun exemplu, dar in opinia mea ar fi mers mult mai bine in acest articol un link catre un articol pe un blog unde cineva discuta despre „cand punem linkuri” si nu despre „RSS Feed”

Cazul D: Cu ce te ajuta un link daca sunt un nesimtit 2.0

Si aici o sa iau ca exemplu pe 3ditorial, pentru ca de la el a pornit ideea acestui articol, deci e de bun simt sa ii dau link, dar cum sunt un mare nesimtit 2.0 am facut doua lucruri cu acest link. In primul rand l-am marcat cu NOFOLLOW, deci orice avantaj SEO s-a dus pe apa sambetii. In al doilea rand l-am pus undeva dincolo de primul paragraf in articol, ceea ce insemana ca nici in ZeList nu il ajuta macar acest link. De ce nu-l ajuta nici macar in ZeList? Pentru ca eu am feed-ul „taiat”, nu servesc prin RSS intregul articol. Din cauza aceasta cei de la ZeList nu vor primii si linkul acesta. Si atunci stau si ma intreb de ce e atat de important linkul asta?

 

3 comments

  1. E important totusi pentru ca oamenii merg la sursa articolului tau. Tot este bun 😀 Fain articulat :))

  2. Cand e sursa, da, e normal sa pui, dar in toate cazurile astea mai putin cazul D nu e vorba de sursa, nu au legatura una cu cealalta.

  3. Pentru ca este una din regulile de bun simt nescrise din blogosfera. Daca tu nu tii cont de ele, si totusi vrei sa fi un exemplu pentru cei din blogosfera Prahoveana, cam dai cu mucii in fasole amice.
    Eu nu sunt vanator de link-uri si nici nu voi fi vreodata, si totusi, din bun simt intotdeauna cand mentionez pe cineva care are blog in articol pun link, pentru ca, consider ca e de bun simt.
    Restul e can-can.

Comments are closed.