Capusele si ce am invatat eu despre ele

Posted by

De cativa ani de cand m-am imprietenit si am adoptat primul caine, le tot vedeam pe el. Asa ca am inceput sa ma documentez despre ele, sa vad cat sunt sau nu de periculoase si sa extrag adevarul si minciuna din zecile de articole din ziare, scrise doar sa provoace panica. Multe mituri, multe exagerari; o sa va las mai jos un articol care explica foarte bine despre ele si care merita citit. Dar inainte de asta, o sa va povestesc putin despre temerile mele, despre informatia pe care nu o gaseam nicaieri si despre experienta mea.

In primul rand, vreau sa precizez ca in acest articol este vorba despre experienta mea cu ele, despre niste amintiri care nu-mi provoaca neaparat placere (nu din cauza lor) si despre primele articole citite pe net despre ele.

1. Dimensiunea lor

Daca am trait la oras, nu am avut niciodata treaba cu ele, am mai auzit de ele, dar nu am fost niciodata curios cum arata. Asta pana a aparut in viata mea Negru (cainele meu) si, odata cu el, si primele capuse. Doar ca prima capusa observata pe el nu era nicidecum minuscula, pentru ca era matura si bine hranita, de obicei le extragea o vecina cu putin spirt si cu manusi de pe cainele meu sau de pe pisica lor pentru ca mie imi era frica de ele. M-am tot uitat pe net incercand sa-mi dau seama cum le deosebesc de alte insecte si mai ales sa aflu cat de mici sunt. In stadiul de larva probabil sunt minuscule, dar cel putin cele pe care le-am vazut anul acesta (deja m-am specializat in capuse) le vad si de la distanta de 1 metru pe blana alba a puiului meu, Fram. Asa ca am avut in sfarsit ocazia sa le analizez si atunci cand nu sunt cu „burta” umflata.

Cea mai mica pe care am vazut-o sa zicem ca e cat jumatate dintr-o furnica; ele sunt intr-adevar mici si daca nu ar fi blana alba a cainelui, probabil ar fi mult mai greu de observat, dar nu sunt microscopice. Probabil la un barbat care are ceva mai mult par pe picioare nu sunt atat de usor de observat, dar nu va ganditi ca sunt atat de mici incat nu se vad. Seamana cu un pui mic de paianjen si daca o sa o vedeti, o sa va dati seama ca e capusa pentru ca seamana cu cele din pozele de pe net, chiar daca e fara burta. Nu e cat un varf de ac, iar daca o aveti in palma, cu siguranta o observati.

2. Cat de usor se ia la om?

Din nou, vorbesc din punctul meu de vedere, nu sunt ipohondru, dar in cazul capuselor devenisem putin speriat, mai ales ca le vedeam des pe cainele meu. Cu toate acestea, in 3 ani in care m-am tavalit cu Negru prin iarba, l-am tinut aproape in fiecare zi in brate, nu am descoperit nicio capusa pe mine vreodata. Va dati seama ca, nestiind cat de mici sunt, eram si destul de panicat ca poate sunt, dar nu le vad. Acum intr-adevar am citit ca nu se ataseaza neaparat de animalele mari sau de om, ci prefera mai ales in stadiile de inceput soareci, soparle etc. … Stiu ca nu vad ci doar capteaza radiatia pe care un organism cald o emana, asa ca ma gandesc ca fie nu „vede” atunci cand ai pantaloni mai grosi pe tine, fie dimensiunea impresionanta a „animalului” le face sa nu se ataseze prea des de oameni.

3. M-am jucat cu una anul acesta

Tot citind ca o capusa cauta anumite zone de pe om care sunt mai cu par si ca nu se ataseaza chiar oriunde, mi-am asumat riscul sa tin una in mana si sa ma joc cu ea vreme de 1-2 minute. Cu teama intr-adevar, dar mi-am dat eu seama ca nu musca din prima, cumva cauta un loc unde sa se poata simti protejate inainte de a musca, sau cel putin asta e concluzia mea, pot sa ma insel, nu sunt specialist, cert e ca nu am vazut sa incerce sa muste, ci doar se plimba pe mana mea, probabil cautandu-si locul.

4. Deparazitarea cainelui

Dupa experienta trista cu Negru de anul trecut, suntem niste parinti paranoici pentru Fram, si am fi in stare sa ne ducem cu Fram la veterinar si de 3 ori pe zi. Chiar sambata, inainte de Paste, a primit un nou vaccin si eram putini ingrijorati ca daca are vreo reactie ceva si nu gasim pe nimeni de Paste sau a doua zi pentru a-l consulta. Dar e bine mersi si jucaus, oricum vaccinurile care erau importante le-a facut deja. In trecut am experimentat si la pisica vecinului si la un alt caine de talie mica zgarda din aceea anticapuse si antipurici. De purici nu stiu ce sa zic, dar pentru capuse, aceste zgarde mi s-au parut total ineficiente. Asa ca la Fram am optat pentru deparazitare interna si externa, sunt niste pastilute pe care le ia in prezenta medicului veterinar si care par destul de eficiente. Oricum, cainele avand blana alba, apuc sa le vad inainte sa muste, dar au fost si vreo doua care au trebuit extrase. Nu stiu daca le-am extras noi in cel mai corect mod cu putinta, dar maine promit sa cumpar si penseta din aceea speciala.

5. Substante pentru dat pe iarba

Din pacate eu am curtea mare, peste 2000 de metri patrati si oricum langa mine e un teren aproape parasit unde nici macar iarba nu o mai coseste nimeni. Am de gand sa dau cu solutie speciala, dar momentan mi s-a spus ca riscam o intoxicatie a cainelui, mai ales ca ia cam orice in gura, asa ca se amana. Oricum stiu de la altii care au dat si tot nu au rezolvat mare lucru, fie ca pisica lor se ducea pe la vecini, fie ca erau aduse de vant sau alte animale. Deci cu alte cuvinte, aici nu am experimentat prea multe.

6. Un articol care explica despre miturile urbane despre capuse si poze exceptionale

Tocmai am citit un articol despre capuse care cu siguranta trebuie citit de catre oricine, iar pozele mi se par de mare exceptie, fata de tot ce am gasit eu pana acum pe net. Asa ca va invit sa cititi articolul Totul despre capuse pe blog la Doru Panaitescu, ca sigur o sa fiti mai intelepti si mai atenti dupa ce-l cititi.