Care este pretul unui vot?

Posted by

Am vazut astazi dimineata un anunt pe ocazii.ro cum se vindea la licitatie un „pachet” de 5 voturi, si ma intrebam cat costa oare un vot.

Ce e foarte clar in romania e ca maxim 5% din oameni voteaza pentru ca cred intr-o formatiune politica. Restul sunt „cumparati” cu bani grei. Si cand spun cumparati ma refer la toata publicitatea care se face. Pliantele, afisele, spectacolele din „targ” si oamenii care lipesc pe stalpi porcariile alea sau care imi umplu cutia postala de „shet”. Toate astea costa bani, si se stie ca cine are multi bani si multa reclama peste tot, ia si procentul mare la numaratoarea voturilor.

Stateam si ma gandeam daca s-au facut vreodata calcule si rapoarte asupra baniilor care s-au bagat intr-o campanie electorala si numarul de voturi obtinut. Adica cati bani per vor se scoate la o asfel de campanie. Ca un fel de rata de clic (CTR).

Chiar as fi interesat sa stiu ce „rate de click” au partidele. Problema e ca aceste calcule nu prea se pot face pe bune, ca se stie ca mai e tipogafia lui Ionel care a dus-o bine 4 ani si acuma face pliante si afise gratuit, ca de, vrea sa ii mearga bine afacerile si in urmatorii 4 ani, si e o investitie mica pentru binele firmei.

De exemplu eu arunc toate pliantele respective la gunoi, nici macar nu ma uit pe ele, nici macar nu stiu numele idililor care participa la „concursul” de anul acesta, dar am promis ca ma duc la vot, asa ca cumva va trebuii sa gasesc un algoritm de decizie.