Orice antreprenor se intalneste des cu aceasta problema: are prea multe idei si prea putine resurse ca sa le puna in practica. Iar cand vine vorba de asta, eu cred ca sunt campion la a incerca noi si noi idei si a ma pierde in noianul de proiecte, astfel incat la un moment dat acumulez un stres enorm, nestiind in ce directie sa o apuc.
Cu oricine ai sta de vorba si stie cat de cat cate ceva despre antreprenoriat, iti va spune ca nu exista antreprenoriat in paralel si ca majoritatea celor care au reusit s-au focusat pe o singura idee sau o singura afacere. E drept, eu sunt mai capos si prefer sa ma chinui cu mai multe proiecte, chiar daca uneori traiesc cu senzatia ca pur si simplu ma inec in ele. Dar ce facem cu ideile pe care le avem si pe care de cele mai multe ori vrem sa le punem in practica? Am notat cateva sfaturi mai jos, in speranta ca voi tine cont si eu de ele la un moment dat.
1. Renunta la idee
Asta este cel mai bun lucru pe care il poti face atunci cand stii ca nu ai resursele necesare pentru a te ocupa de ideea respectiva. Renunta la ea si cu asta basta, fii sigur ca vei mai avea sute de idei in urmatorii ani si probabil vei mai renunta la inca pe atatea din lipsa de timp sau alte resurse. Cu cat inveti sa renunti mai usor la o idee, cu atat vei castiga mai mult timp pentru a te putea focusa pe proiectele importante.
2. Incearca sa validezi ideea
Fiind ideea ta, intotdeauna o sa ti se para o idee extraordinara. Poate sa fie cea mai proasta idee pe care ai avut-o vreodata, tie o sa ti se para geniala si vei fi sigur ca nimeni, dar absolut nimeni inaintea ta nu s-a mai gandit la asta. Din pacate, in procesul de validare a ideii, de multe ori am descoperit fix aceeasi idee (pe care am avut-o eu) deja implementata si unori chiar mai bine decat as fi putut-o realiza eu, asa ca daca era vorba de o nevoie, am ajuns sa cumpar produsul sau serviciul respectiv, in loc sa il fac. Daca nu a mai facut nimeni pana acum asa ceva, cel mai probabil e o idee proasta si atunci e bine sa fii si mai atent la validarea ei si sa observi daca cineva ar da bani pentru respectivul produs sau serviciu.
3. Fa parteneriate
Daca nu ai reusit sa scapi de idee, ai reusit cumva sa o testezi si pare o idee valida, atunci cauta sa faci anumite parteneriate care sa te ajute sa incepi sa lucrezi usor, usor la dezvoltarea ideii. Nu e nicio problema daca te asociezi cu inca 3-4 oameni si astfel tu te ocupi doar de o particica din proiect, consumand mult mai putine resurse decat in mod normal. Da, daca ideea ajunge sa produca bani frumosi, vei lua doar o cota parte de pe urma ei, dar zic eu ca o cota parte din ceva e mai bine decat 100% din nimic, daca nu ai realizat ideea.
Nu face presupunerea ca, chiar daca acum nu ai timp sau resurse pentru ea, o sa ai in viitor, ca nu o sa ai si vei avea si mai multe idei care nu vor aduce decat mai multa presiune sau stres in viata ta.
4. Las-o in tolba cu idei
Asa fac eu de cele mai multe ori, nu renunt la ele nici mort si le car cu mine toata viata. De preferabil sa nu faci si tu la fel.
O sa va dau un exmplu concludent, care sa va faca sa intelegeti de ce trebuie sa evitati la maxim punctul patru. Pe 1 februarie 2007 (adica fix acum 9 ani) aveam o idee extraordinara, aceea de face un joc online cu nave spatiale, chestii de genul si cumparat wargalaxy.com. Un domeniu cu care nu am reusit sa fac niciodata nimic, absolut nimic. Pe 15 ianuarie 2013 (calculati voi), pentru ca inca aveam ideea in minte, am decis sa cumpar si wargalaxy.net (ma gandeam eu ca pe .com o sa fie jocul si pe .net o sa fie un forum de unde o sa pot lua feedback de la jucatori). Am platit vreme de 9 ani un domeniu pe care nu l-am folosit niciodata la nimic si vreme de inca 3 ani un al doilea domeniu. In noianul de idei si proiecte, pot sa spun ca acesta nici macar nu mai apare pe lista, daca pot sa spun asa. E doar ceva de care imi mai aduc din cand in cand aminte.
Totusi achizitionarea unui domeniu nu este intotdeauna o idee rea. Am reusit aproape intotdeauna sa imi scot banii investiti intr-un domeniu si chiar si mai mult de atat. Din pacate, din cele mai multe ori nu am calculat investitia de timp in proiectele respective si nu am de unde sa stiu daca nu eram mult mai castigat daca investeam timpul respectiv in alte directii.
Mai triaza si tu cu inima. Ala e cel mai bjn barometru. Altfel, in stilul asta, esti candidatul perfect la burnout. Eu cand am idei multe le scriu. In scurt timp se trusza singure in functie de evenimentele din viata personala.
Daca triez cu inima, or sa ramana si mai multe decat sunt.
Cred ca investitia in timp ajunge sa fie cea mai importanta, insa experienta dobandita, chiar si din greseli, este la fel de importanta.
Da, dar uneori poate nu faci greseli, ca sa spui ca ai invatat ceva ci doar consumi timp in mod neproductiv.
Hehe! Eu am fost mult timp obsedat de ideea de optiuni de divertisment (sport, recreatie, muzica etc) pentru tinerii din orasele mici. Acolo era acum vreo 10-15 ani o problema grava. Tinerii modesti financiar nu-si permiteau ca distractie decat discotecile (dubioase) si alcoolul. Bineinteles ca si eu am ramas doar cu ideea…