Codul pin scris pe spatele cardului, o mare tampenie? sau nu?

Posted by

Mi-am amintit faza de la banca de asta vara cand la schimbarea cardului ca expirase i-am mai cerut domnisoarei de la ghiseu cardul vechi sa imi copiez pinul de pe el.

Sa uitat speriata la mine si a spus:
-Sa nu ziceti ca va-ti scris codul pin pe spatele cardului?
-Ba da… dar stati linistita ca nu e nimeni in stare sa il descifreze.

10 carduri la 10 banci, 10 conturi de e-mail, 2 3 conturi de jost si inca 100 de domenii cumparate. si pentur toate acestea bineinteles alte pinuri si parole, si hai ca parolele le mai ti minte cum le mai ti dar pin-urile e cam complicat. Cei drept am impresia ca la unele carduri daca nu la toate pinul se poate schimba si atunci ai avea un singur numar de 4 cifre la toate cardurile.

Eu am prostul obicei de a imi scrie codul pin chiar pe spatele cardului. Stiu, o sa spuneti: ce idiot. Dar sunt aproape sigur ca nu va sti nimeni care este codul real. De ce? Va dau mai jos un algoritm foarte simplu, desi stati linistit, nu acesta este algoritmul care il folosesc.

Presupunem ZZ LL AAAA data mea de nastere. Codul pin va fi scris pe spatele cardului sub forma ZZ xx LL xx AA AA.

Adica 6 grupuri de cate 2 cifre. sau poate vreau sa le scriu xx ZZ LL AA AA xx. Si combinatile pot fi nenumarate. Mie imi va fi foarte usor sa scot data nasterii din sirul de numere si sa obtin codul corect. Si bineinteles ca hotul de buzunare ar putea avea si buletinul meu cu data nasterii, nu folosesc data nasteri, asta e doar un exemplu, in realitate algoritmul meu e putin mai complicat.

Deci eu imi voi scrie in continuare codul pin pe spatele cardului si va trebui sa fie un adevarat geniu ca sa isi dea seama care sunt cifrele corecte.

Un sfat, un expert grafolog ar putea determina care pot fi cifrele pin-ului daca le scrieti separat de restul, asa ca va sfatuiesc sa compuneti tot codul pe o hartie si apoi sa scrieti numarul de pe hartie cursiv fara a va gandi ca unele dintre ele au semnificatie deosebita. Pur si simplu scrieti numerele care le-ati afisat pe hartie inainte.

5 comments

  1. La asta nu m-am gandit desi nu am pe cele 2 carduri acelasi algoritm, nu ma intreba de ce, probabil m-am gandit ca vechiul algoritm e prea complicat sau prea simplu, asa ca am mai adaugat niste cifre dar am renuntat la un alt tip de criptare.

  2. Eu am 3 carduri si pentru ca nu le folosesc pe toate la fel de des, mi s-a intamplat sa uit codul PIN de la unul dintre ele intr-un moment extrem de important. De atunci am gasit o metoda foarte simpla de a le memora, transformand codul de 4 cifre, intr-o succesiune de litere, atribuind fiecarei cifre o litera corespunzatoare keypad-ului unui telefon mobil.
    de ex. codul 4458 ar putea fi IGLU … evident nu intotdeauna vom putea crea cuvinte, dar putem folosi partial litere, partial cifre, in functie de creativitatea fiecaruia:
    de ex. 2721 ar putea fi ARC1 … 4591 ar putea fi GL91 (Galati ’91) sau ILY1 (I Love You 1) .. etc.

  3. @Ovi: dar sti ca poti sa pui ce pin vrei tu la card, te duci la bancomat si din meniul il poti schimba.

  4. Da, stiu ca exista posibilitatea sa iti schimbi codul PIN, eu n-am avut nevoie sa il schimb pentru ca era suficient de random. Poate o sa razi, dar eu nu vreau sa am un cod foarte usor de memorat, gen 1234 sau 5555. Numere care au caracter personal (data nasterii, adresa, telefon, etc.) nici nu intra in discutie. Doar in cazul in care as primi un PIN banal la un viitor card, l-as schimba.

Comments are closed.