Credit in lei sau in valuta? Iti oferim informatii care te ajuta sa te decizi!

Posted by

Veniturile medii ale romanilor nu le permit, de fiecare data, sa isi achizitioneze tot ce acestia au nevoie, motiv pentru care adesea acestia apeleaza la creditele bancare. Indiferent ca sunt credite de nevoi personale sau credite ipotecare, exista totusi o dilema atunci cand se decid sa apeleze la un astfel de imprumut, sa fie in lei sau in valuta? Aceasta decizie o pot lua daca analizeaza mai multe aspecte, printre care si cursul valutar BNR euro si dolar.

Daca anii trecuti, foarte multi romani au ales creditele in valuta, in special in franci elvetieni, ca urmare a crizei care a determinat explodarea cursului pentru aceasta moneda si care a dus la cresterea foarte mare a ratelor, chiar la pierderi imobiliare ale oamenilor, in prezent acestia sunt mult mai cumpatati si opteaza, cel mai des, pentru creditele in lei.

Totusi, nici acestea nu sunt lipsite de riscuri, variatiile ratei dobanzii fiind uneori de procente importante, intr-o perioada scurta de timp. Prin urmare, ce credite ar fi mai avantajoase?

CreditRapid.ro a sintetizat avantajele si dezavantajele creditelor in lei si ale celor in valuta, astfel incat fiecare individ sa poata decide in cunostinta de cauza.

Avantajele si dezavantajele creditelor in lei

Principalul criteriu de care ar trebui tinut cont atunci cand se alege un credit bancar este moneda in care este incasat venitul. Astfel va fi mai usor pentru persoana care face imprumutul sa se incadreze la cerintele de acordare a imprumutului de catre banca si sa isi stabileasca o rata mica, pe care sa o poata plati, mai ales ca uneori dobanzile pot creste substantial si odata cu acestea si rata.

Acesta reprezinta principalul dezavantaj al creditelor in lei – dobanzile fluctuante – ROBOR-ul fiind cel care influenteaza dobanzile lunare ale creditelor. Prin urmare, indicat ar fi ca solicitantii sa aleaga un credit cu dobanda fix, unele banci avand in oferta credite cu dobanda fixa pe o anumita perioada de timp sau chiar pe intreaga perioada de creditare.

De asemenea, avantajele unui astfel de credit sunt importante in analiza initiala a alegerii creditului, deoarece creditele in lei nu prezinta risc in ceea ce priveste cursul valutar al euro si dolarului, varietatea ofertelor de astfel de credite este foarte mare, iar avansul solicitat de banca este mult mai mic decat in cazul creditelor in valuta (de exemplu, la creditul ipotecar este de 15% din suma imprumutata).

Avantajele si dezavantajele creditelor in valuta

Odata cu criza economica mondiala a scazut si cererea de credite in valuta, romanii fiind constienti de riscurile la care se supun in ceea ce priveste evolutia cursului valutar. In plus, in ultima perioada, acest tip de credit a devenit mai costisitor deoarece banca nationala a impus mai multe masuri pentru a promova si relansa creditele in lei.

In consecinta, dezavantajele pe care un credit in valuta le are sunt mult mai multe decat in cazul unuia in moneda nationala, printre aceste fiind urmatoarele:

  • avansul minim pentru un credit in valuta este de 25% din suma imprumutata;
  • numarul bancilor care au in portofoliu credite in valuta este destul de mic, in prezent;
  • in medie, rata lunara a unui credit in valuta va fi mai mare cu aproximativ 8% decat in cazul unui credit in lei, suma rambursata fiind astfel mult mai mare;
  • evolutia indicatorului Euriobor, care influenteaza cursul valutar al lirei sterline si al celorlalte valute, are un impact mai puternic asupra creditelor.