Desdemona Simulator

Posted by

Unul din cele mai complexe simulatoare din lume, Desdemona Simulator, este construit de catre AMST si se afla la Institutul de Cercetare TNO din Olanda. Se compune dintr-o cabina de pilotaj montata pe un cadru, la care se adauga miscarea verticala sustinuta de doi stalpi in lateralele cabinei. De asemenea, intreg cadrul este fixat pe sine, pe o platforma rotativa, care permite reglarea fortei G necesara in functie de aparatul de zbor pe care il simuleaza. Aceasta poate ajunge pana la 4G.

Saptamana trecuta, asa cum va povesteam aici, am avut parte de antrenament pentru iesirea in spatiu in acest simulator. Pentru doritori, pretul este de 3750 de euro, iar detaliile legate de ce anume este inclus in acest pret le gasiti aici. Daca vrei sa fii printre primii 100 de oameni care calatoresc in spatiu, atunci tichetul este de 75.000 de euro.

Revenind la antrenamentul pe care l-am facut eu, puteti vedea mai jos si inregistrarea video a lui, care desi nu pare atat de interesanta din exterior, pentru mine a fost ceva wow. Din interiorul cabinei, nu iti dai seama nicio secunda de miscarile pe care le face simulatorul cu tine si percepi totul ca si cum ai fi in interiorul rachetei si ai zbura cu ea.

Dupa o asemenea experienta, nu mai ramane decat sa fac rost de bani si sa plec in spatiu. Si daca pretul pare ridicat, sunt sigur ca in 10-15 ani probabil va fi la fel de „scump”, precum un bilet de avion pana in Japonia. Pana atunci insa, mai am de vizitat cateva (adica foarte multe) locatii de pe pamant.