In urma cu 15 zile trebuia sa iau o decizie, de fapt trebuia sa fie deja luata pe data de 1, eu incepand sa ma gandesc la ea inca de pe la jumatatea lunii trecute. Pana la urma, am reusit sa iau o decizie. Nu stiu daca e buna sau rea, nu stiu daca e cea corecta sau nu, e doar un drum pe care pot sa merg o vreme si sa experimentez lucruri noi. Acum, dupa ce am luat decizia, ma intreb un singur lucru. Ca puteam lua acea decizie la fel de bine in urma cu 15 zile si acum deja aveam 15 zile avans pe acel drum.
In antreprenoriat vom avea intotdeauna decizii de luat si multe dintre ele nu vor fi chiar usoare. Dar amanarea deciziilor nu face decat rau si nu aduc, in majoritatea cazurilor, niciun fel de beneficii.
Un proverb japonez spunea ca un om puternic poate sa ia o decizie in timpul petrecut intre 7 respiratii. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar am incercat mereu sa iau deciziile cat mai rapid cu putinta, mai ales cand e vorba de deciziile de o mai mica importanta. Asta mi-a salvat mult timp si m-a ajutat la cresterea productivitatii. Despre asta ti-am povestit in articolul despre productivity workflow si nu vreau sa ma repet.
As vrea sa va spun putin si despre modurile prin care puteti lua mai usor o decizie. Bineinteles ca cel mai simplu este atunci cand puteti masura anumiti parametri si, pe baza indicatorilor respectivi, sa luati decizia care pare cea mai buna la momentul respectiv. Insa exista atatea cazuri in care lucrurile sunt mult mai complicate de atat!
Atunci va puteti baza pe intuitie; stiu, nu e cea mai buna metoda, dar e mult mai bine sa luati o decizie rapid, decat sa amanati zile intregi luarea deciziei respective. Cu toate acestea, de data asta la mine nu a mers nici macar intuitia, asa ca am incercat alte metode, doar, doar o sa pot lua o decizie cat mai buna.
Asa ca am incercat alte metode. Fiind vorba de un drum, mi-am imaginat ca indiferent de drumul ales, succesul este garantat. Cu alte cuvinte, am considerat ca oricare dintre drumurile alese e bun si am incercat sa aleg din perspectiva in care stiu cu siguranta ca orice decizie as lua, este cea buna. Nici asta nu a functionat.
Apoi am stat si am observat pe parcursul unei zile care sunt gandurile care apar cel mai de, legate de unul dintre drumurile posibile. Si unul din ele se repeta in mod constant de-a lungul orelor unei zile. Din 3 drumuri posibile, aproape mereu prin minte imi trecea doar unul dintre ele. Asa am reusit sa aleg pana la urma una din cele 3 variante. De fapt au fost mult mai multe variante, dar prin prisma analizei si a datelor pe care le aveam, am reusit sa elimin mai multe dintre ele.
Acum nu stau decat sa ma intreb de ce am stat 15 zile sa iau o decizie si cum pot recupera cele 15 zile pierdute. Exagerez putin, dar cred ca ati prins ideea.
Am senzaţia că îţi pierzi ceva vreme cu reflecţia, care, fie vorba între noi, e bună până la un punct. Îmi place mai mult partea cu intuiţia, deşi, trebuie să te pregăteşti să n-ai niciun fel de regret în cazul vreunui eşec. Din perspectiva mea, 15 zile sunt multe, chiar dacă e vorba de financiar sau emoţional. Sunt curios ce fel de decizie ai luat şi cum anume îţi va influenţa viaţa, pe care, ţi-o văd tot mai raportată la Japonia şi la înstrăinare.
Daca as face o lista: sa iau decizii rapid si bine cred ca ar fi pe primul loc. Dar cum bine e relativ…
Mie-mi place sa analizez si sa cuget asupra unei decizii. Imi place sa studiez alternativele si sa ma conving de faptulc a alegerea pe care o fac va fi cea mai buna.
Imi ia cateva secunde sa iau orice decizie, de la chestii marunte la ce mi-a schimbat total viata. Pui in „balanta’ ideile pro si contra, decizi, apoi iti impui ca, daca nu iese chiar bine, sa nu stai sa plangi ca ai ales rau. In momentul respectiv, acea era varianta cea mai buna, asta este.
Ahh, am vazut titlul si „excerptul” pe FB, am crezut ca este vorba despre „acea decizie” – the one 🙂 . Anyway sunt de parere ca poti sa prevezi viitorul, think about, cauza si efect, pentru majoritatea actiuniilor pe care le iei exsta vreo 3-5 posibilitati majore de „outcome”. Problema este ca pentru fiecare posibil rezultat aplici o noua actiune, astfel o sa rezulte mai multe posibile rezultate pentru rezultatul initial – nu poti sa calculezi prea multe level-uri de rezultate (poate 2-3).
Example 1: Nu merg astazi la job, o sa ma sune sa intrebe ce am patit, nu mint, raspund – „Azi nu am chef”, cel mai probabil o sa spuna, OK o sa vorbim maine. Maine cel mai probabil te astepti sa ai o discutie cu team leaderul si/sau cineva de la HR, unde teoretic/probabil poti sa intorci situatia sa spui ca-ti pare rau si nu o sa se mai intample SAU poti sa-i spui ca nu-ti pare rau si lucrul asta o sa se intample mai des pe viitor (…urmeaza o noua serie de rezultate penru cele doua, de acum mergi pe doua linii paralele, ce ma intriga pe mine este daca la un moment dat poti sa iei o decizie care sa te mute de pe o linie pe alta, adica o schimbare de 180 grade, trebuie experimentat).
Crisu noi oricum trebuie sa vorbim ca decizia asta are legatura cu tine :)) De fapt cu ceea ce faci tu.