Despre teorii ale conspiratiei

Posted by

Ne plac povestile si ne place sa credem in ele. Creierul nostru e de multe ori prea lenes pentru a se documenta sau pentru a studia cu atentie daca o poveste ar putea fi sau nu adevarata. E mai usor sa luam totul de bun si asa apar miturile si teoriile conspiratiei.

Cel mai mult imi place sa dau ca exemplu clipul de mai jos. Pentru cineva care nu are nici cele mai slabe notiuni de fizica si nu a auzit in viata lui de legea conservarii energiei (nu-s sigur daca Newton e vinovat si de descoperirea aceasta) sau de perpetuum mobile de speta intai, clipul respectiv te poate duce cu gandul la faptul ca energia electrica se poate produce foarte usor si ca exista o conspiratie mondiala care tine secret asta.

https://www.youtube.com/watch?v=QIMOG1vJ5h8

Si in caz ca va intrebati, da, uneori primesc si replici de genul „Tu ai incercat sa vezi ca nu merge?” moment in care imi dau pumni in cap si imi dau seama ca discutiile despre teorii ale conspiratiei nu-si au rostul, fiind ceva mult prea avansat pentru interlocutor.

De asemenea, am auzit de milioane de ori discutiile despre masinile electrice si despre cum magnatii petrolului tin undeva ascunse intr-un seif planurile de constructie ale lor si nu vor sa le divulge.

Culmea e ca au aparut unele cam scumpe 30-40 de mii de euro, dar exista si modele incepand de la 7000 de euro. Ma amuza discutiile legate de faptul ca autonomia este prea mica, ca dureaza prea mult incarcarea, 2-3 ore (din ce stiu eu) si altele asemenea. Intoarceti-va in anii 60 in America, cand masina electrica inventata avea o autonomie de maxim 60 km, cand incarcarea se facea in 10 ore si cand pretul unui baril de petrol era de 10 ori mai mic decat acuma. Chiar mai credeti ca a fost retrasa de pe piata din cauza unei conspiratii mondiale, sau datorita faptului ca nu se vindeau?

Sunt doar doua exemple, unde cateva cunostinte de baza duc la desfiintarea oricaror teorii conspirationiste impotriva oamenilor, si probabil as gasi inca multe alte exemple.

Nu de multe ori ajung si eu sa vad clipuri in care se prezinta cu mare fast teorii despre fuziune nucleara la rece, despre avioane militare ultra secrete si bineinteles, cireasa de pe tort, teoriile legate de un cataclism global care va distruge omenirea, aici fiind vorba fie de un meteorit urias care se indreapta spre pamant, fie despre o nava spatiala uriasa cu intentii necunoscute.

Prin prisma unor exemple de mai sus, stau si ma intreb: daca nu am niciun dram de cunostinte despre fizica nucleara, de unde pot sti eu daca ceea ce este prezentat in clip despre fuziunea la rece este sau nu adevarat? Astfel, nu doar ca nu cred in teorii ale conspiratiilor de genul celor de mai sus, dar mai cred sus si tare ca adeptii unor astfel de teorii sunt pur si simplu naivi, pentru ca nu isi dau seama ca nu au cunostintele necesare pentru a putea verifica daca macar jumatate din informatie este adevarata.

One comment

 1. Intradevar fiecare crede ce vrea si cred ca la articolul acesta te-ai inspirat din discutia cu mine, mi-ai dat acelas exemplu.
  Multumesc mult pentru acest exemplu, ma ajutat sa nu mai ma grabesc atunci cand judec ceva si sa nu mai trag concluzi grabite.
  Insa trebuie sa recunosti ca Media ne influenteaza viata de zi cu zi, o reclama intra in creierul nostru apoi ne ducem la magazin si gasim un produs care l-am vazut intr-o reclama la TV + un produs care nu l-am vazut la TV, produsele fiind de acelasi fel (detergent de vase ca exemplu), noi vom alege inevitabil cea ce am vazut la TV. + Media ne influenteaza la fel. Ati vazut in periada acea cand Bianca Dragusanu a venit la TV ca sa certat cu Victor (ea sa dus la Paris cu Cristea), deci cred ca o luna la TV numai despre asta se vorbea. De ce???
  Usor, un om care este promovat devine idol (in cazul ei, idolul a deveni Victor Slav) si atunci daca idolul tau face reclama la ceva, eu cred ca automat vei cumpara acel produs, Oamenii care au multii idoliii si sunt apreciati de multa lume sunt foarte cautati de firme pentru a le face publicitate, pentru ca fanii vor cumpara repede. Aici putem spune ca idolii nostri sunt niste marionete, putem spune niste bannere publicitare care ne influenteaza ce sa facem……
  Nu stiu daca ati inteles idea nu m-am exprimat pre ferm dar daca ar fi sa vorbim despre cum este influentata lume de oamenii din spate nu ne-ar ajunge o zi.
  Daca vreti un vlog care vorbeste despre viata sanatoasa si lucruri excelente uitati-va si voi la Levi (friends show) link (daca vrea domnu Dragos sa lase) https://www.youtube.com/user/StudioB2kBS este un om foarte destept.
  Domnu Dragos, frumos articol continua tot asa, e bine sa iti spui parerile public.

Comments are closed.