Dupa o luna de antreprenoriat full time + Concurs

Posted by

Iata a trecut deja o luna de cand am inceput sa merg pe acest drum. Un drum deloc usor (stiam deja asta), cu multe provocari (refuz sa le spun greutati), dar care imi place la nebunie. Daca ar fi sa aleg un cuvant care sa ma defineasca in ultima perioada, atunsi as alege clar cuvantul focusat. Pentru ca asa am fost in ultima perioada, atent la fiecare leu care intra si iese din firma, atent la noi oportunitati si la noi directii pe care le-as putea alege.

Un antreprenor este insa un alergator de cursa lunga, stie clar ca lucrurile nu se intampla peste noapte si stie clar ca rezultatele apar in urma unui efort constant de lunga durata. Astfel incat, daca va asteptati ca dupa o luna de antreprenoriat full time, sa vedeti ca mi-am luat 5 case, 3 masini si ca o duc extraordinar de bine, atunci ati ramane complet dezamagiti. Nemaiavand plasa de siguranta financiara oferita de un salariu lunar bunicel, a trebuit sa reduc din costurile de functionare ale firmei, a trebuit sa renunt la cativa colaboratori si sa eficientizez procesele din cadrul firmei. Sa pun mai multa presiune pe oamenii cu care lucrez si sa ma bazez pe faptul ca isi vor face treaba la fel de bine in continuare.

Ma mai intreaba cate un prieten daca mi-e dor de colegi, de fostul loc de munca, daca m-as intoarce la vechiul loc de munca, daca as primi o oferta buna de la ei. Altii ma intreaba daca ma gandesc sa ma reangajez. Nu pot sa spun ca nu imi trec astfel de lucruri prin minte, dar de fiecare data cand ma gandesc la astfel de posibilitati, parca mi se pune o pata neagra in fata ochilor, ca si cum drumul respectiv ar fi inceputul unui cosmar; dar alung repede din minte aceste ganduri. Stiu, orice om normal la cap si-ar dori sa aiba un loc de munca, dar eu nu-s ca toti ceilalti. Cel putin un an de zile nu am absolut nici cea mai mica intentie sa ma angajez, desi asa cum am mai spus-o in alte articole, intentia mea e de a nu mai fi niciodata angajat, trebuie doar sa demonstrez celor apropiati mie ca pot sa traiesc si asa.

Probabil va intereseaza ce s-a mai intamplat in firma, ca doar despre asta e articolul acesta. La prima vedere nu mare lucru, am continuat sa ma ocup de o parte din proiectele de care ma ocupam si pana acum. DigiPedia.ro a mers bine luna asta, probabil si datorita celor cateva inbunatatiri la nivel tehnic pe care le-am adus blogului. BlogPoint.ro a primit si el un upgrade si are blogurile mult mai bine organizate pe categorii, dar acolo nu s-au simtit imbunatatiri semnificative, dar cel mai important e ca in ultimele 2 luni a fost pe profit (nu foarte mare, din pacate) si luna aceasta, cu putin efort si noroc, ar putea fi tot pe profit.

Un alt aspect important petrecut ieri este schimbarea serverului pe care stau blogurile si proiectele noastre, acum sunt hostate undeva in Cluj, pe un server ceva mai puternic decat cel anterior si care ar putea micsora viteza de incarcare a paginilor si, de ce nu, poate si pozitionare mai buna in motoarele de cautare.

In urmatoarea perioada o sa fiu focusat pe stabilitate, lucrez din greu la constructia a 2-3 piloni financiari in care firma sa fie ancorata destul de solid. Probabl o sa va vorbesc la un moment dat si despre asta si ce consider eu a fi piloni de rezistenta intr-o companie. De fapt, cei 3 piloni de mai sus, sunt unul singur despartit in 3 categorii.

Nu renunt nici la ideea cu HUB 23, dar deocamdata prospectez piata, iar deciziile finale se vor lua in functie de rezultatele din piata si nu despre cat de faina e ideea. Am tot lucrat si la asta, e foarte posibil ca in septembrie sa avem o mica locatie, daca gasesc macar 10 oameni interesati si dispusi sa plateasca pentru asta, altfel nu as face decat sa arunc banii pe geam si chiar nu-mi mai permit sa fac asta cum faceam in trecut.

Concurs Libris.ro – Cei care schimba jocul

Daca vreti sa vedeti cam cat de greu a fost drumul altor antreprenori romani, care au reusit si care sunt povestile lor, va invit sa cititi cartea Cei care schimba jocul. Eu detin cartea deja in biblioteca personala, va recomand sa o cumparati – merita, iar inainte de asta puteti citi aici si un mic review.

Si pentru ca recomandarea ei nu era indeajuns, am decis impreuna cu cei de la Libris.ro sa oferim aceasta carte si unui cititor al blogului, care imi va oferi cel mai interesant raspuns la intrebarea: „Cum credeti ca schimba un antreprenor viata celor din jurul sau?„. Si cand ma refer la persoanele din jurul sau, nu ma refer la familie, care de cele mai multe ori, din pacate, nu reuseste sa ramana intotdeauna alaturi de viziunea si drumul pe care il urmeaza antreprenorul. Lasa raspunsul tau intr-un comentariu si peste o saptamana, pe 31 iulie, vei afla daca esti fericitul castigator, printr-un update la acest articol.

UPDATE: Mi-a fost foarte greu sa aleg castigatorul, toate mi-au placut foarte mult, dar pe niciunul nu l-am putut selecta ca fiind mai special decat celelalte, asa ca in cele din urma, cu greu, am ales ca fiind castigator comentariul cu numarul 5, adica Filadelfia. Felicitari!

8 comments

  1. Antreprenorul bun e cel care schimba GANDIREA celor din jurul sau. Ok, are 5 angajati (sa zicem), dar nu doar lor le schimba gandirea. Ei gandesc altfel, dar ei, la randul lor, conving pe altii de schimbare. Intalnesc in fiecare zi oameni care o iau de la 0, isi deschid propriile afaceri, merg pe cont propriu. Diferenta dintre ei si altii nu este data de banii din portofel, ci de mentalitate.

    1. nu inteleg raspunsul tau in contextul intrebrarii din articol, poate adaugi cateva lamuriri. Multumesc!

  2. Antreprenorul trebuie sa fie in primul rand un lider, nu un stapan de sclavi cum se intampla in majoritatea cazurilor in Romania. Trebuie sa fie cel care munceste cel mai mult dintre angajati, cel care motiveaza mereu. E foarte important sa existe motivatie si nu ma refer strict la bani.

  3. Un antreprenor este in primul rand un lider, care inspira oamenii, ii orienteaza in directia corecta pentru atingerea succesului dorit. Oamenii sunt sceptici la inceput dar cu timpul realizeaza ca acest om este determinat si isi cunoaste directia. Vietile oamenilor din jurul unui antreprenor talentat este schimbata in functie de dorinta fiecaruia de a evolua pe cont propiu si de a da randament atat pe plan cultural cat si pe plan financiar. Drumul catre succes nu este usor dar calatoria, evolutia graduala, oamenii de calitate cunoscuti pe parcursul ascensiunii si nu in ultimul rand atingerea potentialului personal maxim transforma obtinerea succesului in certitudinea ca este posibil sa iti indeplinesti visurile daca esti motivat, faci ceea ce-ti place si iti demonstrezi abilitatile si talentele in fiecare zi.Un antreprenor schimba vietile celor din jurul lui in bine, daca ii este permis si daca este urmat. Asa ca oamenii vor trebui sa fie pregatiti de schimbari, investitii, prezentari repetitive si distractie cat cuprinde si sa nu mai fie sceptici. Succesul este obtinut de oamenii care inteleg ca a lucra pe cont propiu, a-ti alege programul in functie de ce iti doresti sa obti, a-ti petrece timpul asa cum doresti si in compania oamenilor dragi si doriti este singurul fel in care esti sigur ca traiesti viata ta, nu pe a altora si singura modalitate de a fi bun, a darui si a-ti face prieteni in fiecare zi in timp ce esti recompensat substantial.

  4. Un antreprenor este o opera de arta unde s-a depus mult efort, multa munca si perseverenta,10% inspiratie si 90% transpiratie.Un antreprenor este o persoana care merita toata admiratia si aprecierea pentru ca sacrificat mult ca sa ajunga unde este! El este mai presus de toate un exemplu pentru societate, el este o influenta atat in economia tarii cat si in inimile celor care isi doresc sa isi dschida propria afacere. Societatea are nevoie de modele mai ales in acest domeniu, de antreprenori cu viziune care sa fie gata sa cladeasca, sa inspire, sa sacrifice pentru bucuria nu numai de a avea succes ci mai ales pentru a arata ca se poate astfel incurajandu-i si pe altii sa faca primul pas spre ceea ce isi doresc sa faca cu adevarat!

  5. Cred, ca un antreprenor ii motiveaza pe cei din jurul sau prin exemplul personal. E o persoana pasionata de cee ce face si asta se vede in jur si uite asa, se mai „molipsesc” si altii. 🙂
    Apoi, ca sa abordez si alta latura, un antreprenor poate face lumea mai buna, decizand sa se implice sau sa sustina diferite cauze caritabile, organizatii, persoane carea duca valoare tarii, comunitatii in care fac parte.

Comments are closed.