Idei de afaceri: Cartele prepay

Posted by
prepay

O idee destul de veche, pusa in practica de mai multi de-a lungul timpului, insa putini au reusit sa o faca sa reziste si sa si faca bani cu ea. Ideea este inca valida, piata exista, dar si concurenta. O nisa aparte, in care am activat si eu multa vreme, este cea a vanzarilor cartelor prepay prin PayPal.

Scurt istoric

Primul care a avut ideea aceasta, pe vremea cand exista e-gold si functiona inca foarte bine, a fost Dan (Enkumber). El a facut primul magazin din Romania, care vindea cartele de reincarcare cu e-gold. La momentul acela, piata respectiva era cam de 2000 de euro, iar profitul estimat era cam la 200 de euro pe luna. Poate si mai bine. FastPay.ro era magazinul prin care se vindeau cu succes aceste cartele.

La scurt timp dupa asta, aparea incarcaricartele.ro (site-ul meu) care se vroia total diferit de ceea ce facea FastPay, si anume, speram ca pot da una sau mai multe cartele zilnice ca premiu membrilor care veneau zi de zi pe site. Imi imaginam ca din reclame voi scoate banii care sa acopere macar pretul cartelelor oferite ca premiu. Un fel de site pe care il vizitai zilnic si de unde, cu putin noroc, iti puteai incarca gratuit telefonul mobil. Dupa 2 saptamani si multi bani pierduti, mi-am dat seama ca nu voi reusi asta, daca nu fac si altceva, si astfel am inceput sa am primele tentative de a vinde credit online. Initial, pentru ca aveam un abonament vodafone, vindeam doar credit vodafone, iar apoi incet, incet, m-am extins catre ceilalti operatori.

Lupta intre cele doua magazine, al meu si al lui Enkumber era apriga. Tin mine ca ofeream clientilor mei si 3 sms-uri gratuite pe zi si reclama pentru afacerile lor si orice puteam oferi in plus ca sa castig cat mai mult din piata. Si la cateva luni, raportul era de 500 de euro pe luna vanzari pentru mine si 1500 de euro vanzari pentru FastPay.ro.

Au urmat cateva evenimente nefericite pentru Enkumber, care au avut ca final preluarea de catre mine a magazinului FastPay.ro, dupa care a mai urmat un eveniment nefericit, s-a inchis site-ul celor de la e-gold si m-am trezit cu o pierdere de aproximativ 800-1000 de euro. Dar cum implementasem deja modulele de plata cu PayPal, am continuat o vreme sa incerc sa recuperez din bani.

A urmat o perioada destul de instabila, in care am inchis si redeschis site-ul de cateva ori, ca in final sa decid ca banii castigati din el sunt prea putini pentru mine si ca nu are rost sa il mai tin deschis.

Imediat dupa acestea, a aparut Iulia, o tipa din Timisoara, care tocmai deschisese un astfel de site si dorea sa cumpere baza mea de clienti si un redirect al FastPay catre PPay.ro. Am avertizat-o despre fraudele si alte probleme pe care le poate intampina, ne-am inteles la „bani” si am incercat sa o ajut sa castige cu mica ei afacere cat mai bine.

Nu stiu exact motivele, dar la un moment dat a trebuit sa rediscut termenii colaborarii cu altcineva, un tip care a preluat PPay.ro si care pare sa ii mearga foarte bine. Stie ce are de facut, a schimbat de cateva ori site-ul si ultima varianta a lui chiar imi place cum arata, o parte din fostii mei clienti mi-au spus ca sunt multumiti de serviciile oferite de PPay.ro si chiar si eu va recomand sa-l folositi cu incredere. Cata vreme el o duce bine, primesc si eu un covrig de pe urma redirectului si toata lumea e fericita.

Cum incepi o astfel de afacere

Dincolo de poveste, care sunt sigur ca v-a placut, se afla insa multe capcane, multe probleme de rezolvat si multa bataie de cap. Am tratat mai jos cateva dintre ele, care sper sa va ajute daca va decideti sa deschideti o astfel de afacere:

De unde iei cartelele?

Asta e prima problema pe care toata lumea cauta sa o rezolve. Eu am avut un contract cu Sunlight (firma care detine, sau detinea la vremea respectiva magazinele Germanos). Ea era responsabila cu inchirierea echipamentelor pentru a putea obtine coduri de reincarcare pentru judetul Prahova si inca vreo cateva prin jur. Echipamentele sunt de la Brodos si pot fi asemanatoare cu „casa de marcat” de o vedeti la chioscul de ziare sau in cazul meu era compus dintr-un soft pe PC si un card special de autentificare. In momentul in care faci contractul, poti negocia discount-uri foarte bune, iar plata se face la final de luna pentru toate codurile generate in sistem. Parca mi-au mai cerut si un avans de 1000 de euro, dar nu mai sunt sigur de asta.

O alta solutie pentru a obtine cartele la un pret bun este de a le cumpara en-gros de la Metro. Sunt pachete de cate 10 bucati care au un pret mult mai bun decat cel existent pe piata. Se face factura pe firma, apoi vine partea naspa cu razuitul lor si bagat codurile in magazinul propriu. O sa va doara degetele cand aveti de razuit 100-200 de bucati.

Cum inregistrez tranzactiile in actele firmei?

O alta durere de cap majora. Va recomand sa consultati un jurist si un contabil. Chiar si asa, indiferent de solutia aleasa, vor exista dureri de cap. De exemplu, stiu ca exista firme care incaseaza bani in PaPpal si depun in actele contabile extrasul de cont de la PayPal cu platile aferente pentru contabilizarea lor. Apar mici diferente la calcule, din cauza comisioanelor, atunci cand retrageti banii in contul bancar al firmei, dureri de cap pentru contabil.

O alta metoda, mai peste mana asa, este aceea de a genera factura si chitanta pentru cartelele vandute. Ca procedura legala, nu e 100% ok, de fapt oricum ai face, in Romania nu e 100% ok. Eu am ales varianta asta pentru ca era cea mai simpla din punct de vedere al contabilitatii. Explicatia era cam asa. X imi da 10 euro in PayPal, eu iau 10 euro de la mine din buzunar si platesc cu banii jos la casieria fimei 10 euro pentru un cod de reincarcare, pentru care dau factura si chitanta. Cu alte cuvinte, omul imi dadea mie banii in PayPal, iar eu puteam cumpara cartela cu bani cash in locul lui. Comisioanele de retragere si cele Paypal, pentru ca nu erau contabilizate, erau suportate de mine ca pierderi si nu de firma. Din punct de vedere al fiscului, nu faceam niciun fel de evaziune fiscala, deci nu aveam ce sa imi faca la capitolul acesta.

Ce fac cu fraudele?

Asta e cea mai importanta intrebare, am lucrat luni intregi pe degeaba, din cauza pierderilor dintr-o singura noapte cand nu am fost atent. Asta a fost si unul din motivele pentru care nu am decis sa continui. Urmasii mei, proprietarii magazinului PPay.ro au gasit metode mai bune decat mine. Nu am sa va spun in acest articol cum se poate rezolva si problema aceasta, va trebui sa descoperiti singuri.

Concluzii: Este o afacere buna?

Piata in Romania, mai ales daca vinzi doar cu PayPal, este destul de mica. Acum depinde ce intelegi printr-o afacere buna. Daca obtii un profit de 200-300 de euro cu posibilitatea de a ajunge la 600-700, nu este bine? Nu ai nevoie de angajati, nu ai nevoie de foarte mult timp la dispozitie, poti face sisteme automate care sa vanda, precum automatele din gara/metrou.

Poti extinde afacerea si la alte tipuri de cartele, de exemplu la un moment dat vindeam credit Skype sau cartele Nobel. Poti extinde si la alte vouchere valorice, deci e loc si de mai bine. Pentru o afacere de familie, poate insemna un venit suplimentar cu posibilitati de extindere.

Nu e o afacere care sa iti aduca o vila, o casa cu piscina si un avion personal. Nu la nivelul la care am prezentat-o eu aici, dar e o afacere care iti poate asigura o viata linistita si timp sa faci si alte lucruri aducatoare de bani.

Probabil o alta intrebare fireasca este de ce nu redeschid FastPay.ro, daca zic ca e o afacere buna? Momentan sunt implicat in alte proiecte mai profitabile, iar legislatia din Romania iti ofera multe batai de cap. Daca cumva se exagereaza cu impozitarea firmelor si ajung sa-mi deschid un offshore, va garantez ca la cateva ore dupa ce am gata actele legate de o companie offshore, redeschid FastPay.ro fara sa-mi pese de concurenta.

13 comments

  1. Si eu folosesc ppay, chiar am scris despre ei, suportul este foarte bun iar reincarcarea se face aproape instant. Partea interesanta e ca am aflat de ei chiar din portofoliul tau.

  2. Nu stiu cati vor mai cumpara cartele de la astfel de site-uri, tinand cont ca acum le poti cumpara de la bancomat sau direct din contul de internet banking de la unele banci.
    Imi inspira mai multa incredere ING decat ppay.ro.

  3. Alex, daca ai banii in paypal si sti ca-s de incredere nu vad nici un motiv pentru care sa nu cumperi la fel ca la oricare alt magazin online.

  4. Alex Dumitru tata, ramai pe blogul tau si scrie acolo linistit mai departe, Haotik vorbea aici despre ceva ce e prea greu de priceput pentru tine.
    Orice nisa ofera oportunitati de afaceri, fie online fie offline. E de admirat ca exista oameni care se implica si isi risca banii personali in lupta cu sistemul sau cu mentalitati ramase in urma timpurilor noastre. Cei ce folosesc paypal stiu ce util e sa ai la indemana si alte modalitati de plata decat scosul banilor dintr-un bancomat ING.

  5. @Claudiu Dacă prefer sa plătesc cu cardul în loc să mai trec prin încă un intermediar (Paypal) înseamnă că am o mentalitate învechită? Foloseam Paypal cu câțiva ani înainte sa vina oficial în România, deci nu cred ca e cazul.

    Pe de alta parte, am cumpărat și de pe incarcaricartele.ro și de pe fastpay.ro, deoarece primeam plăti în paypal și atunci era cea mai comoda metoda de reîncărcare.

    Curiozitatea mea e de ce ești asa de acid în comentariul anterior, mai ales dacă nu ai înțeles nimic din comentariul meu.

  6. @haotik Exact, e o nisa pentru oameni care au bani în paypal, dar nu cred ca vor fi mulți cei care își vor alimenta contul pentru a cumpăra o cartela.

  7. Claudiu, calmeaza-te ca Alex a facut mai multi bani online decat probabil castiga un om normal cu salariu intr-o viata intreaga.

  8. buna.m am ocupat multi ani de vanzari en gros de cartele insa la un nivel micut(profitul meu nu a depasit 800 euro-dar am fost foarte multumit) insa la un moment dat -pt o perioada- am facut aceeasi bani din vanzare en detail ,insa incarcam prin transfer de credit.Erau alte vremuri,profit de 70-80% insa inca ma mai gandesc cum as putea face asta la alt nivel(on line) .Acum profitul ede doar 25% dar daca ai multi clienti eu zic ca nu e rau si asa.Nu am folosit si nu a nici o idee cum si cu ce se mananca paypalul asta dar poate ma ajuti si mi dai o idee.
    multumesc anticipat

  9. Eu ca un fel de cont bancar virtual, banii din contul de paypal se pot retrage pe un card visa si sunt niste mici comisioane de retragere. De asemenea daca o sa ai multe tranzactii pe contul respectiv o sa treci printr-o seama de verificari, copie dupa buletin, o factura cu adresa ta, etc… Exista 3 conturi de paypal, personal, (ceva extins) si business, pentru afaceri recomand contul business.

    Daca ai si alte nelamuriri ma poti contacta pe e-mail.

  10. Foarte nostim esti Semerean, imi amintesti de cineva de pe un blog care tocmai a aflat ca sunt unii care castiga bani frumosi cu ceva care se numeste Adsense si zicea ca vrea sa inceapa si el dar nu prea stie ce e aia html.

  11. Virgil, s-ar putea sa-l ajute mai mult experienta pe care o are pe piata cartelelor decat chestiunile tehnice. Asa ca nu rade de el ca nu stie o chestie ca nu e asa grav asta.

Comments are closed.