De cateva ori pe an, am ocazia sa tin seminarii in fata studentilor de la UPG Ploiesti si sa le prezint din experienta mea in antreprenoriat sau social media, dupa caz. Uneori caut sa ma duc cu o prezentare in power point (de fapt folosesc google docs), alteori caut sa le vorbesc liber, in speranta ca ei vor pune mai multe intrebari si vor interactiona mai mult. De cele mai multe ori, desi asculta interesati ceea ce am sa le spun, trag de ei sa-mi puna 2-3 intrebari.
Pe langa materialul prezentat, consider ca posibilitatea de a pune intrebari si a afla anumite lucruri este o oportunitate buna pentru ei. Din pacate, de cele mai multe ori sunt invatati sa asculte si eventual sa-si noteze ceea ce are de spus profesorul la tabla si nu sa puna intrebari. Si eu mor de necaz, ca eu, cand eram in facultate, nu aveam pe cine sa intreb. E drept ca nici nu treceam prea des pe la facultate, mai ales in ultimii ani, dar asta e o chestie de detaliu.
Va spuneam in urma cu ceva vreme ca am invatat sa intreb; si asta ma ajuta extraordinar. Din punctul meu de vedere, posibilitatea de a putea intreba este o oportunitate extraordinara. E pacat sa fie irosita de un student pus pe distractie, care pune intrebari incuietoare sau amuzante.
Intotdeauna, daca timpul imi permite, am si prezentari care dureaza 10 sau 20 de minute, le spun celor in fata carora prezint ca ma pot intrerupe in orice moment ca sa puna intrebari. Nu-s adeptul intrebarilor puse la finalul prezentarilor, mai ales cand e vorba de seminarii si cred ca valoarea cea mai mare poate fi adusa prin intermediul interactiunii si a intrebarilor.
Poate ca povestea mea este interesanta si te captiveaza, au fost oameni care mi-au declarat ca s-au simtit inspirati de lucrurile pe care le fac eu, dar totusi castigul cel mai mare poate veni in urma unei intrebari, care sa te ajuta la o problema a ta, specifica.
Asa ca sfatul meu este sa puneti intrebari destepte si se zice ca daca o intrebare este indeajuns de buna, contine in ea si raspunsul.