In viata e important sa evoluezi

Posted by

Asta ii spuneam unui prieten zilele trecute, ca e foarte important sa cresti, sa iesi din zona de confort si sa iti depasesti limitele. Ii spuneam asta in contextul in care el in ultima vreme chiar a reusit sa faca asta si, desi el probabil nu realizeaza, din exterior se vede toata aceasta evolutie.

De fapt, i-am spus ceva de genul: „Imi place ca ai inceput sa evoluezi!„, iar el m-a privit nedumerit si mi-a cerut mai multe explicatii. Probabil o fi zis ca in urma cu doar 2 ani a terminat un master ca tot timpul a crescut si a evoluat si ca de ce ii zic eu abia acum asta.

Adevarul e ca nu intotdeauna daca faci scoli si iei diplome, evoluezi, nu intotdeauna chiar daca inveti lucruri noi, evoluezi tu ca om. Si ca sa va dati seama mai bine la ce ma refer, una e sa inveti ce trebuie sa faca un parasutist in timpul saltului, poti sa citesti 100 de carti despre ce trebuie facut din momentul in care ai parasit avionul, pana in momentul in care pui picioarele din nou pe pamant. Daca nu vei sari niciodata cu parasuta din cauza fricii…. mi se pare absolut inutil.

In cazul prietenului mai sus amintit, i-am tot zis de cateva ori sa faca scoala de soferi, ca nu se stie, ii va prinde bine in viata. Tot imi zicea ca nu e de el, ca i se pare complicat, sau zicea ca pana o sa ajunga el sa invete sa conduca, or sa fie doar masini care se conduc singure. Inventa tot felul de scuze (cu totii facem asta in diferite situatii), doar, doar ma convinge pe mine ca nu are niciun rost nici macar sa incerce sa faca scoala de soferi.

Asta pana intr-o zi cand s-a dus si s-a inscris la scoala de soferi si imediat dupa aceea s-a apucat sarguincios pe net sa completeze chestionare auto drpciv pentru a fi sigur ca ia examenul din prima incercare. De fapt, imi spunea mereu ca nu e greu sa rezolvi chestionarele, ci doar condusul i se pare complicat. Cine e interesat de astfel de chestionare, aveti detalii aici.

Dupa ce a luat carnetul, era mandru tare de el, iar eu incercam sa-l tachinez, spunandu-i ca nu e mare lucru si ca oricine il ia in ziua de azi. Pentru mine intr-adevar nu a fost mare lucru, nici cand am dat de categoria B, nici cativa ani mai tarziu, cand am dat din nou ca sa obtin categoria A. Dar pentru el sunt sigur ca a fost o mare realizare, ca si-a infrant niste frici care zaceau acolo in interiorul lui si cand faci asta, nu doar ca evoluezi, dar simti ca iti cresc aripi.

Despre asta este vorba cand evoluam, despre a face lucruri noi, nu doar despre a citi despre ele. Daca ai citit 1000 de carti de educatie financiara si dupa toate acestea nu esti in stare sa pui 10 lei deoparte intr-un cont de economii, se cheama doar ca stii mai multe, nu ca ai invatat mai multe.