L-am baga pe omul din Neanderthal in cusca?

Posted by

Presupunand ca am reusi cumva sa ii extragem ADN-ul si sa reconstituim unul folosindu-ne de ingineria genetica, l-am baga la zoo, in cusca (eventual, cu un geam de sticla, de tip oglinda, ca sa nu ne poata vedea si sa-l observam asa cum facem cu restul animalelor de pe planeta)?

Si daca am face asta, ce ar spune despre noi ca rasa? Ce fiinta inteligenta si-ar pune la zoo, intr-o cusca, stra-stra-stra-… bunicul? De ce am face asta?

Curiozitatea umana este cea care ne-a manat de-a lungul istoriei si care ne-a trasat drumul de la acel om din Neanderthal, la ceea ce am devenit astazi. Tot curiozitatea umana e cea care ne-ar face sa-l punem intr-o cusca, sa incercam sa intelegem cum a fost si cum a trait in acele vremuri, sa-l observam.

Eu, unul, va spun ca as fi curios sa vad unul pe viu, sa-l vad in mediul lui natural (chiar daca ar fi un mediu „natural”, creat de om) si cred ca as fi de acord, fara prea mari mustrari de constiinta, cu decizia de a-l pune in „vitrina”, la zoo.

De unde-mi vin ideile astea’n cap?

Ma uitam azi pe Facebook si am vazut o poza a reconstituirii acestui om din Neanderthal folosita ca mijloc de promovare media intr-o campanie impotriva unui partid politic sau a unei categorii de votanti. Si, cumva, blandetea din ochii lui m-a dus cu gandul la bunicii nostri si mi-am dat seama ca am fi capabili sa-i punem (daca am putea) intr-o cusca, doar ca sa nu se duca la vot si nici macar nu incercam sa ii intelegem, sa ii ajutam, sa intelegem de ce gandesc asa cum gandesc si de ce sunt de multe ori asa de usor manipulati.

Si, daca in cazul de mai sus, imi explic cumva lipsa umanitatii datorata curiozitatii umane, in cazul acesta nu mai e vorba de curiozitate, ci pur si simplu de ura impotriva unui om care gandeste altfel, care a trait altfel de vremui si care, datorita unor vremuri destul de triste, e usor de controlat si manipulat de anumite partide. Iar asta e trist, al naibii de trist.