Lupta impotriva caniculei – Mini ventilator din 2 coolere

Posted by

Cum scriam in urma cu 2 zile canicula incepe sa se simta si trebuie sa incepem sa luptam cu ea. Uitandu-ma prin birou, care seamana cu mai mult cu un atelier de service am gasit repede piesele necesare pentru un mini ventilator care sa ma mai racoreasca putin, si culmea face destul de mult aer.

Componentele necesare pentru acest mini ventilator sunt:

1. Cooler carcasa (intre 1 si 4 bucati) eu am folosit doua. Merg si coolerele recuperate de la vreo sursa arsa.
2. Una bucata fire cu mufe pentru alimentare hard-uri, cd-rom (iarasi o luati cu un cleste de la o sursa arsa).
3. Cateva sarmulite menite sa ajute la fixarea coolerelor unu de celalalt
4. Putin izolier-band, scoci sau leocoplast (preferabil prima varianta).
5. Un alimentator de 12V (recuperat de la vreun swith ars sau alta jucarie care a functionat cu 12V).

Componente necesare mini-ventilator

In locul componentelor 2,4 si 5 se poate folosi o sursa atx care inca mai functioneaza si care o porniti prin unirea cu o agrafa a unuia din firele negre (masa) cu firul verde. (Eu am avut una dar din sila sa caut pe net exact firele am nimerit altele si am ars-o asa ca a trebuit sa „comut” pe varianta cu alimentator.)

Prima operatioune care o facem va fi ca sa unim firele de la mufele de alimentare cu mufa jack de la alimentator. Unu din fire intra perfect pe centru iar celalalt il invasuram in jurul parti metalice a mufei de la alimentator si fizarea ei cu izolier band.

Legare fire de mufa alimentatorFixare fire de mufa alimentator

Urmeaza apoi fixarea cu ajutorul bucatelelor de sarma a coolere-lor intre ele. Atentie sa nu faca scurt cele 2 fire si din cele 4 fire din mufa sa le alegeti pe cele corecte, adica galben si negru de langa el.

Legare coolere

Si dupa conectarea mufelor si bagarea in priza a alimentatorului totul ar trebui sa fie functional, daca nu merge ceva verificati cu atentie contactele dintre mufa alimentatorului si fire sau alte conexiuni care mai sunt pe „traseu”.

Atentie totusi sa nu il tineti prea mult timp orientat spre dvs. Adica curentul de aer sa baga spre corp, ca desi pare mic si neputincios face totusi multa racoare. Daca nu credeti puneti carcasa computerului dvs cu spatele spre corp si ve-ti vedea ca dupa o vreme „vantul” provacat de ventilatorul sursei e destul de deranjant.

Mini ventilator din 2 coolere

Cei care doresc o racoreala puternica nu au decat sa foloseasca 8 asfel de coolere sau 16. Atunci cred ca va fi necesar un alimentator de 12V si 2000 de amperi, sau o sursa atx.

2 comments

  1. Cei care doresc o racoreala puternica nu au decat sa foloseasca 8 asfel de coolere sau 16. Atunci cred ca va fi necesar un alimentator de 12V si 2000 de amperi, sau o sursa atx.

    interesant da cand cauti transformator de 12v si 2000A …. cun ne spune el :)) nu 2A sau 2000mA

Comments are closed.