Mini curs anti-stres si de organizare a timpului

Posted by

Inainte de plecarea mea in vacanta scriam pe blog ca am prins o emisiunie interesanta cu sfaturi foarte utile si ca voi face rost si de inregistrarea ei pentru a o reasculta. Dupa mai multe ascultari cu creionul in mana au reiesit cateva idei principale pe care o sa le insiruiesc mai jos.

Inainte de a incepe mica prezentare va trebuii sa mai adaug ca nu putem ajunge sa spunem azi am o zi in care nu am nimic de facut, asa ceva nu se poate, dar daca aplicam sfaturile prezentate mai jos reusim ca sa scapam de proiecte intarziate, de stresul anumitor lucruri nefacute, etc.

In primul rand vom discuta despre Agenda de lucru. Modul ei de organizare si utilizare.

In primul rand este bine sa avem o zona tampon unde notam toate lucrurile care le avem de facut. O lista de task-uri fara data.

Apoi trebuie sa ne alocam 10-20-30 de minute sa analizam task-urile din zona tampon si sa le punem in agenda sau nu.

Taskurile din zona tampon pot fi de 3 feluri

1. nu ma intereseaza (si atunci se sterg la analiza)
2. de facut obligatoriu
3. imi satisface o preocupare

Daca e de facut obligatoriu atunci se pune in Agenda de lucru intr-o anumita zi si stim ca nu dormim in ziua aia pana nu facem lucrul ala pentru ca trebuie facut neaparat atunci.

Daca imi satisface o preocupare, se planifica intr-un interval de timp, intr-un gol de timp in agenda cu posibilitatea ca atunci cand ajungem la el sa il reanalizam si sa vedem daca mai e de actualitate sau nu. Daca nu se sterge sau se reprogrameaza in alta zi. Nu e in lista cu lucruri de facut obligatoriu.

Un alt sfat ar fi sa nu va treceti in agenda decat reperele orale, nu numere de telefon sau date legate de un anumit proiect. Asfel incat sa nu fi nevoit sa cauti cu 4 luni in urma nu stiu ce date importante. Acestea se trec separat intr-un dosar (dosar electoronic sau dosar normal)

O alta eficientizare a timpului este aceea de a aloca timpi mortii pentru treburi administrative. De exemplu cumparaturile la supermarket le pui la o ora cand este foarte liber in felul asta nu stai 2 ore la coada la casa ca sa platesti.

Planificarile din agenda se fac si pe termen lung si anuntarea celor implicatii in acele proiecte despre planificarea respectiva.

Pentru intalniri stabilite la o perioada mai mare de timp e bine sa dati un telefon cu o zi inainte respectivului pentru ai reaminti de intalnire asfel riscati sa il luati ca din oala si sa fie total nepregatit, si aslfe scade randamentul intalnirii.

Pentru zona tampon se poate folosi un mic notes unde sa notam toate ideile si taskurile care ne vin pe moment pana la analiza lor.

Un alt sfat este acela de a nu folosi creierul pentru memorat anumite evenimente, e o incarcare inutila a creierului si nu isi are rostul.

In permaneta trebuie reevaluate prioritatile si daca un anume task mai e sau nu de actualitate.

Daca agenda este bine organizata stresul scade la minim si dispare acel vesnic nu am timp de nimic.

Tot legat de stres mai vin cu 2 sfaturi interesante si anume:

– sa nu preiei stresul altuia, adica intarzierile lui. Stiti suna telefonul si un proiect trebuie neaparat terminat „ieri”. Nu, nu ai fost anuntat din timp, spui ca nu se poate si cu asta ai rezolvat problema.
– personalizarea apelurilor. Probabil va intrebati ce legatura are asta cu stresul. Pai sa vedem trebuie sa va sune seful sa zicem si sa faca scanal ca nu ati facut nu stiu ce treaba care trebuia facuta. Toate apelurile de la mama, nevasta, copil , prieteni care vor fi inainte de acest apel pe care il astepti vor fi stresante, iti va reaminti de telefonul ala care tre sa il primesti. Asfel apare un stres in plus cand suna telefonul.  Daca apelurile sunt personalizate, atunci sti ca nu suna seful si scapi de acest stres inutil.

Sper ca sfaturile de mai sus sa va ajute cu adevarat si sa va fie cat mai utile in viata.

3 comments

  1. te-ai uitat de mai multe ori la o emisiune de gen? am eu o sugestie ‘anti-stress’: nu te mai uita la asa ceva!

  2. Pana acuma tot refuz cu incapatanare sa imi iau o agenda.Am impresia ca pot retine la infinit toate detaliile si nimicurile, si evident ca nu e asa.De multe ori mi se intampla sa uit lucruri importante si sa imi aduc aminte de ele dupa ce trebuia facute.

    Intradevar trebuie sa imi fac o agenda!

  3. Am ascultat inregistrarea emisiunii iar sfaturile au fost foarte utile.

Comments are closed.