Muzeul Tehnic si Gradina Zoologica din Zagreb (Ziua 4)

Posted by

Cand am facut planurile de calatorie, am uitat sa fiu atent la un mic detaliu: zilele de duminica nu sunt cele mai potrivite pentru a vizita o locatie, mai ales daca implica muzee, ci sunt potrivite pentru deplasarea intr-o alta locatie. In plus, ne-am mai invartit si aiurea vreo ora, pentru ca GPS-ul ne-a dus undeva la marginea orasului, unde nu era nimic interesant, asa ca ne-am trezit deja la amiaza ca nu vizitasem mai nimic.

Muzeul Tehnic Zagreb

Pentru Muzeul Tehnic, aveam doar o ora inainte de inchidere, inchidea la ora 13:00, iar noi am ajuns la el in cele din urma pe la ora 12 fara un sfert. Asa ca l-am vizitat cam pe fuga, mai ales utilajele vechi de mari dimensiuni si motoarele. Mi-a placut sectiunea de motociclete, desi era destul de restransa. M-a amuzat o motocicleta cu 3 locuri, care parea facuta special pentru calatorii. Bineinteles, banuiesc ca la vremea ei, cara soldatii, nu pasionatii de calatorii, dar chiar si asa, mi s-a parut foarte tare.

Sectiunea dedicata energiei a fost, de asemenea, una foarte interesanta, mi-a adus aminte de pasiunea mea mai veche pentru o casa independenta energetic si despre faptul ca un sistem electric, cu panouri fotovoltaice, nu e chiar ceva extrem de complicat. Chiar aveau un sistem demonstrativ, format dintr-o baterie de masina, un panou electric, un regulator de tensiune (sau cum se numeste chestia care controleaza incarcarea bateriei) si un bec. Cred ca ma apuc sa construiesc si eu ceva de genul asta, la nivel demonstrativ, pe acasa.

Un alt lucru care ma fascineaza la un astfel de muzeu sunt satelitii care par asa de vai mama lor in realitate si te face sa intelegi ca nu e chiar rocket science constructia unui satelit. Trebuie sa reziste la conditii extreme de temperatura si radiatii, dar in rest e cu suruburi si pare atat de homemade, incat te gandesti daca va functiona odata lansat pe orbita.

Gradina Zoologica din Zagreb

Dupa Muzeul Tehnic, ne-am indreptat spre Gradina Zoologica, pentru ca ne plac enorm de mult animalele si nu ezitam niciodata cand vine vorba de Zoo. Si Gradina Zoologica din Zagreb e bine amenajata si intretinuta. Pacat ca nu are acvarii cu pesti, cele 2-3 din sectiunea reptilelor nu se pot considera o adevarata colectie acvaristica. Are si zone in curs de amenajare, semn ca urmeaza in anii urmatori sa gasiti si alte lucruri interesante, daca o vizitati.

Cel mai mult m-au atras niste bieti castori sau ceva de genul, care erau foarte amuzanti. Am vrut sa le fac poze, dar tocmai atunci m-a lasat bateria la aparatul foto si nu am mai putut face poze. Gradina Zoologica se afla intr-un parc imens – Parcul Maksimir, unde va puteti plimba in voie, dar nu am mai avut timp sa-l vizitam pe tot, din pacate.