O joaca, un doctorat, o viata schimbata

Posted by

Acest articol are legatura cu pasiunea mea pentru lego si robotica, cu doctoratul Danei si cu un om caruia acest doctorat i-ar putea schimba viata. Cand am inceput sa ma joc cu roboteii lego visul meu era sa vorbesc cu ei, si cateva comenzi vocale ar fi facut minuni chiar si din aceste mici jucarii lego. Asa am ajuns si la doctoratul sotiei, care suna cumva foarte pompos: „Recunoasterea vorbirii in sisteme automate”. Roboti care sa inteleaga ce vorbesti, ce poate fi mai interesant de atat?

Ei bine, se poate mult mai interesant de atat. Povestea mea incepe pe un forum, unde un user scria in engleza. La un moment dat un alt membru a comentat ceva de genu „aaaa… gata am inteles de ce scrie in engleza”. Ma uitam ca prostul si nu intelegeam nimic. Asa ca am inceput sa fiu mai atent. Si astfel am descoperit un om, un om care nu cerseste la colt de strada,un om care nu isi plange de mila, un om care munceste si face ceva intr-un mod in care altii ar renunta de mult.

Cand am citit povestea lui Claudiu, am ramas adanc impresionat. Mi-am dat seama ca daca sotia mea ajunge la un rezultat viabil cu teza ei de doctorat, aceasta ar putea ajunge in final intr-un soft care ar schimba viata unui astfel de om. Ce roboti lego, ce prostii si alte gadget-uri carora sa le dai comenzi? O viata care s-ar putea schimba in bine de la un simplu doctorat care ar duce intr-o aplicatie practica.

Uneori nici nu ne gandim cat poate fi de importanta munca noastra pentru un astfel de om. Din pacate la teza sotiei mai e mult de lucru, de la cateva comenzi in limba romana pana la un dictionar intreg si un soft care in urma comenzilor sa comande computerul e un pas mare deci nu iti poate face sperante prea curand dar cine stie, bazat pe teza sotiei un viitor doctorant poate v-a face un soft cu ceva functii simple si tot asa. Asta insemana umanitatea si progresul ei.

Deocamdata insa Claudiu v-a fi nevoit sa scrie in engleza, dar chiar si asa, respect pentru un om care nu se da batut si uneori scrie cateva cuvinte si in limba romana chiar daca pentru asta trebuie sa dicteze litera cu litera.

One comment

  1. Multumesc mult pt cuvintele frumoase…daca stam sa ne gandim, sunt multe persoane intr-o situatie mult mai grava decat a mea…eu doar am ales sa nu renunt… a voice recognition program with Romanian language implemented its utopic for me… I’m satisfied with this one… I have no choice… Succes mult sotiei tale cu teza!

Comments are closed.