Primul calculator: Home Computer 91

Posted by

Incepusem ieri povestea unui mic print care descopera, dupa multe incercari si nereusite, primul calculator, un CIP venit la reparatie, un calculator care urma sa schimbe total si iremediabil destinul unui copil. Astazi va voi vorbi despre primul meu calculator, un calculator care pare scos din arhivele istoriei. Un calculator de care ma leaga multe amintiri.

Pe scurt HC-91, produs made in Romania, de ICE Felix. Un calculator bazat pe procesor ZX-Spectrum, cu 32 de kilobytes memorie interna. 

Povestea acestui calculator am spus-o deja aici, in urma cu ceva vreme, in cadrul unui concurs, culmea, tot pentru un produs Toshiba, nu am de gand sa repovestesc aceleasi lucruri din nou.

Dar, pe langa povestea calculatorului respectiv, am decis azi sa vi-l prezint, sa il vedeti cum arata, ce stia sa faca si chiar am modificat putin pozitia tastelor pentru a compune azerty.ro din tastele lui. Din pacate, este defect; am incercat la un moment dat chiar sa il duc la reparat, dar nu mai repara nimeni asa ceva.

Va las sa urmariti o mica filmare video, in care va voi prezenta minunatia de calculator:

Maine va voi povesti despre primul PC, despre cum am ars placa video in primele doua zile de viata, iar zilele urmatoare despre cum am ajuns in ziua de azi la a avea doua laptopuri, un pc destul de performant si o tableta.

9 comments

  1. Memoria era de 64KBytes, interfața din spate are acces direct la magistrala procesorului și putea fi folosită pentru orice fel de extensie, nu doar FDD.

    Procesorul Z80 (sau Intel 8080) la 3,5MHz este folosit și în ziua de azi la roboți industriali, sintetizatoare audio, automatizări diverse… Deci se pot face multe cu acest procesor.

  2. cand am vazut primul HC.. ma asteptam ca ICE Felix sa devina un fel de Apple al Romaniei.. sau macar o para.. whatever 😛
    anyway… plasa de casete cu jocuri o mai ai? :)) .. ca daca imi gasesc Byte-ul meu rusesc poate ii cumpar un casetofon si ma joc Dizzy sau Saboteur :P.. geez.. crackuite cum trebuie.. taiata banda.. scotch.. :))

  3. cand zic spun zx spectrum ma gandesc la jocul who dares wins 2 desi au fost destul de multe si anume zorro robocop batman superman spiderman commando phantomas master of universe sir fred rambo aticatac bomb jack bomb jack 2 the hobbit aquanoids out run xevious cobra airwolf 2 trap door pac man tetris fundamentally loathsome skool daze back to skool operation wolf saboteur space junk chads sentinel highway encounter terra cresta flying shark treasure island rastan ghost warcraft ghostbusters 2 head over heels friday the 13th gauntlet white heat abracadabra titanic freddy hardest si multe altele amintiri frumoase erau primele jocuri de pe caseta dupa commodore 64 care aparuse in 1981 si abia apoi in 1982 zx spectrum pana in 2000 sau chiar mai mult de 2000 astazi nu prea se mai poarta doar asa sa le joci ca sa iti aduci aminte de vremurile alea dar si sa vezi daca iti mai merg in acelasi timp! e bine sa fii nostalgic din cand in cand asa!

Comments are closed.