Recesiunea: oportunitate sau situatie de criza?

Posted by

Se discuta tot mai des despre o noua perioada de recesiune. De fapt lumea vorbeste despre o noua criza mondiala, dar mie, unul, nu-mi place atat de mult cuvantul „criza” si prefer sa folosesc „recesiune”. Cand se aduce in discutie subiectul acesta, toata lumea pare sa fi auzit cate ceva, totusi nimeni nu face nimic in privinta asta. E mai ceva ca ciobanul din Miorita care isi astepta moartea cu detasare. Chiar i-am intrebat pe mai multi cum se pregatesc ei pentru o eventuala criza si majoritatea au dat din umeri.

Ca antreprenor, m-am invatat sa pregatesc mereu planul A, B, C, …, uneori pana la X. Astfel incat, in momentul in care am inceput sa aud zvonuri despre recesiune, am inceput sa ma gandesc la tot felul de planuri auxiliare de back-up. Nu inseamna ca dupa 10 minute am gasit solutia si in alte cateva zile am facut planul. Am constientizat cumva ca, desi planurile mele de dezvoltare a firmei mergeau bine sau foarte bine, viteza de crestere este deocamdata destul de mica si ca posibilitatea aparitiei unei perioade de recesiune imi scurteaza cumva timpul de dezvoltare, astfel incat strategia mea pe termen lung nu mai este viabila.

De asemenea, am inceput zilnic sa ma gandesc cum as putea profita de o perioada de recesiune si nu cum as putea supravieti unei eventuale crize. Cam asta este diferenta dintre recesiune si criza. Criza nu prezinta prea multe oportunitati, ci impiedica creierul sa gaseasca noi oportunitati, pe cand recesiunea este o perioada de descrestere economica, in care apar anumite oportunitati. Am citit mereu povesti despre criza din 2008 care pe unii i-a ingropat, iar pe altii i-a dus pe culmile succesului.

Imi aduc aminte de un curs legat de managementul crizelor, in care se spunea ca trebuie sa constientizezi anumite pericole, dar nu trebuie sa intri in panica pentru lucrurile pe care nu le poti controla. Cu alte cuvinte, cursul euro, un posibil razboi, o posibila criza nationala sau internationala nu sunt lucruri pe care sa le poti controla si daca nu poti face nimic in privinta lor – ca ele tot se vor intampla cu sau fara voia ta, nu are niciun rost sa te panichezi din cauza lor. Trebuie sa le ai in vedere, sa faci planuri auxiliare in caz ca un dezastru se intampla, dar cum se spunea atunci la curs, nu firma intra in panica si ia decizii pripite, ci patronul.

Acum, avand in vedere surprizele care ma lovesc uneori in antreprenoriat, total pe neasteptate, unele fiind dincolo de ce mi-as fi putut eu imagina, parca o noua criza economica nu e ceva chiar atat de grav.

Ce e de facut?

Din pacate, nu am o reteta a succesului pe timp de criza, nici nu cred ca exista una, cred ca de la caz la caz fiecare trebuie sa-si gaseasca singur calea si oportunitatile care ii pot aduce avantaje pe perioada recesiunii. Ce pot sa va spun este ca nu e momentul cel mai bun pentru investitiile imobiliare. Cel mai probabil industria imobiliara va fi prima care va pica, urmata de banci, desi cumva am eu impresia ca bancile ies mereu in castig si astfel de perioade de recesiune sunt adevarate oportunitati pentru ele.

Unii vorbesc despre cripto-curencies si despre monedele virtuale. Ar fi interesant ce se intampla cu ele pe timp de criza. Pe de o parte ma gandesc ca pentru Bitcoin ar putea fi o oportunitate imensa caderea bancilor, pe de alta parte insa ar putea fi afectat grav de o recesiune. Ramane de vazut. Oricum din ce am vazut la romani, chestia asta cu cripto-curencies pare inca o solutie de imbogatire rapida fara munca: cumperi acum si cand o sa creasca de N-ori, o sa fii bogat. Ceva m-a invatat ca lucrurile nu-s chiar asa in realitate.

Unul din lucrurile pe care l-ai putea face e sa economisesti, dar asta ar cam trebui sa faci toata viata, fie ca vine sau nu o perioada de recesiune; ca si daca nu vine o criza, oricand in viata poate exista o perioada de recesiune personala, un accident sau orice alt eveniment neplacut care atrage dupa el si cheltuieli. Eu am trecut printr-o astfel de recesiune personala in urma cu 2 ani din proprie initiativa si s-a dovedit ca a fost o alegere buna.

Concluzie

E bine sa aveti mereu in vedere si situatii de recesiune ce pot aparea; daca nu vor veni, nu vor strica cu nimic planurile pe care le aveti, iar daca vin, aveti macar acolo schitat pe hartie un draft de plan B, astfel incat sa nu fiti luati prin surprindere.