Se poate obtine benzina din aer?

Posted by

 Asta este intrebarea pe care mi-am pus-o azi dimineata, cand am citit titlul unui articol din feed. Asa ca am mers sa ma documentez mai bine si se pare ca o companie din Marea Britanie, Air Fuel Synthesis a reusit sa construiasca un sistem care produce combustibil din aer. Sa va mai vad acum ca radeti de cercetatorii britanici.

Este vorba de un proces mai complex, prin care se extrage CO2 din aer, hidrogen din apa, iar in urma unor reactii chimice destul de complicate se obtine benzina.

Deocamdata mica rafinarie din Sotckton-on-Tees a produs 5 litri de combustibil incepand cu luna august a acestui an, dar compania spera ca in urmatorii doi ani sa construiasca o rafinarie mult mai mare, care sa produca circa o tona de combustibil zilnic. De asemenea, nu se folosesc tehnologii noi in acest proces, ci totul se bazeaza pe tehnologii deja existente.

Chiar daca procesul este inca in dezvoltare si e nevoie de electricitate din reteaua nationala, compania crede ca pe viitor este posibil ca o asemenea rafinarie sa fie alimentata de surse regenerabile de energie (panouri solare sau eoliene).

Am luat dioxidul de carbon din aer si hidrogenul din apa si le-am transformat in combustibil” spune Peter Harrison, seful companiei, intr-o conferinta de la Institutul Ingineriei Mecanice din Londra.

Pentru mine, aceasta stire este inca o confirmare ca traim vremuri interesante. Pentru ca tehnologia este una din cele mai importante lucruri pe care le avem si care ne poate aduce intr-o buna zi rezolvarea marilor probleme pe care le avem acum. Stiu ca sunt o groaza de sceptici care spun ca tehnologia, computerele, televizoarele si toate acestea duc la indobitocirea maselor de oameni, sau ca toate aceste tehnologii ne fac rau, dar eu cred ca ei sunt doar depasiti de vremuri si cu timpul vor constata ca se inseala.

Oricum, raman un fan al masinilor electrice, desi citeam un articol ca sunt mai poluante decat o masina normala, din cauza bateriilor, dar sper ca va sosi si ziua cand vom putea  stoca energia electrica la nivel atomic si in felul acesta vom avea o baterie care ne poate tine sute de ani. Si, vazand recent ce se incearca pe la MIT in zona asta, as spune ca e o chestiune de cativa ani pana vor anunta si o asemenea descoperire.

Deocamdata, una din marile probleme ale omenirii este combustibilul si foarte multi bani din cercetare se duc in directia aceasta, a energiei regenerabile, a unor noi tipuri de combustibili s.a.m.d. Dar, dupa ce se va ajunge la un numar suficient de mare de masini electrice, cred ca se va investi din greu si in aceasta zona a stocarii de energie. Cred ca si smartphone-urile influenteaza cumva cercetarea in acest domeniu, pentru ca si acolo ne dorim o autonomie cat mai mare.

[ sursa: independent.co.uk]

One comment

  1. Sunt curios cum din CO2 si aer se pot obtine metan, etan si alte zeci de hidrocarburi in proportiile corecte 🙂

Comments are closed.