Si pana la urma am inteles…

Posted by

Puneam in urma cu cateva zile o intrebare grea, conteaza atat de mult limba romana incat daca nu o stapanesti sa te lasi de blogging? Si am intrebat si in stanga si in dreapta si la critici, si la firmele cu care lucrez, si la bloggeri mai mari, si sa fie fericit ala care a scapat de intrebarile mele insistente, uneori pline de explicati, scuze si numeroase cai de a ocolii problema.

Poate a fost un gest de nebunie sau poate mi s-a parut corect ca daca numele lor este „murdarit” pe undeva, sa le dau link-ul, mai ales ca lucrurile acelea se intamplara din cauza mea. A gresii este omeneste si atunci cand gresesc am crezut mereu de cuvinta ca cel mai bine e ca partenerul sa afle asta intai de la mine. Raspunsul primit a fost unu care m-a facut sa imi dau seama ca totusi a scrie corect romaneste tine de respect si nu de ce zic unii sau altii.

Din punct de vedere al PR-ului, pentru o companie este foarte important cu cine isi asociaza imaginea. Un fel de „spune-mi cu cine faci parteneriate ca sa vad cine esti”. Cred ca este imporant, mai ales pentru o firma care se ocupa cu *****************, ca partenerii pe care i alege sa fie oameni corecti, de bun simt, educati. Noi credem ca esti, de asta am ajuns sa colaboram. Insa, invatarea limbii tale materne tine de respectul de sine si vine inainte de invatarea unei meserii, sta chiar la baza ei.

Si pentru ca bloggingul nu e doar la moda si e precum moda, Chinezu le zice atat de bine , si ce zice el despre moda se aplica atat de bine si pentru a scrie corect romaneste pe blog, sau oriunde in alta parte:

Ani de zile mi se rupea de cum mă îmbrăcam. Bine, nici acuma nu aș putea spune că e pe lista mea de priorități (nici măcar pe aia lungă :D), dar măcar îmi pun problema să nu ies pe stradă ca și cum tocmai mi-aș fi terminat grătarul din fundul curții după ce am ras vreo 3 navete de bere. Pentru că (am înțeles eu într-un târziu, ceea ce vă doresc și voua) modul cum te îmbraci este și o formă de respect față de ceilalți, dar, mai ales, față de tine.

Pentru ca intodeauna am avut suflet de antreprenor probabil candva voi ajunge si antreprenor, probabil tot atunci va trebui sa las tricourile cu mesaje funny si sa ma imbrac la costum. Defapt s-ar putea sa ma vedeti unii dintre voi imbracat la costum chiar in cursul anului acesta la un anumit moment. Asa cum nu te poti prezenta in fatza unor oamenii de afaceri cu haine rupte sau ca vai de lume, tot asa nu te poti prezenta cu blogul scris intr-o romana de balta in fata unor oameni de un anumit nivel.

IN CONCLUZIE: probabil va trebui sa fac un plugin care stie limba romana fara diacritice dar si expresii uzuale pe care le gresesc cel mai des.

5 comments

  1. cea mai simpla metoda e sa mai arunci din cand in cand cate un ochi pe diacritica.wordpress.com.
    iar daca tot te intorci asa de des la problema asta:
    eu va trebui să fac
    tu va trebui să faci
    el va trebui să facă
    noi va trebui să facem
    voi va trebui să faceţi
    ei va / vor trebui să facă
    In al doilea paragraf, fraza a doua ai infinitivul pt „a greşi” – cu un i.

  2. E bine că deşi eu ţi-o zic de mai bine de 1 an tu alegi să faci acest lucruri pentru că o spune Chinezu sau altcineva. Ast-ar fi tare nasol pentru mine şi-ar spune, printre rânduri, nişte lucruri urâte.
    PS: ocolii, întâmplară, greşii, unu, de fapt, oamenii, fatza. Bonus, virgulele nu se pun decât în anumite ocazii înaintea lui şi iar în textul de sus nu era cazul.
    PPS: chiar nu lăsam comentariul ăsta dar văd că poziţia din topul cârcotaşilor îmi este ameninţată 🙂

  3. N-ai inteles suficient. Se pare. Ai multe greseli, in continuare.
    Trebuie sa te exprimi oral si-n scris corect. Nici un robot nu te va ajuta.
    Daca chiar te respecti si doresti sa fii respectat….reciteste ce te-am sfatuit si-n trecut. E numai spre binele tau. 🙂

  4. Chiar crezi ca am vreo problema cu vorbitul?
    http://youtu.be/DdBDhF5IdoM 300 de oameni in sala, fara un discurs pregatit, si multe emoti, asa ca mai sunt balbe dar sper eu ca nu sunt dezacorduri.

    vre-o, ve-ti, si cei doi de ii nu se vad in vorbire :))

    Am dat totusi gramatica ca examen ca sa intru la liceu. Is eu mai aiurit asa dar totusi nu sunt agramat.

    Am nevoie de un corector cu dictionar fara diacritice. In rest le cam stiu in forma corecta sa stii (cu doi de ii) chiar daca nu prea ma uit la ce scriu atunci cand o fac si pare ca sunt total analfabet.

  5. tu stii gramatica doar ca te lamentezi ca o baba. daca ai sange de antreprenor faci ce e de facut, chiar esti atent sa scrii corect romaneste, oricat de ingrozitor ar fi 🙂 te duci la pregatire, citesti carti, meditezi, faci flotari. nu o cunsoc pe doamna Hategan dar pare ca este o femeie care exceleaza in domeniul ei. daca ce zicem noi astia mai lesser beeings nu te incita, atunci macar ce zice ea.

Comments are closed.