Solutii alternative (extreme) in antreprenoriat

Posted by

australia Aud zilnic de oameni care se vaita de legile din Romania, de impozitele din Romania, de situatia din Romania si primul gand care imi trece prin minte atunci cand ii aud cat de naspa e situatia, este de ce oare mai fac afaceri in Romania. Este atat de usor sa faci afaceri in orice colt al lumii sau sa iti deschizi o firma intr-un paradis fiscal, incat nu ii inteleg deloc. Antreprenorii ar trebui sa caute solutii si nu sa se planga. Cel putin asa cred eu.

Si daca tot vorbim despre antreprenoriat pe alte meleaguri, de ce sa nu alegem unul din cele mai indepartate puncte de pe glob, gen Australia.  Ce te opreste sa iti muti afacerile acolo, sau chiar sa cauti solutie de emigrare in Australia?

Am 2 prieteni care au emigrat in America (au castigat la loteria vizelor), unul care a emigrat in Canada si mai stiu cativa care s-au mutat in Londra sau in Amsterdam. Am de asemenea si rude care locuiesc in Toronto sau altele care s-au mutat din Suedia in Viena. Chiar si cumnatul meu are o firma in Viena si lucreaza acolo pe propria firma. Dupa cum vedeti, solutii exista, chiar si sa poti lucra acolo fara sa ai cetatenie in tara respectiva.

Si atunci de ce trebuie sa te plangi mereu de sistem, in loc sa gasesti cele mai bune solutii pentru tine. Pentru mine de exemplu, cea mai buna solutie momentan este sa am o firma in Romania si ma gandesc de asemenea ca in viitor sa tin firma asta si pentru servicii in afara tarii. Asta cata vreme este mai convenabil asa. Stiu ca pot emite facturi in Uniunea Europeana fara problema; nu stiu momentan, pentru ca nu a fost cazul, daca drepturile pe care le are un SRL sunt extinse la tari precum Australia sau Noua Zeelanda, sau de ce nu, Japonia.

Ma intorc la partea cu emigrarea si obtinerea vizei pentu Australia (vize pentru munca sau pentru afaceri). Dupa cum vedeti, exista firme specializate in asta. Synch1 (facebook, twitter) este un exemplu pentru Australia, dar sunt sigur ca gasiti si pentru Canada, Suedia sau alte tari. In Uniunea Europeana cred ca e si mai usor, pentru ca din cate imi aduc eu aminte, suntem cetateni europeni si asta ne da deja ceva drepturi de munca in spatiul uniunii.

3 comments

  1. Apropos de firma românească și facturi în afară, dacă vorbim de servicii (bănuiesc că nu vinzi produse/mărfuri) este destul de simplu:
    – pentru UE trebuie să fi membru VIES (operator intracomunitar) și emiți facturile cu TVA 0
    – pentru non-UE emiți factura cu TVA normal (ce urmează este treaba contabilului)

  2. Cam asa stiam si eu, ca tot zic ca fac actele alea pentru operator intracomunitar. Acum non-UE e cam greu sa-l extinzi nu stiu in vreo tara din africa sau in Japonia sau chesti de genul asta unde cine stie ce legislatii complicate au si ei. Dar in principiu macar sa ajung eu sa am nevoie atat de departe de dat facturi :))

Comments are closed.