Je suis Charlie

Posted by

Acum vreo 2 ani, majoritatea romanilor isi puneau pe Facebook la avatar, in semn de solidaritate cu atentatele din Franta impotriva celor de la Charlie Hebdo, o poza pe care scria mare Je suis Charlie. Eu sunt probabil printre putinii care nu au facut asta, probabil prea narcisist ca sa renunt la poza mea de profil si sa o inlocuiesc cu altceva, asa cum nu am inlocuit-o nici cu fundalul cu multe culori, insemnul diversitatii sau alte rahaturi pe care lumea si le mai pune la poza de profil de pe Facebook. Daca imi aduc aminte, singura poza de genul a fost cand a anuntat domnul Ciolos ca face RO+ (Miscarea Romania Impreuna).

De ieri tot internetul se da cu fundul de pamant ca vai, ce sacrilegiu au facut cei de la Charlie Hebdo ca si-au permis sa se ia intr-o caricatura de marea noastra campioana, Simona Halep. Toata lumea e revoltata, pentru ca e misto sa faci glume de altii, dar parca nu mai e asa misto cand se fac glume despre tine, nu? E fain sa faci glume ca scotienii sunt zgarciti, ca arabii mai sunt cum sunt, dar sa spui despre Simona ceva de rau, Doamne, fereste!

Saptamana trecuta m-am uitat la televizor la ceea ce eu am numit „Circul foamei” sau „Inmormantarea Romaniei”. O manifestatie de circa 100.000 de oameni dintre care jumatate erau colorati sau fara dinti in gura. Ca roman, imi venea sa plang de tristete la cat de saraca a ajuns tara asta. Daca as fi fost strain, m-as fi tavalit pe jos de ras, as fi zis ca indienii aia de se spala in Gange sunt pe o treapta mai sus decat Doreii adunati in Piata Victoriei, care nu pareau ca-s nici prea spalati, nici prea cultivati.

Asa arata Romania, din pacate, in curand o putem arunca la fier vechi si daca noi ne batem cu pumnul in piept ca suntem cei mai tari si cei mai mari si cei mai cei…. Simona Halep a muncit mult ca sa ajunga acolo unde a ajuns, mai sunt si altii care fac performanta, in sport, in afaceri, in arta… dar astia sunt exceptii, in rest Romania arata precum aia de acum o saptamana din Piata Victoriei.

Cat de departe are voie sa mearga satira? Pentru ca daca spuneti ca poza de mai jos ar trebui cenzurata/stearsa/arsa pe rug, atunci va meritati soarta si PSD merita sa ramana la putere. Nu ramane decat sa inchei cu un simplu mesaj: „Je suis Charlie„, pentru ca vreau sa cred ca avem dreptul sa ne spunem parerea liberi indiferent de statutul social, de cine suntem si de ce nationalitate avem.

P.S. Gasiti si la Cristi Serb un articol pe aceeasi tema.