Telefonul care se incarca singur

Posted by

Nokia-Logo Cei de la Nokia lucreaza de zor la un telefon care fura curent. Si cand ma refer la faptul ca fura curent, ma refer la faptul ca acesta nu se incarca nici de la vreun panou solar, nici de la vreun incarcator wireless, ci pur si simplu culege curentul electric generat de undele radio din aer. 

Momentan au reusit sa capteze in jur de 5 miliwatts si spera ca in curand sa ajunga la o capacitate de 20 miliwats. Asta ar asigura unui telefon o alimentare in stand-by pe o durata nelimitata. Pe termen lung se spera captarea de 50 de miliwatts, ceea ce ar asigura o incarcare lenta a bateriei telefonului. Combinat cu un panou solar, eu sper ca in 3-4 ani vom avea telefonul fara incarcator. De asemenea, se discuta si despre panouri solare asezate pe castile in care ascultam muzica, ca acestea sa ne poata incarca telefonul aflat in buzunar.

Eu merg si mai departe in viziunea mea nebuna si ma gandesc la momentul in care toate device-urile vor putea fi alimentate astfel. Telefonul e doar inceputul acestei ere a transmisiei curentului electric fara fire, dar pe termen lung ar putea fi implementat la laptop, televizor si, nu in ultimul rand, la masinile electrice.

Aici ar putea exista un generator special pe marginea autostrazilor, care sa dea ceva energie masinilor aflate in trafic. Bineinteles, deocamdata sunt simple vise , dar peste 5-10 ani am putea vedea primele prototipuri.

De asemenea, sper sa aud cat mai curand de descoperiri in domeniul stocarii energiei electrice. Sper cat mai curand ca energia electrica sa poata fi stocata prin intermediul nanotuburilor in baterii care sa tina sute de ani. Se lucreaza si la asta, din ce am vazut intr-o emisiune pe Discovery. Ma gandesc ca momentul in care vom putea stoca mari cantitati de energie in spatii mici, va fi momentul in care vom trece intr-o noua era. Dar despre asta probabil voi discuta separat intr-un alt articol.

[ via The Guardian ]

9 comments

  1. In 2010 niste „wise guys” (glumesc, vreau sa spun oameni foarte inteligenti), au descoperit un nou material „graphene” ( the thinnest and strongest material on earth – http://vimeo.com/51873011 ). Se pare ca o sa revolutineze mai multe industrii printre care si industria de masini electrice. Spuneau ca o baterie pe baza de graphene se poate incarca foarte repede (cateva minute), astfel ar putea sa elimine problema incarcarii bateriilor masinii la statia peco. Crezi ca am mai auzit ceva despre bateriile pe graphene din 2010? Crezi ca evreii care conduc lumea o sa lase asa ceva pe piata si sa distruga piata petrolului pentru care au initiat razboaie? ahhh … imi aduc aminte de Tesla, putem sa discutam ore la o bere …:), morala este … „cand zbori aproape de soare te arzi”, schimbarile de genul acesta sunt „ingradite politic”, doar timpul le rezolva, pacat ca evolutia omenirii este ingradita de un grup relativ mic de oameni.

    Acum, revenind la Nokia, ei au avut totul inainte de iPhone, au avut bani, resurse si tehnologie. Am citit ca aveau tehnologia „touch screen” cu mult inainte, dar au ales sa nu o implementeze pentru simplul motiv ca „lumea nu este pregatita pentru asta” (vorbind de incompetenta „managerilor de top”). Daca ma intrebi pe mine Nokia nu-si mai revine (ever), cu ce , cu un sistem Win?

  2. Ionel: am un articol foarte detaliat despre graphene pe digipedia.ro din cate stiu.
    In plus Nokia are patente cat sa nu moara niciodata :)) Nu-ti face griji pentru ei.

  3. @motolady eu sunt doar cu viziunea, sunt pasionat sa fac alte lucruri, cum ar fi sa calatoresc.

  4. Nokia își va reveni. Ce are WP8? Nu e și el sistem de operare? Aaa.. noi vrem milioane de aplicații, 3/4 virusate, iar 98 % sunt inutile. Iar în telefon nu avem mai mult de 40 maxim.. Mi-am luat recent un 720 cu WP8. Întrebați-mă ce aplicație îmi lipsește :).

    Am și o tabletă SG Tab 2 10.1. cu Android. N-am mai mult de 35 aplicații pe ea, și folosesc vreo 7..8.

    Legat de tehnologie, evoluează prea repede. Mult prea repede. Nu e un lucru chiar bun. Mai ok era să îmbunătățim ceea ce avem deja. Nu să inventăm tot felul de dispozitive care ne bagă în pământ sigur și rapid.

  5. @Haotik, acele patente nu par să-i asigure supraviețuirea. Adică lună de lună băieții cheltuiesc din ce au strâns odată… nu din ce vând acum.

    Apropos de încărcare: articolul original vorbește despre „mobile phone” nu despre „smartphone”. Și zic și eu: mai interesează pe cineva cum se încarcă niște dispozitive care vor dispărea în 2-3 ani?

  6. Cred ca tehnologia respectiva poate fi implementata si la Google Glases. Deci nu conteaza prea mult daca dispar telefoanele mobile clasice.

  7. Asta sunt si eu sigur. Ma refeream la mometul in care vor reusii peste 50 miliwatts.

Comments are closed.