Teorie vs Practica

Posted by

Multa vreme am zis ca ce imi trebuie mie o tona de teorie si de prostii care se fac in facultate si care nu sunt bune de nimic. Si intr-un fel asa a fost, multa vreme nu mi-a trebuit. Pentru o mai buna intelegere a ideeii o sa compun o poveste cu reparatorul de televizoare.

Deci era odata un om care repara televizoare. Si era foarte priceput in repararea lor si toata lumea il aprecia pentru munca pe care o facea. Desi era priceput in a le repara nu invatase niciodata teoria si fizica din spatele unui televizor. Intr-o buna zi sa angajat la o firma care proiecta si construia noi televizoare. Cei care l-au angajat au spus: Sa construiesti un televizor este o treaba destul de grea pana atunci construieste un simplu radio. Si desi stia ce face un tranzistor sau o dioda ii venea foarte greu aproape imposibil sa construiasca chiar si un simplu radio. Ii parea rau dupa „prostiile” din cartea de fizica si de faptul ca nu le-a invatat pe bancile facultatii.

Cam asa si cu mine, cam ca reparatorul nostru de televizoare. Am invatat multa vreme facand exercitii si intelegand cum funcioneaa anumite lucruri nebatandu-mi capul prea mult cu teoria. De exemplu de multe ori m-am izbit la proiectarea bazelor de date de partea teoritica a lor. Pana la urma am reusit sa inteleg care e chestia aia cu relationarea si sa proiectez baze de date la un nivel multumitaor. Acum ma izbesc de alte lucruri care s-au invatat teoretic in facuttate si care aucm imi trebuiesc. De exemplu programarea orientata pe obiecte si multe altele.

Pana acum o vreme ma gandeam cate lucruri am invatat eu singur in perioada facultatii si cat am fructificat din acea perioada. Acum ma gandesc cate lucruri puteam invata din acele cursuri teoretice si cat de importante sunt acum.

In concluzie: Teoria fara Practica nu e o problema asa mare fata de Practica fara Teorie. Teoria insemana bazele pe care construiesti ceva, si fara baze e cam greu sa construiesti ceva solid.