Multi se intreaba cum va evolua webul si cum va arata la urmatoarea generatie. Eu deja pot sa prevad cum vor evolua lucrurile, si cum computerul personal (istoricul PC) va dispare intr-un con de umbra inlocuit de tot felul de terminale mobile, de la telefoane deosebit de inteligente la palm-uri sau laptopuri de diferite dimensiuni.
Va intrebati de ce vorbesc despre computere cand defapt ar trebuii sa vorbesc despre web 3.0 ? Pentru ca au o stransa legatura intre ele. Computerele viitorului (computerele personale) nu vor mai fi lafel de puternice ca cele din zilele noastre. O sa ziceti ca am inebunit dar nu vom mai avea nevoie de spatiu pe hard sau macar de hard (in sensul de azi al cuvantului) Deja o parte intrevad viitorul si web 3.0 si unu dintre cei care intrevad acest viitor este Google. Google docs este una din cele mai bune dovezi ale faptului ca nu vom mai avea nevoie de clasicele PC-uri ci doar de simple terminale de acces la internet. Ca vor sta in buzunarul nostru sub forma unui telefon inteligent sau ca pur si simplu vor fi pe strada amplasati ceva stalpi cu display pe care le putem utiliza. Documentele noastre, proiectele noastre, vor sta pe servere care fac automat back-up, care au sisteme performante antivirus si o securitate mult mai buna decat o avem la computerele noastre. In cazul multora care fie nu au un antivirus pe computer, fie il au dar degeaba il au ca dau accept la orice mesaj apare acolo de la el, aceasta este oricum o solutie mult mai buna. Deci in viitor nu va mai trebuii sa imi bat capul cu stocarea documentelor, cu securitatea lor, cu nimic, imi va trebuii doar un simplu terminal de la care sa le accesez.
Asta vara in Viena erau pe strada niste stalpi cu display-uri de la care fie puteai vedea informatii turistice legate de oras fie bagai fise de un 1 euro si puteai sa accesezi internetul, e-mailul, etc. De aceea spun ca va fi mult mai convenabil sa ai si documentele sau proiectele la care lucrezi la indemana pe web. Cafenelele vor avea probabil in masute displayuri touch screen (sau nici macar sa le atingi) de unde iti vei putea accesa in voie e-mailul sau orice alt tip de document.
WEB 3.0 inseamna de asemenea Google, am prezis in alt post ca in 20 de ani Google va conduce lumea, si probabil orice alta corporatie care se duce spre web 3.0 va fi cumparata la un moment dat de marele gigant. Oricum deocamdata marile corporatii investesc enorm in oferirea de „softuri” care functioneaza pe web. Nu mai stiu sigur dar parca exista si o varianga de photoshop online, cred ca e o chestiune de timp pana si flash-ul va deveni disponibil pe un site.
Probabil o vreme doar programele de arhitectura sau alte monstruozitati care cer resurse deosebite vor ramane legate de masina pe care se lucreaza, dar in rest computerele personale vor dispare.
Or sa existe unele critici legate de jocuri care cer resurse si care nu vor putea fi jucate pe un simplu terminal, dar si aici va spun ca am vazut jocuri de gen counter strike facute sa mearga online cu un engine 3D facut in Action Script (Flash). Iar tot in privinta jocurilor vreau sa spun ca PlayStation si XBox concureaza din plin cu piata de jocuri pe PC, si din moment ce televizorul va avea acces la internet si va fi unul dintre terminalele de internet din casa, nimeni nu isi va mai cumpara un PC pentru jocuri ci un simplu XBox.
Computerul viitorului va fi ceva virtual care va exista oriunde gasesti un terminal la internet.
Retelele sociale, siteurile de gen youtoube sau trilulilu, si toata nebunia asta de web 2.0 este doar tranzactia spre web 3.0
Probabil tot in web 3.0 sistemele semantice de cautare vor fi in stare sa gaseasca fisiere identice si sa prezinte accesul la ele doar posesorilor pentru acel fisier. Atunci probabil nu vor mai exista de sute de mii de ori acelasi fisier mp3 in mii de computere ale lumii, ci unu singur accesibil celor care sunt „proprietarii” lui.
Intr-un fel nu se va mai vinde softuri si servicii, access-ul la anumite softuri. Desi pentru unii poate parea un viitor sumbru, mie mi se pare totusi un viitor luminos. Nu mai ai grija upgradeului la soft, probabil vor exista licente pe perioade determinate, sau de ce nu se poate platii accesul la ora pentru o anumita aplicatie. Sau ce va fi cu adevarat interesant este faptul ca google le va oferii gratuit. Probabil asa cum platim taxa pe pamant-ul pe care locuim, se va percepe o taxa si pentru web 3.0
Si probabil ar mai fi multe de spus despre ce ne rezerva viitorul dar stiti voi uneori e bine sa ramana si ceva surprize in privinta lor, si vor fi surprize destule.