Care sunt provocarile tinerilor antreprenori in 2016?

Posted by

Cristian Manafu lanseaza o intrebare la adresa tinerilor antreprenori, legata de provocarile pe care le au tinerii antreprenori in 2016. Mai mult chiar, impreuna cu Canon Romania, ofera si un premiu (este vorba de o imprimanta) celor care vor raspunde printr-un comentariu la articolul lui (click pe primul link).

 

Care sunt provocarile mele in 2016?

Desi nu mai sunt nici tanar si nici la inceput de drum, am decis sa va scriu despre provocarile cu care ma confrunt eu anul acesta, multe dintre ele probabil regasindu-se si in cazul altor antreprenori.

Cea mai mare provocare a mea este legata de marirea echipei. Este foarte greu sa gasesti oameni buni, oameni care sa fie implicati in ceea ce fac si care sa trateze lucrurile cu seriozitate. Am avut parte de cateva surprize neplacute la inceputul acestui an si consider ca provocarea principala a acestui an este legata de cresterea echipei.

A doua provocare, sau mai bine zis, problema cu care ma confrunt, este legata de seriozitatea oamenilor; si chiar daca sunt si exceptii, am ajuns sa apreciez foarte mult seriozitatea unui om si uneori chiar sa trec peste alte defecte ale lui, daca vad ca da dovada de seriozitate.

O a treia provocare a anului acesta, este aceea de a crea o fundatie solida pentru propria companie si se bazeaza in principiu pe trei piloni: unul de ordin financiar, unul este strans legat de resursele umane si al treilea de procedurile viitoare din cadrul companiei.

 

Care cred eu ca sunt provocarile tanarului antreprenor in 2016

Cred ca una din provocarile principale ale unui tanar in 2016 este legata de lipsa educatiei financiare si antreprenoriale. Desigur, exista carti, exista mentori, exista tot felul de workshop-uri, dar cred ca in continuare este nevoie de mai multa educatie in zona aceasta, pentru ca multi tineri se lasa purtati de curentul acesta care incurajeaza antreprenoriatul, fara sa stie exact in ce se baga.

O alta provocare pe care o are un tanar antreprenor in 2016 este legata de legislatie si, chiar daca in ultimii 10 ani s-au simplificat multe lucruri, statul si birocratia inca pun piedici mari dezvoltarii mediului antreprenorial in Romania.

 

Canon sustine antreprenoriatul in Romania

Daca ai un start-up, afacerea ta se afla la inceput de drum sau esti freelancer, Canon iti ofera o garantie extinsa de 3 ani si o suma de bani inapoi la achizitionarea unor modele de imprimante din gamele Maxify si i-SENSYS. Valoarea sumei returnate este intre 90 si 270 de lei, in functie de modelul de imprimanta cumparat. Pentru a beneficia de promotie, trebuie sa te inscrii pe site-ul Canon, la sectiunea Canon Cashback. Oferta este valabila pana pe 30 iunie inclusiv.

 

Concurs

Intra pe blogul lui Cristian Manafu si raspunde prin intermediul unui comentariu la intrebarea: „Care este in opinia ta cea mai importanta provocare a unui tanar antreprenor roman in ziua de azi?” la articolul acesta si poti castiga o imprimanta Canon prin tragere la sorti.

afla-cum-poti-primi-bani-inapoi

9 comments

  1. Eu cred că o provocare mai stringentă a tânărului antreprenor este lipsa de experiență în domeniul ales și greutatea cu care aceasta se obține!

    1. Cred ca se poate documenta si singur. Exista carti acum fata de acum 10-15 ani. Accesul mai usor la informatie. Etc.

    2. Și tu ai dreptate, dar eu mă refer la practică. Nu cred că experiența poate fi dobândită din cărți.

  2. Păi, sincer să fiu, cred că ai pus punctul pe i… De vreo două luni tot fac planul ca țiganul să angajez 4 oameni. Nu am mai angajat pe nimeni pentru că nu am reușit să găsesc oameni serioși pe simple colaborări, să-i mai am și legați cu contract cred că n-aș mai dormi noaptea de supărare. Prefer să merg tot singur deocamdată deși nu am renunțat la ideea de a căuta în continuare oameni serioși, că de calificare mă ocup eu…

    Cu legislația, Dumnezeule mare, acum câteva luni am fost la câțiva pași de a închide PFA și de a face o firmă în Hong Kong, Singapore sau chiar Irlanda din cauza taxelor care tot vin tot vin, din cauza modului greoi și umilitor de lucru cu ANAF-ul și instituțiile statului. Pe bune, chiar m-am gândit la asta… Nu e nimic stabil în legislație care și așa e vai și amar de stufoasă și de greoaie. Statul practic nu te ajută cu nimic, doar ia, cere, primește.

    Sper să îți îndeplinești planurile pe 2016, deși, sincer să fiu, cred că ai avea mai multe avantaje cu o firmă în străinătate.

    1. Sa zicem ca e in plan si o firma in Irlanda, dar nu in planurile imediate, depinde de alti factori nu de plata unor impozite, de 10 ani deja m-am obisnuit cu asta.

  3. Cea mai mare provocare, dupa parerea mea, a unui antreprenor tanar, este sa realizeze ca este un antreprenor tanar. Heirupismul, intalnit de multe ori la cei care pornesc pe cont propriu cu entuziasm, ajunge de cele mai multe ori sa fie cea mai dramatica dezamagire. „Am facut tot ce am putut” nu este relevant atunci cand tot ceea ce faci, este doar din capul tau, fara sa accepti directii sau sa platesti pentru a fi directionat. Ai dreptate Dragos, atunci cand spui ca lipsa educatiei financiare este o mare problema, dar si lipsa educatiei antreprenoriale este de asemenea o problema. Daca pornesti o afacere pentru ca ai vazut la ceilalti ca funtioneaza si doar vrei sa faci si tu la fel, ce crezi? Nu va functiona! Cred ca toti speakerii si trainerii mondiali spun lucrul asta si de asemenea, pentru a incepe o afacere trebuie sa identifici exact profilul clientului si de ce acel client va cumpara de la tine, nu de la ceilalti?
    Sa intelegi faptul ca un client care plateste o factura la timp merita mult mai multa atentie decat unul care intarzie plata, sa oferi intotdeauna o mai buna calitate sau sa oferi mai multe garantii decat se astepta clientul.etc. Pe scurt: fidelizarea clientului. Cu alte cuvinte, in momentul in care iti identifici clientela, vor incepe si provocarile, dar degeaba te apuci sa rezolvi orice provocare, daca nu cunosti oamenii care vor beneficia de rezultatul rezolvarii acesteia. Asadar, identifica-ti clientul si apoi apuca-te sa construiesti afacerea in jurul acelui profil. Eu imi voi permite sa recomand o formula: Inoveaza – Testeaza – Analizeaza feedback – Adapteaza – Aplica – Repeta! Succes! Vlad Petre – Profesionist in distractie

  4. In baza contactului direct cu tineri antreprenori zi de zi pot spune ca in 2016, din pacate, tinerii antreprenorii inca se lupta cu birocratia. De asemenea, un impedient de care se lovesc destul de des este lipsa mijloacelor de a isi pune ideile de business in practica, aici referindu-ma la posibilitatea de finantare prin credite cu conditii avantajoase. Neavand garantii, obtin foarte greu creditare sau deloc, desi sunt tineri cu idei ingenioase, inovative sau de nisa. Si nu in ultimul rand, lipsa culturii antreprenoriale si a experientei practice a celor mai multi tineri antreprenori sunt printre cele mai aprige provocari.

    1. Interesant, poate reusim sa facem ceva in zona asta legata de punerea ideilor de business in practica.

Comments are closed.