Poate inlocui Chrome OS un alt sistem de operare?

Posted by

ubuntu apps Haotik

Initial nu am stiut ce sa raspund; cand am vazut ca am castigat un Samsung Chromebook si eu eram indeajuns de speriat de raspunsul final al testarii acestui laptop. Multi ziceau, ce vrei sa faci cu porcaria aia de laptop care are doar un browser in el si atat. Si ma gandeam ca ar putea avea dreptate si sa ma trezesc ca, dupa ce am obtinut cu greu laptopul mult visat, sa constat ca nu am altceva de facut cu el decat sa-l pun la vanzare. Mai exista o solutie alternativa, sa pun linux pe el, dar o sa vedeti mai jos de ce a picat repede si solutia respectiva.

Inca inainte de a sosi premiul acasa, am inceput sa ma uit la ce folosesc eu in mod uzual pe computerul de acasa sau pe laptopuri. Si spre surprinderea mea, am observat ca aplicatiile cel mai des folosite sunt cele din poza de mai sus: Firefox, Pidgin, Tweet Deck. Asa ca prima oara am instalat pe el tweetdeck, iar lipsa pidginului nu parea o problema asa grava, mai ales ca de obicei pierd destul de mult timp pe messenger. Oricum am gasit si pentru el un inlocuitor numit imo.im care merge online, pe mai multe conturi si e destul de ok.

Primul soc a venit cand am vazut ca nu am toate tastele, ca nu am tasta DEL sau tasta PRINT SCREEN, ca nu am tastele de functii. In felul asta, am dat la o parte repede teoria cu „daca nu merge chrome os, punem un linux pe el si e foarte bun”. Asa ca au ramas doua variante: il folosesc sau il vand. Eu, fan Firefox, nu m-as fi gandit niciodata ca o sa imi placa atat de mult Chrome ca browser sau ca voi ajunge sa il utilizez si pe celelalte computere.

Dar, revenind la Chromebook, am descoperit ca sunt cateva extensii care pot face printscreen, dar am vazut niste print screen-uri pe hardul lui, asa ca mi-am dat seama ca exista cumva un mod de a face print screen fara o extensie instalata in chrome. Si da am aflat ca aceasta combinatie „Ctrl” + „Page Flipper Key” (Image) face un printscreen si il saveaza pe discul local.

Apoi a trebuit sa copiez niste fisiere de pe SD Card-ul din cititor pe hard diskul extern si m-am trezit ca nu am copy/paste. A fost o operatiune putin mai complicata prin care am trecut de la sistemul Stable direct la cel de Development, care arata mai interesant, desi cam la fel decat cel cu care a venit sistemul. Nu se recomanda trecerea la o varianta a sistemului care este instabila si care se afla in stadiul de dezvoltare, dar a trebuit sa fac sacrificiul acesta pentru a avea COPY/PASTE in file manager-ul lui; dar, sincer, pana acuma nu a crapat niciodata sistemul, deci e destul de stabila si varianta de development. Acum nu prea vad ce sa crape la un kernel minimal de linux care incarca un singur program, un browser. O alta tasta careia i-am simtit lipsa din prima clipa a fost tasta DEL, si tocmai cand m-am obisnuit sa folosesc tasta BACKSPACE am descoperit ca in combinatie cu alt, „ALT” + „BACKSPACE” are acelasi efect ca DEL.

Da, in spatele browserului se afla un linux si are chiar si o optiune de a deschide o fereastra de terminal prin apasarea tastelor „Ctrl” + „Alt” + „T” , de asemenea inchiderea respectivului terminal se face cu „Ctrl” + „D” , linux ce sa mai.

Pozele le prelucrez pe el cu alta aplicatie online Pixlr Editor, dar din pacate desi exista cateva editoare video online, unele chiar oferite de youtube, nu am reusit sa fac prelucrare video pentru fisiere de 200-300 de giga dimensiune, unele dintre editoare chiar aveau limita de 40GB pentru upload. Aici ar veni una din limitarile pe care le-am descoperit la el.

De asemenea nu am gasit un inlocuitor pentru Filezila si gEdit. Am gasit cateva extensii gen notepad, dar nu mi-au placut, fie ca nu colorau codul php, fie il tineau stocat pe nu stiu ce servere. Iarasi, nici pe partea de ftp nu am testat prea multe extensii, gasisem un editor care edita fisierele direct de pe un ftp dar nu prea functiona cum ar trebui.

Cireasa de pe tort a venit in urma cu cateva zile pe e-mail si e vorba de cei de la Team Viewer care au anuntat lansarea unei aplicatii online prin care te poti conecta din browser remonte la alt calculator. Am testat-o si chiar functioneaza. Asta arata inca o data ca Chrome OS si aplicatiile in browser chiar au un viitor.

In concluzie, as spune ca, Chrome OS este un sistem de operare bun pentru un blogger care doar scrie si nu vrea sa faca alte nebunii cum ar fi prelucrari video sau mai stiu eu ce. Este de asemenea bun pentru un antreprenor care are majoritatea sau totalitatea sistemelor online: iBanking, facturi, documente. Dar este inca un sistem aflat la inceputul dezvoltarii lui, nu este un sistem matur si nu poate concura deocamdata cu un laptop, dar in unele cazuri precum cele de mai sus, face fata cu succes provocarilor.

Eu il utilizez zi de zi, pentru ca rapiditatea cu care se misca si timpul de 8 ore de functionare al bateriei sunt un plus care ma ajuta foarte mult. Pentru partea de prelucrare video, programare si alte chestii mai complexe, am oricum un desktop cu doua monitoare. Daca activitatile mele viitoare se vor indrepta spre management si blogging, atunci cu siguranta nu voi avea nevoie de un laptop, Chromebook-ul fiind optiunea perfecta.

Deci, desi nu face tot ce as vrea, am decis sa-l pastres si sa il utilizez. De asemenea, o mare schimbare care s-a produs a fost faptul ca am inceput sa folosesc Chrome si pe celelalte computere ale mele.

5 comments

  1. ….asemeni lui MIhai folosesc Chrome de peste 2 ani, mie imi place foarte tare modul Incognito, caci imi permite sa deschid site-uri fara a lasa urme dintr un clic. Sunt varii motive pentru care folosesc Chrome, iar daca folosesti si extensii, cum ar fii youtube download sau oricare altele vei vedea ca Chrome este o optiune buna de luat in seama. Un „minus” ar fi ca tot ce e media il deschide in browser, asa ca daca vrei sa salvezi un mp3, trebuie musai sa dai clic dreapta si Save target as… pentru a-l salva. Imi place si reintegrarea si rearanjarea tab-urilor dintr-un Chrome window in altul, posibilitatea de a accesa direct link-ul unui continut fie el, imagine sau alt document, sau pot copia acel link din meniu direct.

  2. Monica, laptpul respectiv are doar Chrome pe el nimic altceva si nici nu merge instalat, asa ca tot ce pot face pe el e sa fiu „in browser” de aia nu folosesc pidgin pe el.

    Restul: e simplu sa folosesti chrome pe un computer dar ce te faci cand ai doar chrome pe acel computer, ca despre asta e vorba in computer despre Chrome OS.

  3. Chrome OS poate fi pus pe un stick sau card microSD de 128MB sau 256MB si poate fi boot-at direct. L-am testat pe netbook-ul meu Acer AOD250, dar raman la XP. Mi se pare ok pentru telefoane, nu pentru netbook-uri!

Comments are closed.